Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Menținerea puterii comuniste în China

Virginia MIRCEA

Din perspectiva lui Hu Jintao, Partidul Comunist Chinez trebuie să se adapteze pentru a-și putea păstra monopolul asupra unei societăți mai pluraliste și mai agitate. Trebuie să-și dezvolte capacitatea administrativă și managerială pentru a putea gestiona multiplele probleme sociale, de la degradarea mediului până la iritarea crescândă a populației provocată de corupția generalizată. Iar partidul trebuie să rezolve aceste probleme interne și în același timp să continue să sporească influența și puterea internațională ale Chinei.

După revoltele din Piața Tia­nan­men în 1989, nume­ro­și analiști occidentali au crezut că Partidul Comunist va fi aruncat la lada de gunoi a istoriei, ca și atâtea alte partide asemănătoare din Europa de Est. Însă, spre deosebire de aces­tea, Partidul Comunist Chinez a dove­dit o capacitate de adaptare remar­ca­bilă.

Partidul Comunist distruge orice fel de opoziție organizată

Printr-o strategie cu două direcții, de cooptare a elitelor politice și eco­no­mice, pe de o parte, și măsuri coer­citive împotriva celor nemulțumiți de regimul autocratic, pe de altă parte, Partidul Comunist Chinez este încă foarte activ. Are susținători puternici în rândul armatei, al comunității de afa­ce­ri și chiar al elitei intelectuale, a cărei bunăstare depinde de men­ține­rea partidului la putere.
Rebelii și nemulțumiții se confruntă cu un sistem represiv de stat sofisticat. Peste 30.000 de cadre monitorizează inter­netul. Serviciile de securitate inter­nă au crescut ca număr de perso­nal și în profesionalism, și caută să stin­gă protestele fără să recurgă la vărsări de sânge. Activiștii și avocații care îi apără pe cei mai puțin norocoși sunt închiși și hărțuiți. Partidul Comu­nist a reușit să distrugă orice fel de opoziție organizată.
Discursurile partidului despre de­mo­crație sunt doar pentru partid. E vorba despre democrația partidului, creată de partid pentru partid. Refor­ma internă este menită să organizeze mai bine succesiunea la putere și sele­cția de cadre. Oamenii încă nu au un cu­vânt de spus în alegerea condu­că­torilor.
Atunci când autoritățile americane au acceptat aderarea Chinei la Or­ga­nizația Mondială a Comerțului, marea speranță a fost că integrarea Chinei în eco­nomia mondială va conduce inevi­tabil țara pe calea reformelor politice și a liberalizării. Însă Beijingul a devenit mai bogat și mai puternic fără a fi mai puțin autoritarist. Nemaifiind condusă de ideologia revoluționară și izolată de lume, Republica Populară Chineză este o autocrație flexibilă care a reușit să-și sporească puterea militară și influența economică și a dovedit o agilitate diplomatică remarcabilă.
Încercând să evite o confruntare directă cu mai puternica SUA, Beijingul caută să-și extindă influența inter­națio­nală în detrimentul Washingtonului. Dominația SUA nu este o situație favo­rabilă pentru nici un regim autoritarist – și cu atât mai puțin pentru China, care se consideră victima unor nedrep­tăți istorice. Washingtonul protejează Taiwanul și, în ochii chinezilor, caută să refuze Beijingului locul pe care acesta îl merită pe scena internațională.
China își curtează cu grijă propriii aliați și încearcă să construiască insti­tuții regionale pe care să le domine. În problemele în care Washingtonul îi cere ajutorul, exemple Burma, Coreea de Nord sau Iran, China face minimul posibil pentru a scăpa de presiuni – și de obicei în schimbul unor concesii americane pe alte fronturi, fie eco­no­mice, diplomatice sau în chestiunea Taiwanului.

Washingtonul și Beijingul au viziuni diferite asupra ordinii mondiale

SUA sunt revoltate de atrocitățile din Burma și cere Chinei să facă presiuni pentru schimbarea situației. Dar într-o țară ea însăși atât de spe­ria­tă de protestele studenților sau de prac­ti­carea budismului în Tibet, cui îi pa­să de studenții și călugării din Bur­ma?
Contrar teoriilor occidentale con­form cărora comerțul duce la de­mo­crație, istoria abundă de exemple de autocrații bogate și stabile care luptă pentru influență cu principala putere a lumii. Germania Kaiserului avea relații comerciale cu Anglia imperialistă chiar în timp ce luptau pentru influență diplo­matică și militară. Japonia impe­rială făcea comerț cu Marea Britanie și SUA. China democratică este o iluzie pentru cine ar fi dispus să creadă așa ceva. China poate fi privită doar ca un competitor, pe termen lung, pentru putere și influență, în primul rând pen­tru SUA, chiar dacă relațiile comerciale dintre cele două țări se dezvoltă.
Taiwanul și-a creat o identitate de stat independent de facto, iar atitu­di­nea dură a Beijingului în această problemă este incompatibilă cu un Taiwan independent. Pe termen mai lung, poziția Washingtonului în Asia și capacitatea sa de a-și îndeplini obiectivele de politică externă, cum ar fi dezarmarea Iranului, vor fi com­pli­cate de influența crescândă a Chinei.
Partidul Comunist Chinez nu va rămâne la putere pentru totdeauna. Mulți cetățeni chinezi consideră par­ti­dul corupt și nedrept, și vor aceeași libertate și justiție pe care le văd în țările democratice. Dar putem fi siguri că un partid care are de partea sa serviciile militare și de informații, sprijinit de o elită avantajată de creșterea economică inegală și tot mai sofisticat în arta represiunii va ști să se mențină la putere încă multă vreme.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: