Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ce va aduce 2008?

Virginia MIRCEA

Anul în care abia intrăm va aduce o serie de schimbări politice atât la nivel internațional, cât și pe plan intern.

Este anul în care Statele Unite și Rusia își schimbă liderii, ceea ce nu înseamnă neapărat o schimbare majoră în politica externă a celor două state, cât mai curând o schimbare de viziune în abordarea problematicilor internaționale. În Rusia, alegerile prezidențiale din 2 martie îl vor aduce la Kremlin pe deja anunțatul Dimitri Medvedev, prezentat de Vladimir Putin ca succesor al său. Rămâne de văzut dacă acesta își va da demisia după câteva luni pentru a-l lăsa pe actualul președinte rus să revină la Kremlin (Constituția permite un al treilea mandat la președinție, interzice ca acesta să fie consecutiv) sau Vladimir Putin va conduce Rusia de pe poziția de președinte al Dumei de Stat. Nu trebuie exclusă nici posibilitatea ca Vladimir Putin să devină șeful unui holding energetic uriaș pe care să-l utilizeze în scopuri politice. Rusia, cu Vladimir Putin lider formal sau informal, va continua reformele economice în interior, iar în plan extern își va consolida poziția strategico-militară și politică, utilizând din plin resursele minerale și energetice pe care le deține.
Dacă în Rusia actualul președinte se bucură de o mare popularitate, nu același lucru i se întâmplă omologului său de peste ocean, George W. Bush. La Washington, scrutinul din 2008, aduce vântul schimbării. Democrații sunt cei care se pregătesc să preia conducerea. Este foarte posibil ca Hillary Clinton să devină prima președinte femeie la Casa Albă. Politica externă a democraților va aduce o schimbare în abordarea problemelor de politică externă, îndeosebi situația din Irak.
Orientul Mijlociu va cunoaște schimbări previzibile în relația israeliano-palestiniană. Chiar dacă recentul summit de la Annapolis, Maryland nu a stabilit o agendă a desfășurării negocierilor privind înființarea statului Palestina, eforturi în acest sens se vor face, iar influența SUA este foarte importantă. Irakul va fi și în 2008 o zonă de conflict. Chiar dacă o mare parte a trupelor din coaliția internațională vor fi retrase, securitatea în țară va rămâne un deziderat, pentru că Statele Unite se pricep foarte bine la război dar nu știu să construiască pacea.
Pe continentul asiatic, China va continua trendul de dezvoltare economică și extinderea pe piețele sud-americane și africane. Vom asista la creșterea influenței economice și politice a Indiei pe scena internațională. În Iran, un atac american asupra acestei țări are puține șanse de reușită având în vedere problemele pe care le are Administrația Bush atât în Irak, cât și acasă, iar alegerile bat la ușă.
În America Latină, Hugo Chavez își va menține discursul antiamerican chiar dacă propria populație îl va susține tot mai puțin, iar în Cuba vom asista la strategii post-Castro.
România va fi teatrul a două scrutinuri electorale, unul local și unul general. Pentru prima dată în istoria postdecembristă scena politică este ocupată predominant de partide de dreapta. La sfârșitul anului 2008 (în cazul în care alegerile generale nu se vor desfășura în primăvara anului 2009), vom ști care partide vor forma Executivul. Bătălia politică se va purta între partidul prezidențial (PDL sau cum se va numi) și PSD, care va avea fiecare în jur de 30 la sută. Chiar dacă PDL va obține cel mai bun scor în alegeri, nu va însemna, neapărat, că va forma guvernul. PD a participat în două coaliții la guvernare și s-a comportat precum Cain, rămâne de văzut care partid va dori să ocupe locul lui Abel.
În plan economic, fondurile structurale vor fi, în sfârșit, accesate. Astfel că miliardele comunitare le vor aduce românilor mult-sperata prosperitate. 2008 va fi pentru români anul în care fiecare dintre noi o va duce mai bine. Bugetul de stat este cel mai generos buget postdecembrist și, dacă adăugăm banii care vor veni de la Uniunea Europeană, nu ne rămâne decât să muncim pentru a avea acces la bunăstare.
Publicat în : Editorial  de la numărul 53

Comentarii

Comentariul nr.1 - Marian a spus în 30.01.2008 00:56:00:
La care romani s-a referit Tariceanu? La el,la neamuri,prieteni si clientela!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: