Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Interviu cu Tudor Chiuariu - "PDL este partidul PeDaLă pentru Băsescu"

Arthur SUCIU

Ministrul Justiției, Tudor Chiuariu, crede că premierul Tăriceanu este cea mai potrivită persoană pentru a candida din partea PNL la alegerile prezidențiale din 2009. Tudor Chiuariu este decis să folosească experiența sa de ministru pentru a se implica mult mai mult ca om politic, după încheierea mandatului.

Domnule ministru Tudor Chiuariu, cum vor modifica rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European rapor­turile de forțe de pe scena politică în viitorul an electoral?
Aceste alegeri ne-au arătat două lucruri: că românii dau din ce în ce mai puțin credit politicienilor populiști și că avem un electorat activ, preocupat de politică, în jur de 30%.
În privința PNL, a dovedit că poli­ti­ca noastră, aceea de a face mai mult și de a ne certa mai puțin, de a ne lăsa mai puțin antrenați în disputele inutile lansate în special de președintele Băsescu, este una corectă.
Lucrul care a trecut neobservat și necomentat e acela că un tânăr ma­ghiar de 28 de ani a convins în cam­panie și este acum euro­par­la­mentar PNL. E un mare pas înainte pentru a redefini cetățenia civică, prin ade­ziu­nea la anumite valori, și nu etnic, așa cum s-a încercat în prelungirea perioadei comuniste. E unul dintre aspectele pozitive ale acestor alegeri și un pas simbolic înainte.
Apoi, PNL a dovedit că e un partid deschis, că poate atrage personalități marcante ale societății civile, că nu e în nici un caz un partid al "grupurilor de interese". Două personalități consa­cra­te ale societății civile și patru tineri dornici de afirmare e o echipă echili­brată, care poate face o figură fru­moa­să.
Cât despre raportul de forțe de pe scena politică, nu întrevăd schimbări majore până la următoarele alegeri parlamentare.
Președintele Călin Popescu Tări­cea­nu a anunțat că PNL va trece în pe­rioada următoare printr-un proces de reînnoire. Ce va presupune acest lucru?
Adversarii noștri politici au încercat să creeze o anumită imagine despre noi, partidul oamenilor de afaceri, legă­turi cu grupurile de interese etc. În opinia mea trebuie să arătăm că PNL este un partid deschis pentru noi personalități și că poate aborda un registru larg de teme, de la pensii la protecția mediului. În al doilea rând, trebuie să-i convingem pe oameni de un adevăr simplu: de fapt, nu banii, ci ideile sunt importante pentru reușită și, dacă unii dintre noi au reușit în afa­ceri, au făcut-o fiindcă au crezut în ini­țiativa individuală și în competiția liberă, și și-au urmărit ideile cu stăruință.
Care vor fi mizele PNL la alegerile locale și parlamentare din 2008?
PNL are șansa în perioada imediat următoare să devină primul partid bine definit ideologic, primul partid "de idei" din România. Mizele PNL: consolidarea poziției între partidele mari, de 15-20%, consolidarea unui electorat sta­bil, atras de ideile pe care noi le pro­movăm și de un anumit stil de guver­nare, pragmatic, concentrat pe acțiuni concrete care îmbunătățesc viața oa­me­nilor. Am demonstrat că nu putem fi desființați nici cu serviciile secrete și nici cu procuratura, și acesta e un lu­cru bun. Acum trebuie să le explicăm mai bine oamenilor că cele mai bogate țări din lume au ajuns astfel fiindcă au avut guverne liberale. Că trebuie să des­cătușăm economia pentru a cons­trui autostrăzi și a mări pensiile.
Există posibilitatea încheierii unei alianțe la guvernare cu PSD înaintea alegerilor?
Ar fi dificil, din punct de vedere practic, și neproductiv, din punct de vedere electoral. Există o unanimitate în PNL, în sensul respingerii unei ase­menea alianțe. Vrem să ducem acest mandat până la capăt și să le putem spune oamenilor: acesta e primul gu­vern democratic care-și îndeplinește promisiunile electorale. Asta am făcut și asta ne propunem să facem în următorii patru ani. Ne despart prea multe lucruri, în special modul cum PSD a exercitat guvernarea între 2000 și 2004. Nu vrem să ne întoarcem la acele vremuri, în care oamenii erau ridicați de pe stradă pentru că scriau mailuri în care criticau guvernul sau procurori care anchetau prefecți PSD cădeau, ca din întâmplare, de la bal­con.
Mai există vreo șansă de împăcare între PNL și PLD? Dar între PNL și PD?
Curentul pro-Băsescu din PNL a fost la început încurajat pentru a-l debarca pe premierul Tăriceanu. Când scenariul acesta nu a reușit, s-a cons­tituit PLD, care a fost creat și crescut artificial de către Traian Băsescu. Acum liberalii din PLD se întorc în PNL, iar cei care au deprinderi de slugă se vor duce să-l slujească pe domnul Băsescu. Astfel, printr-o mișcare natu­rală, scena politică se va clarifica, de o parte, PNL - partidul ideilor liberale, de cealaltă parte, PDL - partidul PeDaLĂ pe care va apăsa domnul Băsescu, par­tidul-om, "unit în cuget și-n simțiri", "strâns unit în jurul comandantului suprem" și așa mai departe.
Cum va arăta Justiția la sfârșitul mandatului dumneavoastră? Ce ați realizat până acum, succint, și ce mai urmează?
Pe scurt, realizările mandatului meu ar fi: Agenția Națională de Inte­gri­tate, simplificarea procedurii acordării cetățeniei române, noi coduri de proce­dură civilă și penală, nou tratat de extră­dare cu SUA, aderarea României la Academia de Drept European, planul de acțiune pentru înlăturarea mec­anis­mului de monitorizare al Comisiei Euro­pene. Ceea ce nu am reușit, dar este absolut necesar, este scoaterea procu­rorilor din subordonarea președintelui și eliminarea cazurilor când aceștia acționează la comandă politică. Un alt lucru care rămâne de făcut este insti­tuirea unor mecanisme eficiente pen­tru tragerea la răspundere a magis­traților incompetenți sau abuzivi. La inițiativa mea, vom avea pentru prima oară o strategie de resurse umane în ceea ce privește sistemul judiciar.
Ați acumulat deja o experiență rele­vantă ca ministru al Justiției. Cum vă ve­de­ți astăzi, în comparație cu fostul și apre­ciatul ministru al Justiției, Monica Macovei?
Sunt multe deosebiri legate de împre­jurările diferite în care am preluat portofoliul Justiției. Ca să dau un sin­gur exemplu, doamnna Macovei a avut o majoritate parlamentară care a sus­ținut-o, eu nu. Mai mult, a trebuit ca eu să gestionez unele măsuri ale pre­de­ce­sorului meu, care s-au dovedit mai puțin inspirate. De exemplu, nume­roa­sele modificări ale legislației declarate neconstituționale, care acum conduc la compromiterea cercetărilor în dosa­rele importante.
Apoi, eu am reușit să duc la capăt unele proiecte în care doamnna Ma­covei a eșuat: înființarea Agenției Naționale de Integritate, simplificarea procedurii de acordare a cetățeniei române, semnarea tratatului de extră­dare cu SUA.
În ce măsură credeți că lupta împotriva corupției va mai reprezenta o temă electorală la alegerile din 2008?
Din păcate, abordarea populistă și electorală a luptei anticorupție ne-a împiedicat să avem rezultate concrete, iar lumea s-a săturat să vadă pre­su­pușii vinovați plimbați pe la parchet cu camerele de luat vederi, dar niciodată pedepsiți. Cauzele sunt, în principal, două: existența unor reglementări pre­care, care permit tergiversarea și eșu­area unor dosare și lipsa de profe­sio­nalism a procurorilor, care uneori des­chid dosare în mod abuziv, doar pentru a se putea spune despre cineva că es­te cercetat, alteori închid dosare pentru a proteja anumite persoane. Am pro­pus soluții pentru amândouă: noi co­duri și sancționarea celor incom­pe­tenți. Ambele pot rămâne blocate sau pot fi aplicate, funcție de voința poli­tică.
La viitorul congres al PNL veți candida pentru vreo funcție în partid? Cum vă vedeți viitorul politic?
Nu am decis încă. Cert este că voi rămâne în viața politică și că voi încerca să fructific expertiza dobândită ca urmare a acestui mandat. Pot spune că acum cunosc situația din justiție sub mai multe unghiuri și asta e o bună premisă pentru a lansa politici publice liberale, în viitor.
Care credeți că este cel mai potrivit liberal pentru postura de candidat la funcția de președinte al României?
Eu cred că premierul Tăriceanu, prin echilibru, prin recunoaștere internațională, prin prestanță, dar mai ales prin experiența acumulată ca prim-ministru, într-un mandat dificil, ar fi cel mai potrivit. Avem nevoie de un președinte înclinat spre dialog, care să fie recunoscut de forțele politice ca un factor de mediere, și premierul Tări­cea­nu este o astfel de persoană.

Interviu realizat de Arthur SUCIU

N.red.: La câteva zile după acordarea interviului, Tudor Chiuariu a demisionat din funcția de ministru al Justiției.

Publicat în : Interviu  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: