Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

De ce nu mai avem cinematografe?

Cristian BANU

Am un prieten în Argentina, mare cinefil. El a fost contrariat de o propoziție a lui Cristian Mungiu dintr-un interviu publicat de presa argentinană în care acesta deplângea soarta cinematografelor din România. În Argentina, o țară aflată într-o situație economică și politică relativ apropiată de România și cu o istorie asemănătoare, lumea merge destul de des la cinematograf iar în Buenos Aires sunt peste o sută de cinematografe, la o populație de circa patru ori mai mare decât Bucureștiul. La București, cred că mai funcționează 5 în afară de cele de la Mall-uri. Pe acelea însă le-aș exclude, deoarece 80% din spectatorii de acolo vin mai mult să fie văzuți decât să vadă filme. Sunt orașe în care nu există nici un cinematograf.Înainte de revoluție, în București erau vreo 30 de cinematografe și vreo trei grădini de vară-cinematograf. Unele au fost demolate, altele au fost revalorificate pe post de cârciumi, altele pur și simplu zac în paragină. Decăderea este desigur explicabilă prin faptul că lumea nu mai merge la cinematograf.

Explicația cea mai la îndemână este că nu are lumea bani, ceea ce este fals. 10-20 lei pe săptămână nu cred că reprezintă o sumă exorbitantă. De asemenea, nici faptul că „nu sunt condiții” nu ține, fiindcă acele condiți nu sunt tocmai fiindcă nu vine lumea la cinema și deci nu există bani pentru investiții. În plus, s-au închis cinematografe în care existau condiții mai mult decât decente (Glendale, Lira).

De asemenea, nici explicația că acum descarcă filmele de pe DC++ și nu mai au nevoie de cinema că le văd pe plasma lor de 70 de centimetri și cu dolbisăraundu’ de la homsinema. Dacă urmărești discuțiile de pe forumurile românești observi că filmele mai mult se descarcă decât se vizionează.

Adevărata explicație cred eu că ține de inapetența pentru socializare a românilor, inapetență dovedită și de eșecul site-urilor de socializare de la noi sau de numărul redus de români pe site-urile clasice externe. Forumurile de discuție sunt un alt exemplu de eșec al socializării, nivelul discuțiilor nedepășind etapa de "ba pe-a mătii". Până și pe blogul personal te trezești cu înjurături.

"Socializarea" românească îmbracă încă forme rudimentare gen frecarea mentei în/pe lângă vreo cârciumă cu o cola în față sau un grătar "la iarbă verde", de preferat lăsând cât mai mult gunoi în urmă sau mult mai simplu, emoticoane pe mess.

În plus, mersul la cinema este descurajat și de comportamentul mitocănesc al idioților care își lasă telefoanele deschise sau comentează zgomotos acțiunea de pe ecran. Românii mai au încă de învățat cum să se comporte în spații publice, nu doar la cinematograf/spectacol. Aceeași nesimțire este vizibilă și pe stradă, pe trotoar, un dispreț profund pentru celălalt, de la doamna sensibiloasă și înțolită la patru ace al cărei cățel se cacă pe trotuar ("Vai suflețel, am făcut căcălică? Mâncă-l mama pe el de cocoșel!") până la drojdierul care flegmează din doi în doi pași.

După Revoluție, românii au învățat două lucruri: "libertatea" de a face orice vrea mușchi lor fără a da doi bani pe drepturile celorlalți și „dreptul la proprietate” însoțit de disprețul profund pentru spațiile comune, astfel încât scările de bloc arată în mare parte absolut mizerabil, dar apartamentele sunt aranjate "după ultima modă" – că doar n-o fi prost să dea cu puțină lavabilă și pe palier, or să schimbe becul ars acum patru ani.

De asemenea, există o reală lipsă de abilități de comunicare, de la lucruri care țin de gramatica elementară până la incapacitatea exprimării unor idei coerente. Așa cum spuneam într-un articol mai vechi, dacă vrei să nenorocești un școlar (de la clasa întâi la ultimul an de masterat) este suficient să-l pui să scrie o compunere liberă de o pagină. Companiile de telefonie se întrec în minute gratuite dar convorbirile se reduc din ce în ce mai mult la interjecții sau la „frate” (acesta este noul apelativ al "urbanului"), "marfă", "cool"…

Această incapacitate de a trăi "în comun", – asimilată cumva cu comunismul –, lipsa de respect pentru celălalt îi împiedică pe români să relaționeze în mod real și, implicit, să socializeze. Abia după experimentarea vieții în comun putem vorbi despre renașterea cinematografelor românești. Acum, cel puțin avem câțiva regizori pentru care ar merita să mergem la cinema mai des.

Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 51

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: