Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Interviu cu Constanin Niță - "Brașovenii nu au avut niciodată o simpatie pentru social-democrație"

Cristian BANU

Constantin Niță este vicepreședinte PSD, președintele organizației PSD Brașov. Face parte din noua generație de lideri apărută după Congresul din 2005. De mai multe ori a fost prezentat ca viitor ministru de Finanțe într-un guvern PSD.

Domnule deputat Constantin Niță, sunteți și președintele organizației PSD din județul Brașov, județ în care partidul din care faceți parte s-a situat pe locul doi la recentele alegeri europar­la­mentare, la ultimele alegeri generale ocupând locul trei. Succesul se datorează faptului că sunteți un bun manager politic știind să vă motivați electoratul sau s-a datorat unui context?
În orice caz contextul nu ne-a fost niciodată favorabil la Brașov. Din motive pe care îmi este foarte greu să le deslușesc, brașovenii nu au avut niciodată o simpatie pentru social-democrație. Acest lucru nu ne-a îm­pie­dicat să încercăm să promovăm cele mai bune proiecte pentru oraș. Am reu­șit să menținem în funcțiune fabrici cum ar fi Tractorul, Rulmentul sau cele din industria de apărare unde lucrau mii de oameni. Din păcate noul context politic apărut după 2005 nu ne-a mai permis să ne ducem la bun sfârșit proiectele, iar acum toată lumea vede ce se întâmplă din acest punct de vedere în Brașov. Atunci când am promis ceva, ne-am ținut de cuvânt, iar atunci când am greșit ne-am asumat răspunderea. În timp am dovedit că în PSD Brașov sunt oameni serioși și responsabili care știu să reprezinte interesele celor care i-au ales. Seriozitate, multă muncă și respect pentru cei care ne-au acordat votul sunt ingredientele pentru un rezultat bun în alegeri.
Despre dumneavoastră s-a spus că veți fi viitorul ministru al Economiei și Finanțelor. Dacă veți fi nominalizat în această funcție, când PSD va ajunge la guvernare, care ar fi programul dumneavoastră?
Știu că au apărut pe piață astfel de zvonuri, dar ele nu sunt nici pe departe adevărate, atâta vreme cât PSD se află în opoziție. Nu sunt decât pure spe­culații. În cazul în care, după ce PSD preia guvernarea, mi se va propune o asemenea funcție, în mod categoric un punct important în program va fi relansarea industriei românești. Un alt aspect asupra căruia va trebui să ne aplecăm îl constituie asigurarea resur­selor energetice și punerea în practică a unui plan de producție și distribuție a acestora. De asemenea, ne vom concentra și pe elaborarea unui buget național multianual bazat pe proiecte și programe în concordanță cu cerințele și exigențele Comisiei Europene.
Credeți că este viabil economic un salariu minim de 640 de lei?
Da, dar pentru aceasta trebuie îndeplinite unele condiții esențiale. Dacă această creștere a salariului minim la 640 de lei nu este susținută de ritmul de creștere economică, atunci se poate ajunge la dezechilibre majore în economia românească. Noi propunem o creștere a salariului minim în cel mult doi ani. Astfel ca anul viitor acesta să ajungă la 520-540 de lei, iar din 2009 la suma de 640 de lei. Acest lucru este absolut necesar având în vedere că nivelul de astăzi al salariului minim nu acoperă nici pe departe coșul mediu de consum.
Brașovul este rămas în urmă față de alte orașe, deși dispunea de un potențial industrial foarte puternic. Care ar fi explicațiile?
După părerea mea, principalele cauze sunt legate de incoerența și inconsecvența actului de guvernare. Tot potențialul industrial al Brașovului a fost pierdut în mare parte din cauza soluțiilor radicale pe care actualii guvernanți au decis să le adopte în privința marilor întreprinderi de stat. Acestea produceau sub mărci de renume, cunoscute în afara granițelor țării, care ar fi putut avea succes pe piețele internaționale. Aici putem da exemplu Tractorul UTB, care acum s-a închis și a devenit o mare afacere imobiliară, și Rulmentul, care este pe cale de a fi lichidată.
La toate acestea se adaugă modul în care autoritățile locale și-au înțeles rolul în dezvoltarea Brașovului. În ultimii ani am avut parte de o politică locală care nu are la bază un plan strategic bine definit. S-au cheltuit sume mari pe proiecte care nu au adus tehnologie, nu au creat locuri de muncă. Nu s-a realizat infrastructura, cum ar fi autostrada sau aeroportul, astfel încât Brașovul să devină un centru atractiv pentru investitori. De aici și decalajul față de celelalte orașe, în special din partea de vest a țării, cum ar fi Timișoara, Arad, Oradea.
Poate PSD să recupereze diferența față de PD și să redevină partidul numărul 1?
Poate, și cred că o va face, iar alegerile din 2008 vor confirma acest lucru. Totul ține numai de noi și de capacitatea noastră de a arăta că PSD este partidul care poate oferi românilor o guvernare stabilă. De asemenea, din punct de vedere electoral cred că este necesar un program special pentru Transilvania unde partidul are unele probleme, fapt ce a fost destul de vizibil la alegerile europarlamentare. Pe de altă parte, PSD este singurul partid care propune românilor un program economic și social stabil, pe termen lung. Important este ca acest program să fie înțeles de majoritatea cetățenilor, iar aici rolul nostru, al reprezentanților PSD,  este unul foarte important.
De asemenea trebuie să găsim explicații la faptul că mare parte din populația României acceptă politici de dreapta în locul celor de stânga, aceasta în condițiile în care 80% din populație are un nivel de trai scăzut și foarte scăzut. Politicile de dreapta nu vor promova niciodată programe so­cia­le. PSD, ca singurul partid de stânga, are obligația și responsabilitatea de a se bate pentru proiectele sale, de a le face cunoscute și de a găsi căi pentru a le pune în practică. Trebuie să des­fă­șurăm o activitate politică eficientă prin care să le explicăm oamenilor că nu trebuie să voteze după cum le dictează inima, ci după cum le dictează rațiunea. Votul trebuie să fie realist, pe programe care pot să aducă bunăstare.
Ce așteptări are PSD de la următoarele alegeri?
Evident că sperăm să câștigăm alegerile. După cum spuneam, avem tot ce ne trebuie pentru a oferi o guvernare stabilă și performantă. Avem programe și oameni foarte bine pregătiți. Totul este ca și alegătorii să ne acorde votul lor de încredere, mai ales că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani îi îndreptățește să adopte o asemenea atitudine politică. Nu cred că situația de conflict permanent între instituțiile statului, care nu a dus la creșterea nivelului de trai promisă, îi poate mulțumi pe cei care, din dorința de schimbare, în 2004 și-au dat votul unei alianțe care acum s-a destrămat.
Prin noile alegeri din 2008 sperăm că în viața politică se va instaura un climat de normalitate și de colaborare între instituțiile statului. Singura forță care poate aduce stabilitatea de care avem nevoie este PSD și cred că are toate șansele să câștige alegerile de anul viitor.

Interviu realizat de Cristian BANU

Publicat în : Interviu  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: