Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Anatomia unei crize (I)

Anton CARAGEA

Luna august 2007 va rămâne în istoria burselor internaționale ca începutul unui nou tip de criză financiară care se deosebește de cele precedente atât prin natură cât și prin profunzimea reverberațiilor produse.

Boom-ul financiar actual nu este un fenomen nou si nici nu transcende definiția clasică a unui boom de tipul crizelor speculative, de la tulipmania din Olanda secolului XVII si pâna la crahul dot-com-urilor din 2001. Mecanismul său ține însă de un complex de fenomene speifice piețelor financiare moderne care îi conferă dimensiuni aparte. Este voba aici în special de popularizarea anumitor produse financiare sofisticate care au dat așa numita piață de sub-prime. Pe aceasta piață se tranzacționează creditele ipotecare ce au fost transformate in titluri de valoare si care sunt plasate pe bursă de către instituțiile de credit în căutare de surse de re-finanțare. În acest fel, riscul asociat creditării imobiliare este transferat de către bănci diverșilor investitori dornici să-și diversifice portofoliul.

Oportunitatea a fost rapid sesizată de către numeroase fonduri de investiții, fonduri de pensii si bănci private care au plasat sume importante pe piața de sub-prime. Motivația a fost legată in principal de randamentele atractive ale acestor titluri si de evluțiile spectaculoase de pe piețele imobiliare, mai ales din spațiul anglo-saxon.

Formula părea una ideala: cumpărătorii de imobile erau mulțumiți de atractivitatea condițiilor de creditare ale băncilor, băncile erau mulțumite că puteau agrega si transfera riscul de credit unei puzderii de investitori, iar aceștia din urmă nu puteau decât să exalte în fața perspectivei unor plasamente noi si profitabile. Totul însă a funcționat atâta vreme cât nimeni nu și-a pus problema inversării trendului de pe piața imobiliară. În momentul când au apărut primele semne de scădere a prețurilor locuințelor, valoarea titlurilor asociate creditelor ipotecare a început să fie pusă sub semnul întrebării. În aceste condiții prima reacție a băncilor a fost de a verifica în ce măsură valoarea creditelor continua să fie acoperită de valoarea ipotecii și de plățile debitorilor.

Problema care a ieșit curând la iveală a fost aceea că exista un procent îngrijorător de rău-platnici, dintre care unii nu viraseră nici măcar prima rată la credit. Pentru mulți dintre aceștia, urma să se descopere, situația era imposibil de deblocat deoarece veniturile lor nu acopereau sub nici o formă cuantumul tranșelor de plată a datoriei către bancă. Situația nu a fost surpinzătoare decât pentru outsider-ii sistemului de creditare, deoarece compromisurile făcute de către oficiile de credit imobiliar erau pe cât de conștiente pe atât de sistematice. Nu numai că interesul crescut al bancherilor pentru creditul ipotecar a condus la relaxarea spectaculoasă a condițiilor de creditare (prin reducerea ratei dobânzii, diminuarea pragurilor de venit sau a criteriilor de încadrare în muncă a angajatului) dar și sistemele de verificare si control al datelor privind solicitanții de credit au fost slăbite.

Ca urmare, contractarea unui credit ipotecar a devenit accesibilă pentru un număr din ce in ce mai mare de americani, mai mult sau mai puțini onești. Între cei din urmă si-au făcut loc si foarte mulți dintre cei cărora veniturile si situația profesională nu le permiteau în mod normal să contracteze asemnea credite. Cele mai utilizate practici au devenit inventarea unui loc de muncă bine plătit si / sau exagerarea veniturilor. Au apărut chiar și firme zise de consultanță care se ocupau cu întocmirea unui dosar de creditare pe bază de documente fictive. De exemplu, pentru 55 USD este încă posibil pentru curajoși să-și “achiziționeze” un loc de muncă și o fișă de salariu fictive, dar care pot fi confirmate pentru cei care sună la firma Employment Verification Services – www.verifyemployment.net.

Odată întocmit dosarul de credit, visul cumpărării unei case de către cetățeanul abil era practic realizat. Pe de altă parte banca, dornică de a scăpa de un risc dificil de evaluat, metamofoza creditele in titluri de valoare tranzacționabile, fapt permis de mecanismele complexe ale piețelor financiare, si de altfel perfect legal. Ultimul pas era antrenarea fondurilor de investiții dispuse sa plaseze lichidități în aceste titluri. Toti acești factori conjugați au creat o gaură estimată deocamdată între 50 si 100 miliarde USD.

(Va urma)

Publicat în : Economie  de la numărul 50

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: