Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Hillary și încălzirea globală: asigurarea sprijinului lui Al Gore

Bogdan V. BANU

Săptămâna trecută fostul vice-președinte Al Gore și Comisia Interguvernamentală a ONU pe probleme de climă au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile de informare în domeniul schimbărilor climatice. Foarte probabil, acest lucru va aduce problema mediului în prim-planul dezbaterilor politice din campania pentru alegerile prezidențiale, și dată fiind afilierea politică a lui Gore, tabăra democrată va câștiga puncte importante.


Până acum candidații democrați nu au reușit să folosească subiectul schimbării climatice în favoarea lor, fiind mai înclinați să discute despre independența energetică pentru a atrage alegătorii tineri și a transmite un mesaj ferm în ce privește problema mediului. Doar John Edwards a transformat schimbarea climatică într-o temă principală a campaniei sale prezidențiale. De cealaltă parte, majoritatea republicanilor (cu excepția lui John McCain) abia binevoiesc să recunoască existența problemei climatice, iar când nu au încotro se rezumă la a pune sub semnul întrebării validitatea datelor care indică activitatea umană drept cauza cea mai probabilă. Preferă să se concentreze asupra chestiunii terorismului și a imigrației.
 
Mediul este o parte importantă a campaniei electorale a lui Hillary Clinton, însă aproape exclusiv în discursuri. Conform site-ului său electoral, Hillary Clinton “este de acord că schimbarea climatică globală este una din problemele morale cele mai presante în ziua de azi, și sprijină politicile legate de reducerea emisiilor de carbon și a altor noxe care contribuie la încălzirea globală.” Dar problema încălzirii globale are de fapt o importanță secundară celei a independenței energetice, pentru care candidatul propune un Fond Strategic pentru Energie de 50 miliarde dolari, pentru finanțarea cercetării în domeniul energiei alternative.
 
Așadar, cum ar putea Hillary câștiga competiția pe subiectul mediului în general și al încălzirii globale și schimbării climatice în particular? Răspunsul este evident: asigurându-și sprijinul lui Al Gore. O astfel de susținere ar oferi campaniei sale o credibilitate neîndoielnică în acest domeniu și vizibilitate semnificativă în rândul segmentului de electorat pentru care mediul este problema principală în aceste alegeri. Mai mult, această susținere are și alte avantaje: se asigură astfel că Al Gore rămâne în afara cursei prezidențiale și se pune capăt speculațiilor privind posibila sa candidatură; se realizează un transfer de capital de imagine, dat fiind că în prezent Gore se clasează al patrulea în majoritatea sondajelor de opinie naționale privind desemnarea candidatului democratic, cu 13% din intențiile de vot, puțin în urma lui Edwards; și contribuie la reconcilierea cu familia Clinton, după răceala provocată de candidatura sa la alegerile prezidențiale din 2000.
 
Însă problema susținerii lui Al Gore nu este nicidecum rezolvată. Unii observatori politici consideră că acesta nu se va alia cu Hillary, în primul rând dată fiind decizia sa de a se distanța de Bill Clinton în campania sa prezidențială. Pe de altă parte însă, el a negat în repetate rânduri că ar avea intenția de a candida din nou, chiar în ciuda succesului relativ al campaniei sale la nivel local, "Draft Gore", și în ciuda susținerii indirecte din partea fostului președinte Jimmy Carter. Mai mult, Gore a sugerat că foarte probabil va susține unul dintre candidații democrați la președinție, și va face acest lucru înainte de alegerile primare.
 
Iată de ce susținerea lui Gore este un scenariu posibil. Momentul acțiunii trebuie atent planificat, iar anunțul făcut cât mai curând după data ceremoniei de decernare a Premiului Nobel, pe 10 decembrie. Publicitatea făcută acestui eveniment va atrage din nou atenția media asupra subiectului și va oferi un impuls suplimentar campaniei lui Hillary chiar înainte de prima rundă a alegerilor primare. Anunțarea susținerii în decembrie, deși târzie din punctul de vedere al alegerilor primare, îi va oferi o șansă lui Hillary de a-și rezolva eventualele divergențe din trecut cu Gore și de a-și asigura sprijinul acestuia, ajutând-o în același timp să pregătească dezbaterea pe problema mediului împotriva oricărui candidat nominalizat de tabăra republicană.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 52

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: