Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Un nou lider în Pakistan

Victor MAIER

Nawaz Sharif „președintele pakistanez în exil” preferat al familiei regale saudite, s-a întors triumfător acasă, lansând o provocare serioasă regimului generalului Pervez Musharraf, încă susținut de SUA.

Deși Nawaz Sharif se poate prezenta ca alegerea cu adevărat pro-democratică, dat fiind că a fost răsturnat din funcția de prim-ministru prin lovitura militară a lui Musharraf din 1999, SUA speră să o implice în joc și pe Benazir Bhutto, profund coruptă, dar occidentalizată, de teamă că Sharif nu ar fi suficient de dur față de fanaticii musulmani din țară și de talibani.
Aceste temeri sunt justificate, dat fiind că Sharif, inspirat de doctrina wahhabistă de tip saudit, a încercat în ultimii ani de mandat să introducă sharia, legea islamică. Guvernul său a dat undă verde testării bombei nu­clea­re musulmane și a sprijinit eforturile de proliferare nucleară ale constructorului de armament nuclear A.Q. Khan, care a sprijinit programele nucleare ale Coreei de Nord, ale Libiei și Iranului. În sfârșit, Sharif este cel care a sprijinit cu tărie preluarea puterii în Afganistan de către talibani, susținătorii lui Osama bin Laden.
Acum, ca să fim cinstiți, și Musha­rraf, și Bhutto au susținut programul nuclear al Pakistanului și i-au sprijinit activ pe talibani. Și nu mă refer la fap­tul că Pakistanul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost singurele țări care au recunoscut oficial regimul taliban. Nu, sprijinul acordat de Pakistan talibanilor, sub toți cei trei lideri, merge mult mai departe, așa cum dezvăluie publicarea în august a unei serii de telegrame, desecretizate, transmise într-o perioadă de șapte ani între Departamentul de Stat american și Ambasada americană din Pakistan.
Conform unui rezumat al noilor infor­mații realizat de Arhiva de Secu­ritate Națională din cadrul Universității George Washington, „documentele a­me­ricane desecretizate... ilustrează clar faptul că talibanii au fost direct finanțați, înarmați și îndrumați de Islamabad... mergând până la folosirea de militari pakistanezi în misiuni de antrenament și luptă împreună cu talibanii în Afganistan.”
Documentele publicate arată că sprijinirea talibanilor a început în 1995, când prim-ministru al Pakis­ta­nului era Bhutto. O telegramă din 22 decembrie 1995 scrie că „Pakistanul a adoptat o politică de sprijinire a talibanilor” în încercarea acestora de a prelua puterea. Pe 22 octombrie 1996, tot cu Bhutto prim-ministru al Pakis­tanului, Ambasada SUA avertiza Wa­shingtonul că „informațiile SUA arată că ISI aprovizionează forțele talibane cu muniție, combustibil și alimente.”
ISI se referă la Agenția de Infor­mații Inter-servicii a Pakistanului, ser­viciu secret extrem de puternic. Până la finalul mandatului lui Bhutto, o telegramă SUA scria că „Serviciul ISI al Pakistanului este profund implicat în Afganistan”, adăugând că acestuia i se alătura și Corpul de Grăniceri al Pakis­tanului, format în majoritate din etnici paștuni: „Aceste elemente din cadrul Corpului de Grăniceri sunt folosite pentru comandă și control, instruire și, dacă este nevoie, și luptă.”
Acești membri ai Corpului de Gră­niceri sunt aceiași oameni pe care se bazează Musharraf și președintele Bush în prezent pentru a-i captura pe bin Laden și gașca sa, prin operațiuni la granița dintre Pakistan și Afganistan. Ves­tea bună, presupun, este că Sharif, deși militant religios, nu a acționat prea diferit de „copiii-minune” sprijiniți de SUA, Bhutto și Musharraf. Vestea proastă este că toți au oferit un sprijin decisiv talibanilor, care l-au adăpostit pe bin Laden.
Dar totul a fost iertat de Admi­nis­trația Bush după 9/11, când preșe­din­tele SUA a ridicat sancțiunile împotriva Pakistanului (impuse în replică la tes­tarea armei nucleare) ca răsplată pentru faptul că Musharraf a permis for­țelor aeriene americane să folo­sea­că spațiul aerian pakistanez pentru atacarea Afganistanului. În plus, SUA au furnizat ajutoare umanitare în valoare de 10 miliarde dolari, ca sti­mulent pentru a-i ajuta să-l prindă pe bin Laden, dar măsura nu a dat încă roade.
Mai mult, SUA au răsplătit cele două șeicate arabe care i-au sprijinit pe talibani, alungându-l pe dușmanul lor de moarte –  Saddam Hussein. În consecință, lumea este mult mai si­gură, democrația s-a răspândit peste tot în lumea musulmană, iar prețul petrolului este atât de mare astăzi încât saudiții comandă echipamente militare de producție americană în valoare de 20 miliarde dolari.
A fost o afacere bună petru toată lumea. Vechea companie a lui Dick Cheney, Halliburton, a profitat atât de mult de pe urma războiului din Irak încât își poate permite să-și mute sediul din Texas în Dubai. Iar toamna aceasta Autoritatea pentru Investiții din Abu Dhabi a acceptat să salveze Citigroup, devenind cel mai important acționar al acestei bănci aflate în dificultate. Probabil nu a fost o mișcare prea înțeleaptă din punct de vedere financiar, dată fiind dimensiunea necunoscută a implicării Citigroup în scandalul de pe piața creditelor, dar la ce sunt buni prietenii dacă nu să ajute la greu? Este genul de lucru pe care Saddam Hussein nu l-ar fi făcut – poate acesta a fost și unul din motivele pentru care a fost dat la o parte.
Publicat în : Politica externa  de la numărul 53

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: