Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Un proiect care deranjează SUA

Virginia MIRCEA

Construirea unei importante conducte de transport al gazelor naturale, care să lege câmpurile din sudul Iranului de Pakistan și India este o perspectivă remarcabilă în sine. Acest proiect este considerat ca fiind cea mai importantă măsură de consolidare a încrederii între India și Pakistan, și a fost numită “Conducta Păcii”. Numai că, proiectul se confruntă cu piedici serioase, una importantă fiind opoziția acerbă a guvernului american.Relația dintre Persia și subcontinentul indian este veche de peste 2000 de ani. Până acum 200 de ani, limba persană a fost limba oficială a culturii și administrației indiene. După separarea Pakistanului de India, Iranul s-a confruntat cu o dilemă în ce privește relațiile cu aceste două noi state. În timpul regimului Șahului Reza Pahlavi, Iranul a preferat să strângă legăturile cu Pakistanul, deși relațiile economice cu India nu au fost neglijate. După prăbușirea Uniunii Sovietice și sprijinul acordat de Pakistan radicalilor din Afganistan, Iranul și-a găsit în India un nou partener asiatic. India și-a construit, încet dar sigur, o relație strânsă cu Iranul în domeniul energiei, al comerțului și al dezvoltării infrastructurii, precum și relații militare. Iranul apreciază India drept un partener de colaborare dezvoltat, democratic și profitabil din punct de vedere politic. O dovadă o constituie cei 8.000 de tineri iranieni care studiază în India, spre deosebire de 2.000 în Statele Unite.

Iranul are ce-a de-a doua rezervă demonstrată de petrol și gaze din lume ca mărime, și reprezintă o importantă cale de acces pentru India spre Asia Centrală și Afganistan. India caută noi rute de acces pre Asia Centrală, una dintre ele este Coridorul nord-sud, care leagă India de Rusia și toate fostele membre URSS prin Golful Persic, Iran și Marea Caspică. Argumentele Iranului sunt dezvoltarea comerțului, securizarea granițelor, evitarea “încercuirii” de către aliați ai SUA. În același timp, Iranul se opune prezenței hegemonice a SUA și a trupelor sale în Oceanul Indian. India nu a ezitat să joace cartea Iranului pentru a obține concesii din partea Statelor Unite în alte probleme de interes comun. Iată de ce conducta este încărcată de semnificații ce depășesc simplul transport de gaze naturale.

“Conducta Păcii”

Negocierile trilaterale pentru construcția acestei conducte au început la mijlocul anilor 90. Conducta Iran-Pakistan-India (IPI) ar avea o lungime totală de 2.670 km, aprox. 1.115 km în Iran, 705 km în Pakistan și 850 km în India, iar investițiile totale sunt estimate la 7 miliarde USD, timp de cinci ani. Pe lângă argumentele economice solide în favoarea conductei IPI, mai ales în promovarea colaborării regionale, proiectul are o importanță foarte mare pentru actualul proces de pace între India și Pakistan. Mai mulți observatori ai conflicului India-Pakistan privesc acest proiect ca fiind cea mai importantă măsură de consolidare a încrederii între India și Pakistan, și au numit-o Conducta Păcii.

În calea proiectului sunt deja cateva piedici, una dintre ele este propunerea Iranului ca prețul gazelor să fie renegociat o dată la trei ani. Provocând încă o întârziere a proiectului trilateral, disputa privind prețul gazelor fie va fi rezolvată într-o nouă rundă de negocieri. Proiectul este criticat de politicienii din aripa reformistă iraniană pe motiv că oferă un discount enorm Indiei și că prețul este cu 30 la sută mai mic decât cel al gazului vândut Turciei. Interesant este faptul că Banca Asiatică de Dezvoltare (BAD) a evaluat proiectul ca fiind fezabil. Dan Millison, expert al băncii pe probleme de energie, a explicat că evaluarea BAD s-a bazat strict pe elemente economice și pe cererea tot mai mare de energie în India și Pakistan.

IPI este în opoziție cu perspectiva strategică americană

Poziția SUA însă nu are a face cu latura economică a proiectului, ci cu politica strategică, mai exact cu politica Washingtonului față de Iran. Statele Unite, care au o relație de adversitate cu Iranul încă de la Revoluția iraniană din 1979, acuză de câțiva ani Iranul de tentative de înarmare nucleară. SUA a încercat să înăsprească sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU în virtutea Cap. VII al Chartei ONU, și și-a exprimat opoziția față de conducta IPI, ca parte a acestei strategii.

Steven Mann, un important oficial de la Departamentul de Stat afirma anul trecut că SUA este fără echivoc împotriva proiectului. "Guvernul american sprijină diverse proiecte de conducte din regiunea Mării Caspice, dar rămâne ferm împotriva proiectelor în care este implicat Iranul." Casa Albă se teme că proiectul îi va zădărnici planurile de izolare a Iranului întrucât afacerea implică India și Pakistanul, două state care au relații bune și administrația Bush face presiuni asupra ambelor să renunțe la proiect.

India are relații bune cu SUA. Cele două părți au semnat un acord care conferă capacității nucleare a Indiei o legitimitate ce nu a fost oferită niciunui stat din afara Tratatului de Neproliferare. Washingtonul vede în India un aliat împotriva ascensiunii Chinei și a opoziției Chinei și Iranului față de perspectiva unipolaristă. IPI este percepută ca fiind în opoziție cu perspectiva strategică americană generală. În martie 2005, Secretarul de Stat american Condoleezza Rice a declarat pentru televiziunea indiană NDTV: "Poziția noastră în privința Iranului este deja bine-cunoscută, și am comunicat guvernului indian care sunt preocupările noastre în ce privește colaborarea dintre Iran și India în domeniul conductei de gaze naturale." SUA a făcut cunoscut de asemeni liderilor Indiei și ai Pakistanului că proiectul va atrage după sine sancțiuni americane în virtutea Legii privind sacțiunile pentru Iran-Libia.

La început, atât India cât și Pakistanul și-au declarat hotărârea de a duce proiectul mai departe. Însă New Delhi pare să fi cedat presiunilor americane. India a devenit un partener strategic al SUA, lucru demonstrat de acordul nuclear dintre cele două țări, care încalcă normele actuale de neproliferare nucleară. Cu toate acestea guvernul indian și-a exprimat iritarea față de cererea SUA de a renunța la extinderea relațiilor economice cu Iranul.


Dimensiunea regională a IPI

Deși semnarea la nivel înalt a acordului dintre Iran, India și Pakistan în această vară a fost  amânată bariera dintre dintre cele trei țări nu este  insurmontabilă. IPI poate contribui la dezvoltarea regională, în completarea coridorului Nord-Sud aflat în discuția statelor membre ale Organizației pentru Cooperare Economică (ECO)1 și deschide posibilitatea afilierii altor jucători din regiune, atât în ce privește investițiile cât și conectarea la rețeaua regională de gaze naturale. Prin conducta IPI ar putea fi exportat și gaz natural din Turkmenistan în Pakistan și India. Formarea unui consorțiu și acordarea unui rol potențial și altor state ECO – Iranul și Pakistanul sunt, împreună cu Turcia, membri fondatori ai acestei organizații regionale care are în prezent 10 membri și ar putea atrage și India. Prin creșterea numărului de membri ai consorțiului, proiectul IPI va conecta cele trei țări la o rețea de colaborare mai largă  așa cum a demonstrat deja proiectul conductei BTC (Baku-Tblisi-Ceyhan).

Publicat în : Politica externa  de la numărul 52

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: