Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile pentru Parlamentul European - o miză importantă pentru scrutinul din 2008

Mihaela ENACHE

Orientarea campaniei pentru alegerile europarlamentare spre teme interne și neglijarea celor europene a generat discuții aprinse în cadrul politic românesc. Fenomenul în sine nu este unul particular românesc.

În majoritatea statelor admise în Uniunea Europeană după 2004 și care au derulat campanii pentru a-și trimite reprezentanți în Legislativul european, factorii politici au apelat la problematicile interne ale statelor respective pentru a câștiga, în detrimentul unor teme europene considerate mai puțin importante pentru propriile lor electorate. Așadar, în cazul României, unde dezbaterea pe probleme comunitare este într-un stadiu incipient, apelul la teme interne în campanie pare să fie unul cât se poate de firesc.

 Campania pentru Parlamentul European se desfășoară pe fondul unei scene politice caracterizată printr-o puternică asimetrie, o distribuție inegală între putere și opoziție, fapt ce conduce inevitabil la o accentuată conflictualitate și instabilitate politică. Avem, pe de o parte, o opoziție extrem de divizată în interiorul ei și care se raportează în mod diferit și imprevizibil la putere, iar pe de altă parte, un guvern fragil, cu o susținere politică incertă, dar decis să facă acele compromisuri pentru a-și îndeplini responsabilitățile și a-și duce la final mandatul.
      De altfel, în cursul acestui ultim an, viața politică a cunoscut evoluții spectaculoase, care au condus la modificări semnificative în zona de opoziție. Scena politică de după alegerile din 2004 aparent echilibrată, a fost supusă unor presiuni ce au determinat o polarizare a forțelor politice către segmentul de opoziție.    
      Principalii actori politici ai scenei românești - PSD, PD și PNL sunt și principalii adversari în campania pentru alegerile europarlamentare. Aflate în opoziție, PSD și PD au, însă, moduri diferite de raportare la putere.  

PSD va acuza ineficiența guvernării de dreapta

      PSD intră în această campanie pe fondul eșecului unor proiecte ce au vizat redresarea PSD pe scena politică – referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu și moțiunea de cenzură.
      Cu certitudine, PSD nu a reușit, în acești ani, să valorifice perioada de opoziție și să se afirme în acest spațiu. În mare parte datorită conflictelor sale interne, PSD a avut o atitudine reactivă, o poziție ezitantă, balansând între tentația cooptării la putere, fie ea și limitată și decizia menținerii în opoziție, cu beneficii presupuse pe termen mai lung. Principalul său atu -majoritatea parlamentară - a fost un instrument  
      Strategia PSD de a separa Alianța DA și susținerea pe care acesta a oferit-o PNL de a forța ieșirea PD din guvern s-a dovedit greșită. Este greu de delimitat finalitatea acestei strategii a PSD – fie a avut ca scop, într-o formă sau alta, venirea  social democraților la putere – fie pur și simplu nu se poate vorbi de o strategie, ci doar de niște mișcări conjuncturale, fără o finalitate și cu un scop pur defensiv. Cele două proiecte ale PSD – referendumul și moțiunea de cenzură – au dovedit o viziune politică confuză a conducerii social democrate. Fiecare inițiativă a PSD în ultimii doi ani i-a accentuat situația de criză, în condițiile în care fiecare dintre acestea a fost decisă sub imperativul conflictelor interne din partid.
      Pentru PSD următoarea perioadă va fi una extrem de complicată, în condițiile în care va trebui să împartă zona de opoziție cu PD. Situat între doi adversari – PNL, la putere și PD, în opoziție – PSD va trebui să găsească o dublă abordare. În acest caz este foarte probabil ca social democrații să identifice, în această campanie electorală, un adversar comun și să uzeze de sintagma guvernare de dreapta. PSD va reclama lipsa de eficacitate a actualului guvern, precum și deficiența PNL la nivelul resurselor umane. 
Deși timpul rămas până la alegerile din 2008 este foarte scurt, pentru PSD este foarte important să-și consolideze statutul de partid în opoziție. În ultimii doi ani, social-democrații nu au reușit să-și stabilească o poziție în acest sens, iar acum acest demers este mult mai complicat în situația în care PD vizează același obiectiv. Concurența pe zona de opoziție este foarte puternică iar mesajul social democrat este unul confuz. Pe de altă parte, faptul că deține o majoritate parlamentară poate deveni o problemă și o situație care să oblige PSD să se situeze de o parte sau de alta în relația conflictuală dintre PNL și PD. Deși în mod firesc trebuie să reprezinte principalii săi factori de dialog, PSD a neglijat consultările cu partenerii sociali (sindicate, asociații profesionale).

PD va pleda pentru lupta împotriva corupției

      Celălalt mare partid din opoziție, Partidul Democrat, continuă să dispună de atuurile pe care i le oferă imaginea publică a președintelui Traian Băsescu. PD este un partid foarte bine antrenat pe zona de opoziție, așadar este de așteptat să aibă mai multă disponibilitate de a fructifica avantajele acestei poziții. Principalii adversari sunt PNL și PSD, dar cu cel din urmă relația nu este una tocmai clarificată. Sondajele de opinie plasează PD pe primul loc în preferințele electoratului, motiv pentru care democrații preferă să evite tema unei eventuale alianțe sau apropieri de vreun partid sau altul. Problema corupției va fi principala temă de atac a PD – deopotrivă împotriva PSD – căruia îi reproșează că nu s-a reformat și nu s-a delimitat de o serie de persoane suspectate de corupție – dar și împotriva PNL – care s-a orientat, în opinia democraților, în jurul unor centre de interese financiare corupte. Perioada în care s-a aflat la guvernare a fost scurtă, iar faptul că au plecat din executiv la presiunile colegilor de coaliție din PNL conferă PD un argument în favoarea desolidarizării lor de actuala guvernare. În fapt, PD justifică ieșirea din Alianța DA prin faptul că nu a putut tolera direcția nouă pe care a luat-o PNL după intrareala guvernare. PD a reușit cu succes să speculeze acest aspect, preluând tema luptei anticorupție și  asumându-și rolul de principal promotor și susținător al acesteia. 
      În cazul PNL, miza alegerilor pentru Parlamentul European este aceeași – rezultatul va reprezenta un fel de barometru pentru poziționarea partidului la viitoarele alegeri din 2008. Sondajele plasează PNL în jurul unui procent de 15% dar este oarecum dificil de estimat în ce măsură exercițiul guvernării a erodat imaginea PNL. În mod firesc, PNL va miza în această campanie electorală pe principalele realizări ale guvernării.
      Putem aprecia că pentru partidele politice românești alegerile europarlamentare reprezintă o competiție importantă doar în măsura în care rezultatele acestora vor crea premise pentru alegerile din 2008. Rolul și importanța reprezentării României în Parlamentul European nu sunt foarte foarte bine conștientizate de electoratul românesc. Acesta este motivul pentru care partidele vor pune accent pe teme interne iar dezbaterile se vor axa, în principal, pe conflicte interne (problemele din justiție, agricultură sau politică externă). Rezultatele vor fi semnificative pentru partide în condițiile în care vor reprezenta un punct de plecare pentru alegerile din anul viitor. 

Publicat în : Politica interna  de la numărul 52

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: