Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Interviu cu Bogdan Olteanu - "Nu mai cred că președintele dorește cu adevărat votul uninominal"

Virginia MIRCEA

Bogdan Olteanu este președinte al Camerei Deputaților din Parlamentul României. De asemenea, în perioada decembrie 2004-martie 2006, el a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul în Guvernul Tăriceanu.

Domnule președinte Bogdan Olteanu, în rândul cetățenilor români există un dezinteres crescând față de politică. Ce trebuie făcut pentru recâștigarea interesului?
Nu îi putem condamna pe cetățeni pentru că nu sunt interesați de dez­baterile politicianiste pe care se pare că unii le confundă cu politica. Iată, participarea la votul pentru referen­dum a fost redusă, dar este privilegiul cetățenilor să arate ce îi interesează și ce nu. Șmecheriile politicianiste de felul ultimului referendum fac foarte mult rău dezbaterii politice românești. Atunci când există o lege a votului uninominal adoptată de Parlament, dar președintele României pune în scenă o operetă pentru a convoca un referendum pe aceeași temă, pentru a încerca să ajute un partid în campania electorală, nu are dreptul de a se plân­ge că cetățenii nu vin la vot.
Oamenii sunt interesați de dezba­terea problemelor cu care se confruntă direct, în viața de zi cu zi. Singura solu­ție este aceea a unei reforme a dezbaterii politice și concentrarea ei asupra temelor de interes. Sperăm ca președintele să promulge legea votului uninominal, aflată la numai o semnă­tură de intrarea în vigoare, și acesta va fi un prim pas.
Eu aștept cu mare interes și ale­gerile locale. Sunt convins că temele dezbătute acolo vor fi mai apropiate de preocupările cetățenilor, iar parti­ciparea la vot va fi mult mai mare.   
Mai poate scăpa Parlamentul României de imaginea celor "322"?
Problema reală este faptul că imaginea Parlamentului nu este foarte bună, iar președintele actual al Ro­mâniei încearcă să câștige voturi de pe urma acestei situații. Este un calcul politic ce poate fi eficient, dar eu atrag atenția că el implică riscuri foarte mari pentru funcționarea viitoare a sis­te­mului democratic românesc. România este un stat democratic, iar prima con­diție în acest sens este funcționarea unui Parlament puternic.
În primul rând el trebuie să fie puternic prin prestigiul său, iar în acest domeniu mai avem mult de lucrat. Ca președinte al Camerei Deputaților eu am luat o serie de măsuri pentru a oglindi în fața cetățenilor activitatea fiecărui deputat în parte: pe internet este arătată prezența la toate șe­din­țele și felul cum a votat la fiecare lege. Cetățenii din fiecare județ pot verifica acest lucru.
În al doilea rând Parlamentul tre­bu­ie să fie puternic din punct de vedere instituțional. În acest cadru condamn toa­te proiectele de așa-zise reforme de orice tip care urmăresc de fapt reducerea puterilor instituțiilor demo­cratice pentru a răspunde dorinței de putere a președintelui României.
Din fericire renunțarea de către actualul guvern la practica extinsă a ordonanțelor de urgență arată că Parlamentul este mai respectat acum de Guvern decât era în perioada 2001-2004. Deputații au apreciat acest lucru și, în acest an, aproape toate le­gile propuse de Guvern au fost votate de toate partidele politice. Cetățenii trebuie să știe că majoritatea legilor importante au fost votate în unanimitate, ceea ce este foarte bine pentru democrația românească.  
Vom vota la alegerile următoare pe liste sau uninominal?
Legea votului uninominal, pregătită de Asociația ProDemocrația, a fost adoptată de mult timp de Parlament prin procedura de angajare a răspun­derii Guvernului. În acest moment ea este trimisă spre promulgare la preșe­dintele României care caută diferite pretexte pentru a amâna acest lucru. Dacă președintele va promulga legea în acest moment, ea va fi în vigoare la viitoarele alegeri.
Din păcate, este foarte posibil ca președintele să nu o promulge și să o trimită spre reexaminare către Parla­ment. Intrând în anul electoral 2008, eu cred că nu va mai fi posibil să fie adoptată, la timp, pentru a doua oară.
De altfel, eu nu mai cred că preșe­din­tele dorește cu adevărat votul uni­nominal. Ca argument principal în acest sens aduc faptul că proiectul de lege paralel realizat de PD conține prevederi care, de fapt, impun ca legea să nu fie folosită la viitoarele alegeri, chiar dacă ar fi adoptată. Ea ar urma să fie folosită mai târziu. Poate că Traian Băsescu crede că, dacă blo­chea­ză legea un an, va câștiga voturi în viitoarea campanie electorală pro­mițând, din nou, că va promova o astfel de lege.
Ca lider PNL, eu sunt liniștit din acest punct de vedere. Noi, liberalii, nu avem obiceiul de a promite din 4 în 4 ani același lucru. Am promis în 2004 cota unică, reducerea fiscalității, bani pentru educație la nivel de 6% din PIB, mărirea pensiilor și introducerea vo­tului uninominal. Am realizat aproape tot ceea ce am promis.
Votul uninominal a fost asumat de Guvernul Tăriceanu și adoptat de Parlament. Avem conștiința împăcată, mai mult nu puteam face. Dacă președintele României are alte planuri și va împiedica aplicarea votului uninominal la viitoarele alegeri, noi vom răspunde printr-un discurs hotărât în campania electorală viitoare.  
Recenta dispută cu ambasadorul SUA v-a atras foarte multe critici din partea presei. Regretați incidentul?
Am călătorit mult în țară în ultimul timp și peste tot cetățenii m-au felicitat pentru acele declarații. Așadar, constat că eu nu am făcut decât să transmit la nivel public sentimentele pe care le încearcă mulți români.
De 17 ani ne-am obișnuit să fim în postura învățăcelului, a celui care are de învățat de la alții, a elevului care trebuie să dovedească profesorului că și-a făcut temele și și-a învățat lecția. Am învățat lecția democrației, pas cu pas, cu privirea îndreptată către cei care sunt exemple de dezvoltare și de parcurs democratic. Poate că nu ne-am obișnuit pe deplin cu ideea, dar acum țara noastră este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene și NATO, iar noi suntem cetățeni europeni.
Trebuie acum să înțelegem că nu toți românii devin infractori îndată ce trec granița unelor state europene și că nu orice părere exprimată de către un ambasador asupra legilor interne devine adevăr absolut.
Ca om politic responsabil, nu pot accepta să îndrept privirea în jos și capul în pământ când cineva își depă­șește mandatul și iese din cadrul cutumelor diplomatice. În 17 ani ne-am învățat lecția de democrație. Și, zic eu, că am învățat-o bine pentru că acum putem să ne apărăm interesele și să vorbim fără teama de a greși atunci când cineva depășește limitele menirii sale.
Are PNL o strategie pentru atragerea tinerilor spre politică?
Cea mai potrivită strategie a PNL pentru atragerea tinerilor este însuși liberalismul. Numai liberalii sunt cei care construiesc o societate pentru cei tineri, pentru cei curajoși și care au ceva de arătat.
Politicile economice liberale promovate de Guvernul Tăriceanu au dat șansa dezvoltării economice a României și au generat milioane de locuri de muncă. De asemenea, de 60 de ani nici un guvern nu a investit în educație mai mult decât a făcut-o acest guvern. Tinerii au nevoie de o educație europeană, de locuri de muncă și de o societate liberă, deschisă, democratică și capabilă să ofere șanse egale. De aceea, ei au nevoie de liberalism.   
Din perspectivă parlamentară, ce va duce anul 2008 românilor?
În momentul de față Parlamentul este concentrat pe dezbaterea proiectului de buget pentru anul 2008. Este un buget bine alcătuit, construit pe baza creșterii economice susținute din ultimii 3 ani. El va conține supli­mentări bugetare pentru educație și sănătate și va consfinți noi creșteri ale pensiilor în anul care urmează. Pe baza noului buget, anul 2008 va aduce investiții masive în infrastructura românească, la nivelul unei țări membre a UE.  
Mesaj personal pentru cititorii "Cadran Politic"
Mesajul meu se adresează tuturor românilor, indiferent de locul în care se află - în România sau în străinătate. Este un mesaj pentru români, indiferent dacă cei plecați în afara granițelor țării se află la muncă, la studii, în concedii sau doar în căutarea unei vieți mai bune.
Pe lângă urarea de "La mulți ani", vreau să le adresez un îndemn special: să creadă în demnitatea lor de români!
Să aibă puterea de a nu se pleca și de a cere ca drepturile lor să fie respec­tate, în egală măsură cu respectarea de către ei a obligațiilor ce le revin.
Să știe că pe lângă demnitatea de a fi român se pot mândri cu dem­ni­tatea de a fi cetățeni ai Uniunii Euro­pene. La mulți ani!

Interviu realizat de Virginia MIRCEA

Publicat în : Interviu  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: