Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Junta militară din Birmania

Victor MAIER

Dupǎ ce au reprimat violent protestele conduse luna trecutǎ de cǎlugǎri, autoritǎțile militare din Birmania încearcă acum sǎ pareze criticile și solicitările de reformǎ din partea comunității internaționale. Cât de mult vor reuși sǎ reziste și sǎ ținǎ sub control orice tulburǎri viitoare s-ar putea sǎ depindǎ de poziția unor state influente din Asia.


China, cea mai importantǎ dintre ele, India și țǎrile din sud-estul Asiei, care au încercat sǎ convingǎ Birmania sǎ iasǎ din izolare, ar putea avea și ele un cuvânt de spus. Spre deosebire de ele, SUA și alte puteri occidentale au evitat în general orice contact cu regimul, rǎmânând fǎrǎ instrumente diplomatice la dispoziție.
Speranța cǎ liderii chinezi vor forța mâna generalilor birmani, obligându-i la concesii pentru a aplana criza, este probabil nerealistǎ și în contradicție cu interesele politice și economice ale Chinei.  O întrebare mai generalǎ, cu implicații pentru relațiile cu Sudan, Zimbabwe și alte regimuri, este dacǎ China își va abandona politica de neamestec și va adopta un rol mai apropiat de cel al puterilor occidentale, chiar dacǎ în cele din urmǎ va alege relațiile diplomatice și nu condamnarea abuzurilor.
China a început sǎ adopte un ton critic fațǎ de Birmania, afirmând cǎ sperǎ ca autoritǎțile din aceastǎ țarǎ vor putea "gestiona adecvat conflictele sociale interne". Premierul Wen Jiabao a cerut Burmei, pe 30 septembrie, sǎ caute o soluție pașnicǎ. Îndepǎrtându-se de protocolul organizației, sǎptǎmâna trecutǎ Asociația Statelor Sud-Est Asiatice (ASEAN) a condamnat Birmania, un stat membru; la fel a fǎcut și Japonia, care a anunțat suspendarea ajutoarelor umanitare.
Dar în ochii Beijingului, sprijinirea unui regim nepopular la una din granițele sale poate fi preferabil posibilitǎții ca acesta sǎ se prǎbușeascǎ și riscului de a fi îndepǎrtat de un guvern nou și ostil. Dacǎ guvernul militar nu va supraviețui, va fi instalat un regim pro-occidental, care în mod inevitabil se va îndepǎrta de China și va cǎuta sprijin politic și economic în Occident. Momentul este destul de prost pentru Beijing. Partidul Comunist se pregǎtește pentru un congres crucial, și dorește un front comun în problemele de politicǎ externǎ, și nu disensiuni provocate de chestiunea Birmania. Apoi, imaginea protestatarilor care demonstreazǎ împotriva unui regim autoritar nu este deloc plǎcutǎ. Evenimentele din Birmania au profilat spectrul unei schimbǎri politice pașnice în China, ceea ce îngrijoreazǎ numeroși oficiali chinezi.
Trimisul special ONU Ibrahim Gambari a sosit în Birmania pentru o discuție cu liderii locali, în noua capitalǎ special construitǎ la nord de Rangoon, unde strǎzile care fuseserǎ ocupate de zeci de mii de cǎlugǎri în haine portocalii și de civili erau acum bizar de liniștite, cǎci armata bloca strǎzile și patrula permanent.
Trimisul ONU, care s-a întâlnit și cu liderul opoziției Aung San Suu Kyi, aflat în arest, a fost trimis în  Birmania în urma unei întâlniri a Consiliului de Securitate al ONU dedicate crizei în ultima sǎptǎmâna din septembrie. China s-a opus propunerilor de adoptare a unei declarații dure, care sǎ condamne acțiunile represive ale autoritǎților, textul final recomandând doar moderație. Ambasadorul la ONU al Chinei, Wang Guangya, a declarat apoi presei cǎ situația nu “constituie o amenințare la adresa pǎcii internaționale și regionale,” pragul formal care permite o acțiune a Consiliului de Securitate.
SUA a anunțat asprirea sancțiunilor, incluzând restricții financiare și de acordare a vizelor pentru 14 importanți oficiali birmanezi. Dar mulți sunt sceptici în ce privește impactul pe termen scurt al noilor mǎsuri. Izolați datoritǎ dezaprobǎrii occidentale, conducǎtorii birmani se bazeazǎ pe comerțul și investițiile statelor asiatice. China este cea mai importantǎ – comerțul bilateral cu Birmania s-a dublat între 1999 și 2005, la 1,2 miliarde USD. În ultimii ani, India, Coreea de Sud și Tailanda au semnat contracte de gaze naturale și alte resurse. Descriind China drept principala voce diplomaticǎ, alte state își construiesc un paravan pentru propriile interese în Birmania. Ministrul pentru petrol al Indiei a avut discuții în Birmania, chiar în perioada protestelor din Rangoon. India este la concurențǎ cu autoritǎțile chineze pentru construirea de conducte de gaz din câmpurile offșhore ale Birmaniei spre orașele indiene, iar guvernul indian s-a abținut de la comentarii publice privind criza.
Violențele de sǎptǎmâna trecutǎ au determinat liderii ASEAN sǎ-și exprime "oroarea" și sǎ cearǎ Birmaniei sǎ "caute o soluție politicǎ", o formulare mult mai puternicǎ decât în trecut. Afectatǎ de o dramǎ politicǎ proprie, în urma loviturii militare de anul trecut, Tailanda a fost prinsǎ pe picior greșit. Șeful juntei, gen. Sondhi Boonyaratglin, care s-a întâlnit luna trecutǎ cu omologul sǎu birman gen. Than Shwe, a declarat unui post de televiziune tailandez cǎ e vorba de o problemǎ internǎ.
Concluzia pe care o putem trage este că, statele asiatice deși au o atitudine criticǎ probabil nu vor lua mǎsuri semnificative. Iar China adoptǎ de mult o politicǎ de neamestec.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 51

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: