Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Agitatul Pakistan se pregǎtește de alegeri

Douglas Haynin

Un act normativ care îi permite lui Musharraf sǎ candideze pentru un nou mandat a stârnit proteste în Islamabad. Oponenții pot ataca decizia înainte de alegerile prezidențiale din 6 octombrie.


Pe coridoarele puterii, intenția președintelui Pervez Musharraf de a candida pentru un nou mandat în alegerile din 6 octombrie este justificatǎ de decizia favorabilǎ a tribunalului și de aprobarea Comisiei Electorale Naționale.
În stradă, într-un nor de gaze lacrimogene și o cascadǎ de pietre, jurnaliști, avocați și inamici politici au demonstrat împotriva lui Musharraf, confruntându-se cu forțele de securitate. Opozanții au posibilitatea legalǎ de a ataca decizia curții înainte de alegeri. Evenimentele sugereazǎ cǎ este puțin probabil ca semnalele haosului politic, aflate în crescendo în ultimele șase luni, sǎ se diminueze, chiar dacǎ Musharraf va câștiga un plus de legitimitate juridicǎ.
Opozanții au sperat cǎ hotǎrârea curții va fi decisivǎ și istoricǎ: adică, va decide dacǎ Musharraf poate candida la președinție din funcția de șef al armatei. Într-o țarǎ condusǎ de lideri militari în jumǎtate din existența sa, cazul amenințǎ sǎ înceapǎ sǎ redefineasǎ raporturile de putere între sfera civilǎ și cea militarǎ. Dar, tribunalul nu a fǎcut decât sǎ se bâlbâie, respingând petițiile împotriva lui Musharraf pe motive procedurale, respectiv  modul de depunere a petițiilor a fost incorect. Problemele constituționale de fond au rǎmas nerezolvate.
Curtea Supremă pune autoritatea sub semnul întrebǎrii
Verdictul a fost pentru unii o surprizǎ. Musharraf se confruntǎ cu critici tot mai aspre dupǎ încercarea eșuatǎ de a-l demite pe șeful Curții Supreme acum șase luni, iar Curtea a jucat un rol esențial în contestarea autoritǎții lui. Pentru prima datǎ în istorie tribunalul a emis o decizie anti-militarǎ. Hotǎrârea scoate în evidențǎ dificultatea canalizǎrii nemulțumirilor populare în justiție, care trebuie sǎ se supunǎ legii, și nu opiniei publice. Avocații din Baroul național – care au condus campania de șase luni împotriva lui Musharraf – au promis cǎ vor ataca decizia. Dacǎ încercǎrile respective eșueazǎ însǎ, atenția se va îndrepta spre partidele politice pakistaneze, care, în multe privințe, sunt mai potrivite pentru a fi folosite drept instrument al populației.
Oponenții politici ai președintelui pregǎtesc deja greve, iar unele partide au anunțat demisia în bloc din legislativ, în speranța cǎ o crizǎ politicǎ va întârzia alegerile prezidențiale. Însǎ aceste tactici disruptive în sine aratǎ cât de neputincioasǎ a devenit opoziția politicǎ în regimul lui Musharraf.
Din punct de vedere al aritmeticii alegerilor opoziția politică nu poate împiedica realegerea lui Musharraf. În Pakistan președintele este ales prin vot de membrii Parlamentului Național și al Adunǎrilor Provinciale. În aceste instituții, Musharraf are suficiente voturi pentru a câștiga, datoritǎ rezultatelor controversate ale alegerilor generale anterioare, din 2002, care au umplut diversele instituții legislative cu susținǎtori de-ai sǎi.
Rata de popularitate internǎ  a președintelui este în scǎdere – 38%, și are drept rezultat o creștere a presiunii externe. Guvernele occidentale îi cer dovezi de apropiere de standardele unei democrații legitime. Cedând acestei presiuni, Musharraf a promis cǎ va demisiona din funcția de șef al armatei dacǎ va fi ales președinte. Deși a reorganizat ierarhia militarǎ, pentru a se asigura cǎ armata îi va rǎmâne loialǎ, renunțarea la uniformǎ riscǎ sǎ îl despartǎ de adevǎrata sa sursǎ de putere.
Musharraf a încercat sǎ atragǎ opoziția de partea sa. Benazir Bhutto, președinta celui mai mare partid politic din Pakistan, Partidul Popular Pakistanez, a avut discuții sporadice cu președintele în ultimele luni, și la fel liderul opoziției islamiste, Fazlur Rahman. Aceasta sugereazǎ un președinte slǎbit și politicieni slǎbiți, care se sprijinǎ reciproc pentru a împǎrți avantajele puterii, iar d-na Bhutto a fost deja penalizatǎ în sondaje pentru tratativele cu Musharraf.
Ceea ce se va întâmpla pânǎ la 6 octombrie ar putea da tonul evenimentelor din lunile urmǎtoare. Cum alegerile parlamentare sunt programate la începutul anului viitor, rezultatele alegerilor prezidențiale din aceastǎ lună ne vor spune dacǎ partidele politice pakistaneze îl vor accepta pe Musharraf ca președinte legitim sau nu.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 51

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: