Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Irakul între retragere și replanificare

Radu GEORGESCU

Numeroase voci din administrația de la Washington au ridicat problema retragerii din Irak, aceasta provocând un enorm ecou internațional. Retragerea parțială sau totală rămâne un subiect profund de dezbatere in SUA, care nu face altceva decât să reflecte criza de identitate și orientare a diplomației americane.

Evoluția rapidă a Orientului Mijlociu a răsturnat planurile Washingtonului pentru această regiune a globului, insăsi criza de adaptare a politicilor administrative din Irak semnalează lipsa de mobilitate a politicii americane. Este o criză provocată de două mari chestiuni sesnsibile: dificultatea S.U.A. de a ințelege felul in care o societate musulmană funcționează, amplificată de încercarea adăugării rapide și forțate a ad-stratului democratic poate creea convulsii imposibil de prevăzut; iar pe de alta parte SUA se confruntă cu problema fixării unui număr de priorități în ceea ce privește politica externă, pentru că ultima perioadă de timp și evoluția scenei internaționale semnalează o profundă criză in gândirea politicilor americane.

Interpretări greșite?

Idealul ar fi fost un Irak stabil, sub o conducere democratică si seculară ce urma a asigura stabilitatea țării; astfel se creea un model in Orientul Mijlociu, ca un far ce urma să ghideze și alte popoare.Realitatea oferă un tablou dezolant marcat de criza societății irakiene si incapacitatea americanilor de a se adapta schimbărilor locale.
 Președintele George W. Bush a avut o continuă încredere în succesul misiunii din Irak, aceasta având o rădăcină puternică în felul în care președintele privește însuși conceptul de democrație. Bush consideră inevitabil faptul că pe baza libertătii societății guvernele  pot apărea
Acest tip de gândire se poate dovedi extrem de periculos, Bush aplică principiul universalității când vine vorba de libertate. O astfel de gândire este greșită, asumarea faptului că libertatea poate însemna același lucru in Oreientul Mijlociu cât și in lumea Occidentala poate conduce la rezultate dezastroase. In Occident atunci când se vorbește despre libertate, se înțelege mai mult decât o stare ci capacitatea cetățenilor de a accepta alți cetățeni cu un mod de gândire diferit și alte valori să trăiască in libertate, în alte cuvinte toleranța. Toleranța la nivelul Orientului Mijlociu se află la un nivel restrâns, lăsând un gol imens in construcția democratică. Fără precursori culturali o democrație nu poate exista, iar aceasta este una dintre cele mai mari greșeli ale administrației de la Washinghton.  Intr-un astfel de spațiu politic cum este cel irakian marcat de incertitudine, alegerile libere nu fac altceva dacât să accentueze criza. Alegerile ar putea să le acorde șanse demagogilor și extremiștilor, care folosindu-se de pârghiile democratice vor putea să-și mărească puterea și influența. Este clar faptul că o democrație nu se poate construi peste noapte, iar implementarea democrației liberale de tip occidental in Orientul Mijlociu nu poate reprezenta decât un vis. Orientul Mijlociu are nevoie de timp pentru a înțelege și pentru a adapta conceptul de democratie liberala la propriile realitati. Felul in care administrația americană și-a bazat strategia, punând accentul pe faptul ca Irakul se va democratiza în câtiva ani, dovedește cel puțin iresponsabilitate in formularea politicilor, iar cât de curând  această administrație republicană va trebui să răspundă în fața electoratului american. Simpla imaginare a faptului ca odată cu eliberarea Irakului democrația se va răspândi ca un val seismic, este o greșeala impardonabilă pentru administrația celei mai puternice tări de pe glob.

Regândire?

Ultimile propuneri de retragere parțială din Iraq sunt o interesantă schiță de imagine folosită extrem de bine pe un fundal fin in conținut . Ar fi o naivitate din partea noastră să interpretăm retragerea trupelor americane ca pe o dorinta reală a Washingtonului. Retragerea totala ar creea un vid de securitate aproape imposibil de controlat, retragerea americană ar lăsa liber Iranul cu planurile sale ce privesc hegemonia regională, retragerea americană ar lăsa vulnerabili puținii prieteni ai Washingtonului din regiune inclusiv Israelul, retragerea americană ar pune in pericol insăsi poziția SUA ca unica superputere pe Terra. 
Retragerea graduală poate avea două semnificații majore: fie administrația americană pregătește o noua gândire a strategiei sale din Irak, privind eficientizarea și adaptarea măsurilor la realitatea irakiană; fie avem in fața o regândire a plasării fortelor americane- prin acest lucru intelagând o redistribuție a foretlor. 
Ca și concluzie propun să ne reamintim faptul că administrația americană nu exclude posibilitatea unei actiuni militare împotriva statului Iranian, iar aceste planuri sunt nevoite să includă bazele americane din Irak, Afghanistan precum si operațiuni de desant, ce ar necesita un număr mare de efective, iar aceste efective se pot procura atât din SUA cât și din teatrele de operațiuni din Iraq și Afghanistan.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 51

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: