Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

SUA si “democratia” pakistaneza

Radu GEORGESCU

Ultima perioada de timp ne-a readus in fata atentiei realitatile politice din Pakistan. Acest pion important al razboiului antiterorist, condus de SUA, se confrunta cu numeroase controverse si instabilitati la nivel politic.

Mentinerea stabilitatii in aceasta tara poate fi considerata fundamentala pentru schema de interese regionale ale SUA; dar in acelasi timp instabilitatea interna din Pakistan ar putea avea un impact negativ asupra relatiilor bilaterale cu India, ambele state disputandu-si controlul asupra regiunii Kashmir.
Presedintele pakistanez Pervez Musharaff ar putea fi nevoit sa accepte o apropiere de frontul popular condus de doamna Benazir Bhutto, astfel incat sa asigure stabilitatea propriului regim. SUA se tem de posibila cadere a lui Musharaff, care ar putea determina reactii in lant la nivel regional. Incertitudinea fata de un posibil successor este un element de teama, deoarece acest succesor ar putea scoate Pakistanul din sfera Washingtonului, iar arsenalul sau nuclear ar putea deveni o amenintare majora pentru Occident. Compromisul politic este o solutie necesara in acest tablou complex.

Cine este doamna Benazir Bhutto?
Doamna Benazir Bhutto a fost considerata una dintre cele mai puternice femei implicate in politica; biografia domniei sale fiind una impresionanta. Provine dintr-o valoroasa familie de politicieni, tatal doamnei Bhutto a detinut functia de prim ministru al Pakistanului la inceputul anilor 70. A studiat in Occident la universitati prestigioase precum Oxford si Harvard, iar increderea de care s-a bucurat tatal dansei a propulsat-o in centrul scenei politice din Pakistan. Doamna Bhutto a detinut functia de prim-ministru in doua randuri 1988-1990 si 1993-1996. Unul dintre cele mai negative aspecte ale guvernarii Bhutto au fost acuzatiile de coruptie. Doamna Bhutto s-a confruntat cu o serie de procese in Pakistan sub acuzatia de spalare de bani prin banci elvetiene. Acuzatiile de coruptie constituie o pata majora pe imaginea acestui politician, dar necesitatea stabilitatii interne a Pakistanului o poate readuce in centrul scenei politice.

Optiuni?
Presedintele Pervez Musharraf este prins la mijloc intre miscarea seculara a doamnei Benazir Bhutto si fundamentalistii, suporteri ai talibanilor; scopul acestor formatiuni fundamentaliste fiind acela de acaparare a puterii in stat, dar si accesul la arsenalul nuclear al Pakistanului. Acest lucru reprezinta un pericol nu numai pentru Musharaff ci si pentru stabilitatea regioanala, dat fiind capitolul delicat de relatii cu India.
Ca si exemplu una dintre cele mai puternice formatiuni religios-politice din Pakistan este Jamaat-e-Islami; aceasta formatiune si-a mentinut o pozitie considerabila datorita faptului ca se mentine la o distanta considerabila de scena politica pakistaneza. Aceasta formatiune se prezinta ca o miscare cu o cultura politica elitista si promoveaza un mesaj nationalisto-religios; miscarea este inclinata spre evolutia Islamului si nu spre clasica revolutie islamica. In ciuda opozitiei, pe un ton dur, fata de presedintele Musharraf, aceasta formatiune s-a abtinut de la actiunui subversive.
Mentinerea puterii in mainile lui Musharaff este importanta pentru SUA; el constituie un element important in razboiul impotriva terorismului. O posibila colaborare dintre Musharaff si Bhutto a fost privita intr-un mod pozitiv de Washington, astfel regimul lui Musharaff ar putea castiga credibilitate democratica si ar deveni mai responsabil pentru politicile initiate. Sprijinul lui Musharaff este important astfel incat Bhutto sa acapareze fotoliul de prim-ministru, iar automat aceasta actiune ar determina sprijinul formatiunii conduse de Bhutto pentru Musharaff la urmatoarele alegeri prezidentiale.  

In loc de concluzii
O analiza obiectiva a posibilei cooperari politice intre Musharaff si Bhutto poate indica o inrautatire a situatiei politice din Pakistan. Este evident ca cei doi jucatori se vor angaja intr-o lupta pentru putere politica in viitoarea “coalitie”. Bhutto isi va folosi toate puterile ca viitor prim-ministru pentru slabirea lui Musharaff. Bhutto se bucura de popularitatea strazii si va putea apela la lupta institutionala impotriva presedintelui. Musharaff ar fi incoltit si ar putea accepta “talibanizarea” tarii astfel incat sa impuna legea martiala. Solutia Bhutto este pe termen scurt si instabila. Numai Statele Unite ale Americii reprezinta adevarata solutie pentru Musharaff, numai ajutorul economic si militar ii poate tine pe extremisti departe de putere. Numai SUA il poate determina pe Musharaff sa initieze reformele politice astfel incat elita politica de la Islamabad sa devina responsabila in fata propriilor actiuni.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 50

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: