Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegerile europarlamentare – un examen cu miză politică internă pentru PSD

Mihaela ENACHE

Evenimentele care au agitat viața politică din ultimele luni, începând cu referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, continuând cu introducerea moțiunii de cenzură și consecințele eventuale ale acestui demers au diminuat în mare parte interesul PSD față de alegerile europarlamentare.

De altfel, un oarecare dezinteres față de scrutinul european poate fi constatat la toate partidele politice, în condițiile în care scena politică românească se află sub o continuă presiune și într-un perpetuă stare de provizorat. 
Mai mult decât oricare altă formațiune politică, pentru PSD alegerile pentru europarlamentari reprezintă o miză foarte importantă, dat fiind faptul că în ultimii ani partidul s-a situat pe un trend descendent. Rezultatele la acest scrutin pot da un semnal important pentru evoluția partidului în general, dar și pentru situația actualei echipe de conducere a PSD, în mod special. Așadar, miza poate fi, nu în ultimul rând, una internă. Un procent bun ar recredibiliza actuala conducere a partidului și ar crea premise bune pentru alegerile de anul viitor.
Din experiența campaniilor electorale pentru Parlamentul European desfășurate în celelalte state UE, s-a constatat că alegerile pentru legislativul european nu reprezintă un interes deosebit pentru cetățenii comunității europene. Acest aspect se află în strânsă legătură cu o mai veche problemă a Parlamentului European –cea care ține de gradul de reprezentativitate, legitimitate a acestei instituții, percepută ca fiind prea puțin conectată la problemele și interesele cetățenilor europeni. Nici România nu va face excepție de la această situație. Cu toate acestea, putem presupune că alegerile pentru parlamentari europeni vor avea o semnificație mai specială în actualul context politic intern din România. Pentru partidele românești în general și pentru PSD în special, rezultatele de la aceste alegeri vor da un semnal și vor crea premisele pentru alegerile generale din 2008.
În cazul campaniilor electorale din Uniunea Europeană s-a constatat că există două elemente decisive în configurarea opțiunilor electoratului. Este vorba despre mesajul electoral și despre echipa de candidați.
Alegerea tipului de mesaj cu care să se meargă în campanie comportă unele dificultăți, în condițiile în care România se află la primul scrutin de acest tip, iar problematica europeană este una destul de străină electoratului românesc. Pentru PSD alegerea și selectarea tipului de mesaj trebuie să se facă printr-o adaptare a problematicii europene la particularitățile și specificul național. Mai mult decât oricare alt partid din România, PSD este conectat la familia social-democrată și la grupul PES din Parlamentul European. Prin comparație, PNL are relații strânse dar nu suficient de mediatizate în România cu ALDE, iar PD s-a înscris relativ recent în grupul popular european. PSD a reușit, în ultimii ani, să-și consolideze relația cu partidele social-democrate și socialiste europene, iar odată cu trimiterea unui grup de europarlamentari la grupul PES, contactele s-au aprofundat. Un avantaj considerabil pentru PSD este faptul că socialiștii europeni nu au fost implicați în mari scandaluri de corupție.
În ceea ce privește tipul de mesaj, PSD se va axa, în mod firesc pe  componenta sa socială. Teme europene relevante în alte state precum Constituția Europeană, deficitul democratic în UE, ostilitatea față de extindere sunt abstracte pentru publicul românesc. Deoarece pentru majoritatea românilor participarea la Uniunea Europeană presupune alocarea de fonduri și libertate de mișcare pe piața muncii, este de așteptat ca PSD să marșeze pe teme ce vizează aceste aspecte. Deschiderea pieții muncii pentru români, cu un tratament egal pentru firmele românești pe piața europeană, în special în domeniul serviciilor, mai mulți bani europeni pentru modernizarea României și pentru sprijinirea firmelor și fermierilor, o politică agricolă comună care să nu penalizeze noile state membre, prin menținerea subvențiilor agricole pentru fermieri sau accesul nediscriminatoriu pentru tinerii din România în universitățile din Uniunea Europeană – iată doar câteva teme pe care PSD le va folosi în campania sa electorală pentru Parlamentul European.
În ceea ce privește echipa de candidați pentru legislativul european, PSD a încercat să îmbine profesionalismul unora cu experiența celor care au reprezentat partidul la grupul PES. Proiectele actualilor europarlamentari nu au fost mediatizate în România, motiv pentru care se va demara un proces de creștere a vizibilității lor, în special printr-o serie de inițiative cu impact național. Este posibil ca social democrații să mizeze pe faptul că socialiștii europeni sunt un grup puternic în Parlamentul European, cu puternice conexiuni în zona de decizie comunitară. Astfel, un grup mai numeros de social-democrați români la grupul PES ar însemna influență și un acces mai mare în zona decizională a Uniunii Europene. În dezbaterilele din Uniunea Europeană, grupul socialist a pledat pentru o accelerare a procesului de integrare europeană, aspect ce este compatibil cu tendințele electoratului român, iar PSD se poate să marșeze pe această opțiune.  
Pentru PSD selectarea candidaților pentru Parlamentul European a fost un proces destul de complex. Deși inițial a existat percepția că Bruxelles-ul este un fel de exil pentru persoane considerate ca fiind în dizgrația actualei conduceri a PSD, aceasta s-a diminuat în condițiile în care social democrații au înțeles miza colaborării cu familia lor politică din PES. Lista finală a inclus membri PSD care nu au avut probleme cu justiția și care, mai mult sau mai puțin, au activat la Bruxelles, deci cu o experiență relativă în problematica europeană.
Sondajele au relevat faptul că electoratul român este, încă, unul preponderent pro-european, dar prea puțin receptiv la temele pur europene. Receptivitatea românilor este una orientată majoritar către problematica internă. Prin urmare, pentru PSD este lesne de înțeles că strategia sa trebuie să pună prioritățile existențiale (interne) ale electoratului în acord cu prioritățile europene și în special cu agenda Grupului PES.
Este o certitudine că, deși își propune o campanie pozitivă, PSD va încerca să sancționeze incapacitatea Guvernului de a folosi beneficiile integrării, în condițiile în care costurile integrării se plătesc încă din prima zi. Incapacitatea guvernului actual de a construi o strategie post-aderare, de a informa publicul român asupra problematicii comunitare, precum și frecventele certuri dintre PNL și PD care au deturnat atenția puterii de la problemele pe care le ridica integrarea României în structurile comunitare către scandalurile interne vor fi, de asemenea, aspecte ce vor fi reproșate adversarilor politici. PSD va insista, cu precădere pe fostul parteneriat PNL-PD și ineficiența acestuia în gestionarea relației cu Uniunea Europeană, altfel spus pe efectele produse de instabilitatea guvernului Tăriceanu I asupra procesului de integrare europeană. Desigur, vulnerabilitatea PSD este legată de statutul său –incert – de partid în opoziție. Reacțiile sale – pe teme ce țin de implicarea guvernului Alianței DA în problematica europeană și consecințele acesteia pentru România – au fost destul de slab receptate de electoratul român. Agenda internă (cu scandalurile adiacente) a fost, în cele mai multe cazuri, puternic mediatizată din perspectiva atacurilor PSD la adresa partidelor Alianței DA. Se poate presupune că PSD va insista pe efectele negative ale instabilității guvernamentale din Alianța DA asupra agendei europene a României. 
Deși estimează un procent de cel puțin 25% din opțiunile electoratului, este cert că rezultatele PSD la aceste alegeri vor depinde, în mare măsură, de modul în care acesta se va situa pe scena politică și cum se va raporta la celelalte partide. Statutul său incert pe eșichierul politic reprezintă o vulnerabilitate deopotrivă în raport cu electoratul dar și în relația cu familia social democrată europeană. Menținerea conflictelor interne în PSD și incoerența strategiei de raportare la celelalte partide politice va avea efecte extrem de negative asupra mesajului social democrat. Lipsa unui mesaj unitar, dar și un leadership ezitant și conflictual va avea mai ales consecințe asupra electoratului tradițional al PSD, asupra capacității de mobilizare a organizațiilor teritoriale și, implicit asupra rezultatelor campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.
În concluzie, putem aprecia că rezultatele PSD la alegerile europarlamentare vor depinde în mod decisiv de clarificarea statutului său  și de o stabilizare a sa pe eșichierul politic. Oscilațiile și confuziile leadership-ului vor afecta capacitatea sa de mobilizare și, implicit, rezultatele la vot. 

Publicat în : Politica interna  de la numărul 51

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: