Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Revoluția bolșevică după 90 de ani

Krasimir PETROV

Ar fi poate mai corect din punct de vedere istoric să ne amintim de centenarul Primei Revoluții din 1905/7 atunci când vorbim de cea de-a 90-a aniversare a Marii Revoluții Socialiste, ale cărei implicații au fost uriașe atât în Rusia cât și în internaționalizarea idealurilor socialiste.


Contextul Revoluției

Pentru a analiza semnificația Revoluției, trebuie examinat contextual ei social și istoric. Rusia și rușii stagnau, sub constrângerea unor vectori feudali care blocau dezvoltarea tehnică, economică și socială. Întreaga țară era captivă între viciile capitalismului și ale moșierilor, pe de o parte, și despotismul țarist pe de altă parte.

În 1917, 28.000 de moșieri dețineau la fel de mult pământ cât aveau 10 milioane de țărani (în jur de 70 milioane ha). Producția industrială era concentrată în monopoluri, la rândul lor legate de grupurile aflate la putere.

Deja în 1905/7, la Prima Revoluție înăbușită cu brutalitate, apăruseră semnale că acest cazan sub presiune care fierbea de jumătate de secol (fratele cel mai mare al lui Lenin a fost spânzurat în 1887 deoarece conspirase împotriva Țarului Alexandru III) avea să explodeze. Autocrația regimului în anii de contra-revoluție ce au urmat (1907-1914) a avut drept simptome incompetența Țarinei Alexandra, pe monstruosul Rasputin și primul război mondial în care armata rusă a fost decimată, iar continuarea ei favoriza interesele burgheziei.

Lupta dintre clasa de mijloc (a cărei putere creștea în detrimental unui sistem monarhist extenuat și depășit) și, pe de altă parte, proletariatul/țăranii/forțele armate, a avut drept prim rezultat revoltele din Asia Centrală (1916), și, în anul următor, tensiunile din orașe (care aveau cea mai mare densitate de muncitori din lume) prin greve, și din mediul rural, unde proprietățile moșierilor au fost devastate. Această tensiune a condus la Revoluția din februarie/martie 1917, care a culminat cu abdicarea Țarului Nicolae II pe 2 martie.

Între două revoluții

Între martie și noiembrie, Guvernul Provizoriu condus inițial de reformistul Prinț Lvov și apoi de Aleksandr Kerenski, din Partidul Revoluționar Social, a încercat să se impună în fața unor mișcări sociale puternice. Însă Sovietele muncitorilor înființate în 1905/7 în multe din orașele Rusiei rămăseseră active, iar în februarie 1917 acestea au ales Consiliul (Sovietul) Reprezentanților Muncitorilor din Petrograd, condus de menșevici și Socialiștii Revoluționari.

Sovietul s-a întrunit în Palatul Taurid, acolo unde și Guvernul Provizoriu încerca să-și realizeze politicile reformiste, în tentative de a mulțumi pe toată lumea și de a evita o putere bicefală, dvoevlastie în limba rusă. Însă exact acest lucru s-a întâmplat, iar în competiția pentru putere care a urmat, politicile Sovietului (reforme democratice, instaurarea republicii, drepturi cetățenești, abolirea discriminării etnice și religioase, alegeri pentru Adunarea Constitutivă) au câștigat mai mult sprijin popular, cu care Sovietul se identifica mai bine decât tânărul avocat Kerenski și burghezii din guvernul său.

În ochii populației, Guvernul Provizoriu era responsabil pentru situația dezastruoasă a marii majorități a cetățenilor, determinată în principal de continuarea războiului și consecințele sale dezastruoase. “Noua ofensivă” a lui Kerenski (Ministru de război și apoi Prim Ministru) au eșuat, și în general reformele sale au venit prea târziu și au fost insuficiente. Eliberarea deținuților politici nu a contribuit la ușurarea suferințelor oamenilor, a căror energie era canalizată spre mai multe facțiuni politice care aveau drept țel comun subminarea autorității guvernului.

Întoarcerea lui Lenin

În acel moment Lenin, exilat în Elveția, decide să se întoarcă în țară, și ajunge în Petrograd în aprilie 1917. Prezența sa a sporit puterea și popularitatea bolșevicilor (facțiunea sa), a căror influență a fost întărită de victoriile electorale în Sovietele din Petrograd și Moscova. Sloganul lui era simplu: "Pace, pământ și pâine".

În iulie, o tentativă de răsturnare a lui Kerenski eșuează, și Lenin este exilat în Finlanda; însă mecanismul revoluției era deja pus la punct și declanșat. O altă tentativă de lovitură de stat, în august, condusă de data aceasta de gen. Lavr Kornilov (care dorea reinstaurarea monarhiei) l-a obligat pe Kerenski să ceară ajutorul Sovietului din Petrograd și al bolșevicilor. Pe 10 octombrie, Comitetul Central al bolșevicilor aproba o moțiune prin care se cerea îndepărtarea Guvernului Provizoriu, pe motivul incapacității acestuia de a implementa politici în folosul poporului, care la rândul său, dezamăgit de menșevicii și Socialiștii Revoluționari din Guvernul Provizoriu, își punea tot mai mult speranțele în Lenin.

Pe 7 noiembrie 1917 (calendar gregorian) Vladimir Lenin i-a condus pe bolșevici în Revoluția Rusă, obținând Victoria împotriva Guvernului Provizoriu și instaurând Sovietele (consilii alese de muncitori și țărani) ca organe guvernamentale.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 52

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: