Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Fără arme nucleare pentru voi!

Doris WEBER

Ar fi un moment bun să explicăm politica lui George Bush privind armamentul nuclear în Orientul Mijlociu, ceea ce pentru cei neavizați ar putea părea mai greu decât să faci calcule noaptea, pe un calculator cu baterie solară, pe locul din față al unui montagne russe, purtând mănuși.

Ca lider al lumii libere, și-a asumat sarcina istorică de a împărți lumea în două grupuri distincte: țările suficient de raționale și lucide, capabile să gestioneze problema nucleară de o manieră matură și democratică, așa cum sunt SUA, și toate celelalte fundături infecte de mâna a șaptea, care permit transportul vitelor în avioane de pasageri.
Și ce facem cu cazurile la limită? Știți voi, țările acelea cu câte o mână de fast food-uri ieftine francizate, unde găsești găini vii în compartimentele de bagaje de mână din autobuze? Simplu. Țările care ne plac pot avea arme nucleare, iar cele care nu ne plac – nu. Pur și simplu. Și nu încercați să ne lingușiți. Altfel vorbim cu băieții de la Warren Buffett să vă retragă franciza pentru burgerul Imam.
Ca unic membru al clubului „Ce mamă de bombă le-am tras”, avem responsabilitatea uriașă de a redacta politica privind adeziunea de noi membri la această breaslă. Nu-i o treabă prea plăcută, dar cineva trebuie să o facă. Și cu cât semănați mai mult cu noi, cu atât aveți mai multe șanse de a obține ce doriți. Cu condiția ca ceea ce doriți să fie ce vrem noi să doriți. Cu cât sunteți mai diferiți de noi, cu atât sunt mai mari șansele ca țara voastră să nu fie băgată în seamă.
Deși avem bomba de peste 60 de ani, ne-am dovedit un popor de încredere și sigur, nefolosind-o pe oameni adevărați decât de două ori. Sigur, am mai fluturat-o de câteva ori, dar dacă nu ai voie nici măcar să ameninți pe cineva cu bomba atomică, ce rost ar mai avea să sacrifici viitorul copiilor pentru a o construi? George Bush face chiar un pas în plus să se asigure că orice aspirant la statutul de putere nucleară este la fel de hotărât ca el să caute soluții diplomatice la problemele internaționale complexe. Iar cei cărora nu le place n-au decât să înceapă să exerseze dormitul în pijamale de plumb.
Israel, Pakistan, India... sigur, nici o problemă, băieți, dați-i bătaie! VOI puteți deveni puteri nucleare. Pentru că nu numai că semănați cu noi, ci sunteți și prieteni cu noi. Ne invitați la ziua voastră. Și ne serviți cu înghețată. Purtați costume care ne plac. Siria, Irak și Iran? Nu. Îmi pare rău. Purtați haine ciudate și sunteți răi cu noi și nu ne-ați invitat niciodată la ceai și prăjiturele – așa că fără arme nucleare pentru voi. Într-un cuvânt: nu ajunge să fiți ca noi, trebuie să ne și plăceți.
În plus, toată lumea știe că singurul motiv pentru care cei care nu văd lumea la fel ca noi vor armament nuclear este pentru a distruge echilibrul fragil al păcii din Orientul Mijlociu. Acest delicat echilibru în realizarea căruia am jucat un rol așa important. De unde misiunea lui George Bush: de a-i împiedica pe băieții răi să-și atingă obiectivul declarat de a destabiliza Orientul Mijlociu. O destabilizare diferită de cea din prezent. Iată de ce trebuie să facă așa un efort, încât probabil simte că-i plesnește capul. Și mie, dacă mă gândesc mai bine.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: