Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

„McCarthyismul“ ajunge în Irak

Tom NILSON

Detențiile au devenit un loc comun în Irak, dar acum mai mult ca niciodată oamenii sunt arestați în urma acuzațiilor de apartenență la „miliții sprijinite de Iran.”

Numărul celor arestați pentru „legături cu Iranul”, în creștere
„Sute de conaționali sunt arestați și acuzați că ar face parte din miliții sprijinite de Iran”, a declarat pentru IPS Mahmood Allawi, un avocat în vârstă de 50 de ani din Diwaniyah, 160 kilometri sud de Bagdad.
„Suntem șiiți arabi, și Iranul este pentru noi un inamic la fel de mare ca America! De Iran ne este cel mai teamă după ce liderii noștri au fost uciși de așa-numitele ‘miliții finanțate de Iran’„ spune Allawi.
Numărul celor reținuți de forțele SUA și irakiene în Diwaniyah, capitala cu aproape 400.000 de locuitori a provinciei irakiene Al-Qadisiyah, a crescut spectaculos.
Pe 13 noiembrie, Comitetul Internațional al Crucii Roșii estima că în prezent sunt deținute în Irak aproape 60.000 de persoane.
Autoritățile SUA pretind că armata luptă împotriva membrilor miliției „Armata Mehdi” a clericului anti-ocu­paționist Muqtada al-Sadr.
Însă localnicii au o altă versiune a evenimentelor.
„Dacă se referă la Armata Mehdi, probabil îi cunosc bine, pentru că lucrea­ză împreună de aproape doi ani”, a declarat recent pentru IPS Abdul Kazem Hussein, fost ofițer ira­kian care a plecat din Diwaniyah la Bagdad.
Hussein afirmă că armata SUA folosește membri ai Armatei Mehdi în atacuri asupra sunniților din Bagdad, dar și în zonele din sudul Bagdadului, ca Diwaniyah.
„Dar arestează sute de oameni care trăiesc cu groaza că vor fi uciși cu burghiul de asasinii din Armata Meh­di”, explică Hussein, referindu-se la una din practicile de tortură (cu bur­ghiul electric) aplicate de membrii Armatei Mehdi bărbaților sunniți pe care îi capturează.
„Îi arestează chiar pe cei care nu ar fi acceptat influența Iranului în oraș”, adaugă Hussein.
Bassam Al-Shareef, purtător de cuvânt al partidului șiit Al-Fadhila, a criticat campania și a avertizat guver­nul irakian asupra consecințelor con­tinuării în acest mod a campaniei împotriva Armatei Mehdi.
„Considerăm că guvernul ar trebui să ia măsuri mai moderate de luptă împotriva milițiilor decât o campanie atât de dură”, a declarat Shareef pentru IPS în Bagdad.
Liderii unității armatei irakiene responsabile pentru această ope­ra­țiune – Brigada Al-Baqir – afirmă că sunt hotărâți să ducă ofensiva până la capăt.
„Vom aresta toți suspecții din Diwaniyah și îi vom vâna pe cei care fug și se ascund în satele din jur”, a declarat recent colonelul Othman, de la comandamentul Brigăzii. „Serviciile noastre de informații ne vor conduce la toți cei pe care dorim să-i anchetăm.”
Cel mai bun răspuns la întrebarea dacă ofensiva este îndreptată împo­tri­va Armatei Mehdi sau împotriva șiiților arabi din Diwaniyah a fost dat de politicianul local Hassan Al-Mayali, ca­re a fugit recent în Bagdad.
„Această ofensivă este îndreptată îm­potriva tuturor celor care nu-l ur­mea­ză pe clericul iranian (Marele Ayatollah) Ali Al-Sistani”, a arătat Mayali pentru IPS. „Americanii, iranienii și așa-nu­mi­tul guvern irakian au simțit amenin­ța­rea reprezentată de șiiții care resping influența a ceea ce ei numesc ’clericii pașnici’ și fac presiuni pentru ca domi­nația lor să fie acceptată. Orice irakian care nu-și ține gura va fi arestat sau asasinat, astfel încât planul de separare să fie urmat de o ocupație pe termen nelimitat.”
Mulți dintre irakienii intervievați sunt siguri că după bombardarea Mormintelor Aurite din Samarra în fe­bru­arie 2006, aripa militară a Consiliului Suprem Islamic Irakian (SIIC) – Organizația Badr – a colaborat cu Armata Mehdi, asasinând mii de sunniți.
Alte câteva milioane au fost alungați din orașele lor din sudul Irakului, inclusiv Bagdad.
„Muqtada ne-a vândut Iranului”, a declarat pentru IPS, din Diwaniyah, un fost membru al Armatei Mehdi care a dorit să-și păstreze anonimatul.
„Suntem arabi, și valul de asa­si­na­te pe care le-am comis a fost ordonat și finanțat de Organizația Badr și Iran. Acum Organizația Badr este ajutată de armata americană să ne aresteze și să ne asasineze deoarece nu ascultăm ordinul de a ne ucide frații sunniți”, a arătat fostul membru al Armatei Mehdi.
„Încă îndeplinim ordinul liderului nostru Muqtada Al Sadr de a menține pacea, dar asta nu se va întâmpla la nesfârșit”, a declarat pentru IPS un membru al mișcării din orașul Sadr, la est de Bagdad, de asemenea sub pro­tecția anonimatului. „(SIIC) ne pun răb­darea la încercare și se vor confrunta cu reacții dure dacă această campanie organizată împotriva noastră nu înce­tează.”
Pe 25 noiembrie, Abdul Aziz al-Hakim – puternicul lider șiit aflat la conducerea SIIC – a luat apărarea Ira­nului împotriva acuzațiilor americane conform cărora țara este implicată în atacurile antiamericane din Irak.
„Sunt simple acuzații aduse de forțele multinaționale, și cred că este nevoie de mai multe dovezi”, a declarat presei al-Hakim, șeful celui mai mare partid șiit din Irak.
Al-Hakim are legături strânse cu Iranul și este unul din cei mai fermi apărători ai acestuia în Irak, dar în același timp este un partener impor­tant al SUA în eforturile în perioada ocupației.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: