Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Krynica și Europa

Laurențiu CONSTANTINIU

După experiența de anul acesta, de la Viena (22-24 aprilie 2007), când revista noastră a fost unul dintre partenerii media ai Institutului Wschodni (Fundația Institutul pentru Studii Răsăritene) la cel de-al treilea Forum Rusia Europa, am așteptat cu nerăbdare participarea la o nouă manifestare științifică, aflată deja la a XVII-a ediție: Forumul economic de la Krynica-Zdroj (5-8 septembrie, Polonia).Cum ar spune Noica „N-a fost să fie!”, o problemă de sănătate împiedicându-ne să fim martorii unui eveniment – suntem sigur de asta! – extraordinar de bine organizat și folositor participanților și nu numai. Să sperăm că vom putea lua parte însă la edițiile viitoare ale Forumului, precum și alte manifestări organizate de către Fundația Institutul pentru Studii Răsăritene.

Așa cum am spus, Forumul economic de la Krynica-Zdroj se află la a XVII-a ediție. Calitatea participanților, precum și nivelul ridicat al dezbaterilor au făcut din această manifestare – cum foarte sugestiv au intitulat-o ziariștii de la „Le Monde” și nu numai – un Davos al Europei Central-Răsăritene. Mai mult, Forumul economic de la Krynica-Zdroj reprezintă un adevărat pod între noii și vechile state membre ale Uniunii Europene, aici fiind dezbătute politicile europene pentru această parte a continentului.
La Forumul din acest an, a cărui temă este Europa – crize, schimbări sau șanse?, participă aproximativ 3000 de persoane, din 60 de state din Europa, America și Asia. Alături de cunoscuți oameni politici (Valdas Adamkus, președintele Lituaniei, Aleksandr Kwasniewski, fost președinte al Poloniei, Viktor Iușcenko, președintele Ucrainei) vor lua parte la dezbateri reputați specialiști (directori de institute de cercetare), oameni de afaceri, experți, delegații guvernamentale și parlamentare, organizații economice și neguvernamentale, precum și un mare număr de ziariști acreditați.
La ediția din acest an a Forumului vor avea loc circa 130 de mese rotunde, grupate în 10 mari teme: Relațiile internaționale și securitatea, Statul și reformele, Uniunea Europeană și vecinii săi, Regiunile, Societatea, Cultura și știința, Macroeconomia, Conducere și afaceri, Resursele și energia, O nouă economie.
Ca de fiecare dată la astfel de manifestări, așa cum ne-a obișnuit Fundația Institutul pentru Studii Răsăritene, va fi lansată lucrarea-raport Noua Europă. Raport despre transformare, în cuprinsul căreia sunt analizate principalele evoluții economice ale statelor din Europa Centrală și de Sud, precum și a celor din fostul spațiu sovietic, în perioada 2006-2007, state al căror numitor comun este reforma politică și economică.
Poate că cel care, în opinia noastră, a caracterizat cel mai bine Forumul economic de la Krynica-Zdroj este fostul premier polonez Jerzy Buzek. Potrivit Domniei Sale „Lucrul cel mai important în întâlnirile noastre anuale de la Krynica îl reprezintă faptul că Europa, grație lor, evită să instituie noi granițe, noi linii de demarcație, ele fiind înlocuite cu discuțiile pe teme politice și economice. Iar aceste discuții sunt sunt bunul cel mai de preț al viitoarei Europe. Întâlnirile anuale de la Krynica contribuie la intensificarea vieții politice și economice în zona noastră. Ele contribuie, totodată, la schimbarea modului de a gândi despre Europa și despre locului ei în fiecare din aceste țări, a milioane de oameni”. Iar Fundația Institutul pentru Studii Răsăritene are meritul de a fi contribuit din plin la îndeplinirea acestor obiective.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 50

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: