Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Leul în iarnă

Mihnea GRAUR

Sezonul toamnă-iarnă nu a început favorabil pentru leu. Evoluția monedei naționale în această lună a trezit vii controverse în toate sectoarele economiei. Un deceniu și jumătate am fost obișnuiți cu evoluția descrescătoare leului, iar în ultimii trei ani – și cu creșterea sa. Urmează pasul al treilea: obișnuința cu variațiile normale ale monedei naționale.

Evoluțiile recente

Leul nu poate fi nici mai puternic, nici mai slab economia națională, ci este pur și simplu expresia acesteia. Cunoaștem motivele evoluției monedei naționale pentru fiecare din anii trecuți.
Pentru 2007 situația se prezintă diferit. Din ianuarie până în iulie leul a avut o evoluție aproape liniară, apreciindu-se lună de lună atât în raport de euro, cât și de dolar. Pe primele șapte luni leul a crescut cu 8,3% in raport de euro și 14% față de dolar.
Privind prin prisma mediilor lunare, se observă creșteri de până la 2,87% în raport de euro și 5,01% în raport de dolar, ambele în luna iulie. Luna august a anulat practic luna precedentă, cursul mediu al leului scăzând cu 2,87% și respectiv 3,61%.
Tendința se continuă și în cursul lunii septembrie, media pe primele trei săptămâni indicând scăderi de 3,5% la euro și 2% la dolar. BNR intervine atrăgând într-o singură zi (24 septembrie) integral oferta băncilor peste 4,8 miliarde lei în depozite cu scadența la 2 săptămâni la o dobândă fixă anuală de 7%, adică exact dobânda de politică monetară.
Cursul de schimb din septembrie este de fapt la un nivel similar cu cel al începutului de an, dar percepția generală este de depreciere a leului. Nu trebuie scăpat din vedere esențialul: normalitatea variației monedei naționale.
Dolarul continuă să scadă atingând „maximul istoric” de 1,4129 în raport cu moneda unică europeană. În acest context, speculatorii sunt interasați de monedele emergente, inclusiv leul, ceea ce crează premizele unui reviriment al monedei naționale. 
     
Evoluția viitoare

Privind pe un orizont de timp mediu de 2-3 ani, este de așteptat ca leul să își continue creșterea. Datorită diversității factorilor de influență - criza financiară de pe piețele internaționale, capitalurile speculative, specificul cererii de valută din toamnă, ținta de inflație și numărul restrâns de pârghii pe care Banca Națională le (mai) are la dispoziție pentru frânarea inflației, etc. - este greu de previzionat evoluția pe termen scurt.
Părerile avizate emise recent demonstrează aceasta. Mugur Isărescu cataloga evoluția leului ca fiind puțin previzibilă, declarație și cu scopul evident de limitare a specualțiilor. Andreas Teichl, președintele Erste Bank, avansa ideea că în acest an leul se va deprecia. Comisia Națională de Prognoză anticipează modificarea ratei de schimb pentru ultimele două luni ale anului curent până la 3,3175 și respectiv 3,3183 lei/euro.
Indiferent de tendința pe care o va manifesta rata de schimb RON/EURO și RON/USD, amplitudinea variației nu va fi una spectaculoasă. Cu atât mai mult cu cât cursul de schimb influențează inflația, iar declarațiile oficialilor BNR relevă clar intenția de atingere a țintei inflației sau, cel mult, o abatere rezonabilă. Mai probabil – a doua variantă.

Reacția BNR

 „În ședința din 26 septembrie 2007, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a hotărât:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7,0 la sută pe an;
  • Exercitarea prin intermediul operațiunilor de piață a unui control ferm al lichidității de pe piețele financiare în vederea întăririi rolului de semnal al dobânzii de politică monetară și reducerii volatilității dobânzilor pieței interbancare;
  • Menținerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

BNR va monitoriza vigilent evoluțiile indicatorilor macroeconomici, pe plan intern și internațional, și perspectivele acestora astfel încât prin adecvarea instrumentelor sale să asigure atingerea într-o manieră sustenabilă a obiectivelor de dezinflație pe termen mediu și consolidarea procesului de convergență cu Uniunea Europeană.”
 Banca Națională nu s-a grăbit, așteptând data la care era fixat Consiliul de Administrație, în zilele premergătoare băncile și-au mai îndulcit glasurile, având atitudini mai moderate față de cele precedente în declarațiile referitoare la dobânda de politică monetară și rezervele minime obligatorii.
 Băncile au ținut cont de evenimentele ultimilor luni, în care criza de lichiditate pe plan mondial a cutremurat mai multe instituții de credit europene și nu numai.
 Deasemenea s-a avut în vedere recentele norme de creditare care au permis ridicarea gradul de îndatorare. Aceasta, coroborată cu recentele creșteri ale dobânzilor la euro, vor provoca dificultăți în achitarea creditelor contractate în moneda unică europeană. 
 Iar acest aspect nu este singurul care va apăsa pe umerii populației. Inflația se va resimți în aceasta toamnă și pe parcursul iernii, fiind decisiv influențată de secetă și de majorarea prețului la gazele naturale din import cu 3,7%. Atenție la evoluția viitoare a prețului la petrol pe plan mondial, acesta poate aduce surprize neplăcute și importante.
 Guvernatorul Mugur Isărescu reclama dinamica salariilor superioară ritmului de creștere a productivității muncii. Se reia una dintre cele mai vechi și mai simple probleme, dar care nu își regăsesc un răspuns corect în economia națională. Afirmația vine în contextul presiunii salariaților din învățământ și a demarării negocierilor patronat-sindicate.
     Dar nu sunt amintite măsurile de creștere a pensiilor. Este limpede că va exista un impact în acest sens, motivația neincluderii acestuia nu poate fi pusă din păcate decât pe argumente politice. Este imperios necesar ca Guvernul Tăriceanu să își continue activitatea de protecție socială și nu doar față de pensionari și profesori. Se impune însă ca fenomenul să aibă loc progresiv, nu exponențial. Resursele financiare trebuie să aibă ca țintă și investițiile în infrastructură, altfel ritmul de creștere a economiei va fi în continuare frânat în anii și deceniul ce urmează.
    
     Prognoze pentru 2008
    
Comisia Națională de Prognoză a elaborat în septembrie proiecția principalilor indicatori economici pentru anul 2008. Indicatorii trebuie judecați cu rezerve având în vedere că în acest moment Guvernul Tăriceanu pare a fi mai puțin preocupat de bugetul anului viitor și mai interesat de soarta cabinetului care va fi decisa în 3 octombrie, când moțiunea "1000 de zile de haos - Sfârșitul guvernării de dreapta" va fi dezbătută și votată.
Previziunea CNP anticipează un curs mediu de 3,3 lei/euro pentru anul curent și 3,18 lei/euro pentru 2008, așadar o apreciere de aproape 10%. În ceea ce privește evoluția inflației, documentul prognozează pentru ultimele 3 luni ale anului rate de 0,4%, 0,55% și 0,3% (lună/lună anterioară), ajungându-se la o inflație anuală pe 2007 de 4,5%, anul viitor urmând să coboare până la 3,8%.
La fel de optimistă este și proiecția altor indicatori macroeconomici anuali pentru 2007-2008, inclusiv creștere PIB de 6,1% și 6,5%. Deasemenea, dacă pentru 2007 se spune că exporturile vor fi în creștere cu 15,3% față de 2006, iar importurile cu 26,3%, pentru 2008 situația se prezintă în raportul CNP astfel: 17,1% creștere exporturi și 18,1% pentru importuri. Pe de o parte încetinirea ritmului de creștere a importurilor pare roz, dar în situația actuală un punct procentual peste nivelul exporturilor este de fapt agravant. Creșterea producției interne poate limita importurile, dar numai pentru anumite produse, creșterea salariilor încurajând în continuare unele importuri (autoturisme, electrocasnice, etc.).
Exporturile sunt încă „stresate” de evoluția cursului de schimb, au și recunoscut-o afirmând că scăderea leului în raport de moneda europeană din august-septembrie a fost o „gură de oxigen”. Se știe foarte bine că a trecut vremea „primei de export” plătite prin intermediul cursului de schimb.
    
Există zvonul conform căruia BNR și Ministerul Economiei și Finanțelor s-au înțeles să lase leul din mână până la 1 octombrie, deoarece cursul acesta va intra în calculele unor taxe și impozite, deci ale unor venituri bugetare în 2008. Dacă este așa sau nu, vom vedea la început de octombrie.
Leul nu mai are viață lungă, în mai puțin de un deceniu România va adera la euro, dar trebuie să fie sănătos. Nu trebuie să ne mirăm sau să ne îngrijorăm că la contactul cu „gripa americană”, moneda națională a strănutat. Leul are nevoie de o economie tot mai puternică și mai competitivă, aici nu e loc de suficență.

Publicat în : Economie  de la numărul 51

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: