Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

„PSD a susținut din 2005 proiectul de vot uninominal”

Arthur SUCIU

În data de 20 octombrie s-a anunțat constituirea în cadrul PSD a Ligii Tinerilor Întreprinzători Social Democrați. Președinte al noii organizații a fost ales Robert Negoiță, vicepreședinte al TSD, prosper om de afaceri, proprietar al celui mai mare hotel din Europa, recent deschis în cartierul Vitan. Robert Negoiță ne-a acordat un interviu în care vorbește despre obiectivele sale ca om politic tânăr, despre relațiile dintre zona economică și cea politică dar și despre subiectele la zi aflate în dezbatere publică.


De ce un alt om de afaceri în politică? Cum vedeți dumneavostră îmbinarea dintre cele două zone?
Eram sigur că îmi veți pune această întrebare. Este interesant că niciodată ea nu pare să primească un răspuns satisfăcător din moment ce persistă. Haideți să nu privim problema din perspectiva „de ce un alt om de afaceri politică?”. Nu cred că a fi sau a nu fi om de afaceri este relevant pentru implicarea în politică. Cred că a-ți fixa obiective legitime, care pot fi atinse prin intrarea în politică, reprezintă o decizie de viață corectă, indiferent de zona din care provii. Există la noi, mai ales în ultimii ani, o adevărată manie a condamnării relațiilor dintre politică și zona economică. Este o atitudine păguboasă pentru că induce o percepție greșită în societate prin calificarea negativă a relațiilor dintre zona economică și cea politică doar prin prisma unor apropieri între persoane sau interese ce nu au legătură cu ansamblul legăturilor reale dintre cele două medii.

Nu este un pic neobișnuit ca un om de afaceri de succes să intre în politică pe zona social-democrației?
Nu, nu este. Uitați, pentru mine, Bill Gates este o personalitate cu convingeri de stânga din multe puncte de vedere, chiar dacă nu este implicat politic. A fi în afaceri nu te împiedică să ai o viziune asupra relațiilor din societate. A fi om de afaceri nu te împiedică să fi înțelegător față de problemele oamenilor care au mai puțin decât tine. Firește, dacă ești un om de afaceri caruia i-au picat banii din cer, ca să fiu mai direct, dacă ai dat tunuri din care trăiești toată viața și nu ai avut conștiința lucrului făcut prin muncă, s-ar putea să nici nu te intereseze de ceilalți oameni. Însă, atunci când știi cât de greu este să ajungi sus, ai toate premisele de a-i înțelege pe ceilalți și de a dori să îi ajuți, de a dori ca ei să nu mai se confrunte cu același sistem care ți-a făcut viața grea. A fi om de afaceri nu te împiedică deci să îți dorești normalitate și prosperitate socială. Este felul meu de a fi, iar faptul că am reușit în viață mă obligă, în viziunea mea, să dau dovadă de responsabilitate socială.

Am văzut în urmă cu puțin timp, pe site-ul de internet al Ligii Tinerilor Întreprinzători, un comunicat prin care atrăgeați atenția asupra necesității adoptării votului uninominal. Cum vedeți schimbarea sistemului electoral și mai ales cum o vedeți din prisma unui partid care s-a răzgândit, trecând de la un proiect la altul?
Aș începe cu partea a doua a întrebării dumnevoastră. PSD nu s-a răzgândit. PSD a susținut din 2005 proiectul de vot uninominal și necesitatea reformării nu doar a clasei politice, dar și a sistemului politic românesc. Am avut și noi disputele noastre interne, dar ca partid nu ne-am abătut niciodată de la principiu. Pentru PSD, proiectul Pro Democrația a fost unul de compromis, un compromis însă lăudabil în condițiile date. M-am amuzat auzindu-l pe domnul Boc, în ultimele zile, vorbind despre faptul că ei făcut un compromis acceptând proiectul Pro Democrația, de parcă PD ar fi susținut zece ani un proiect de uninominal radical. Acum un an PD nici nu dorea să discute despre un astfel de scrutin. E normal ca atunci când poporul este chemat să se exprime să îți susții ideea. Vom vedea ce se va întâmpla mai departe. Eu cred că votul uninominal – indiferent de varianta de adoptare – este un pas înainte pentru România. Cred că votul uninominal va fi în primul rând un instrument de promovare a unor oameni performanți. Să nu ne iluzionăm, nu va fi perfect. Am auzit temeri legate de faptul că nu va mai intra un partid sau altul în Parlament. Păi poate asta e un semn că oamenii s-au săturat de un partid sau altul, de o parte a acestei clase politice. Până la urmă noi, politicienii, ar trebui să fim preocupați de interesul general al electoratului și nu de interesele unui politician sau altul care nu vor mai intra în Parlament. Dacă există un partid care nu are de ce să se teama de așa ceva, acela este PSD. Oricând putem propune oameni de calitate.

Ce reprezintă Liga Tinerilor Întreprinzători Social Democrați?Ați lansat acest proiect de curând. Nu este foarte cunoscut.  Este ea doar o asociație a oamenilor de afaceri tineri cu vederi social-democrate?
În primul rând, nu este doar o „asociație a oamenilor de afaceri”, ci o organizație a cărui obiectiv principal este sprijinirea societății active, a tinerilor aflați în câmpul muncii sau în cel al afacerilor și politicii. Oamenii performanți trebuie susținuți, iar noi – Liga Tinerilor Întreprinzători Social Democrați – vom fi o adevărată voce pentru aceștia. În același timp, noi vrem să coagulăm acei oameni de afaceri tineri – nu puțini – care vor să aducă un sprijin societății, dar nu o pot face pentru că sunt blocați de mentalitățile dominante în instituțiile statului. Am lansat această idee. În curând, Liga se va organiza și va funcționa cu toate structurile sale, pe un program bine stabilit. Vă asigur că veți avea surprize plăcute.

Vedeți Liga drept un vehicul de lansare în politică?
Văd Liga drept un instrument pentru realizarea unor lucruri utile societății și mai ales tinerilor. Un vehicul de lansare în politică? Ar putea fi, dar nu acesta este obiectivul meu. Ar fi fost mai simplu să îmi gândesc o carieră personală, un traseu individual. Am ales calea unei organizații, fiindcă eu cred mult în succesul muncii în echipă. Dacă vom reuși cu LTISD să facem ceea ce ne-am propus, atunci putem spune că acest lucru va contribui și la afirmarea în politică. Sincer. Mi-ar plăcea să ating, și am să o fac, obiectivele pe care mi le-am fixat cu Liga pentru a obține încrederea electoratului. Pot fi perceput, în prezent, drept un om de afaceri de succes. Sunt însă realist, acest lucru nu însemnă automat că pot fi și un bun politician. Eu spun că pot și o voi dovedi !

Acum intrați în categoria politicienilor tineri. Unde vă vedeți peste 10 ani?
Nu vreau să fiu înțeles greșit. Eu nu-mi câștig și nu-mi voi câștiga existența din politică. Dacă aș fi plecat la drum cu astfel de intenții cred că mai bine nu m-aș fi apucat de politică. Poate că sună a clișeu, dar pentru mine politica reprezintă o provocare. Nu vreau să fiu o speranță a politicii. Vreau să fiu o certitudine care a demonstrat prin ceea ce a făcut. Și mai vreau ca, peste 10 ani, când mă voi uita în urmă, să fiu mândru de tot ce am făcut.

Publicat în : Interviu  de la numărul 52

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: