Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

PD, în fața moțiunii PSD

Arthur SUCIU

Anunțul PSD că va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Tăriceanu a luat prin surprindere celelalte partide politice. Decizia neașteptată a social-democraților a fost considerată aproape la unison nefirească și foarte riscantă pentru formațiunea condusă de Mircea Geoană. Din dorința de a afla motivația unei asemenea decizii, mass-media a prezentat mai multe scenarii.

Într-unul dintre ele, președintele PSD a fost pus în fața unei cereri imperative a vicepreședinților săi de a face ceva pentru ca partidul să-și stopeze declinul. Intenția reală a liderilor PSD ar fi aceea de a provoca un nou eșec, de care să fie făcut responsabil Mircea Geoană. Potrivit unui alt scenariu, moțiunea este parte a unei strategii pusă la cale de consilierii străini ai PSD. Aceștia ar fi prezentat conducerii PSD un sondaj de opinie, din care rezultă că situația nu este nici pe departe dezastruoasă (PSD ar obține 24% din opțiunile de vot), iar o moțiune de cenzură nu ar face altceva decât să mărească șansele de redresare.
După cum se poate observa, ambele variante exclud voința lui Mircea Geoană de a iniția moțiunea de cenzură. Trebuie spus însă că, deși scenariile de mai sus nu pot fi ignorate, este probabil că președintele PSD a avut totuși un cuvânt greu de spus în luarea deciziei. Mai mult decât atât, este posibil ca Mircea Geoană să fi fost el însuși autorul ideii. Din punct de vedere psihologic, Geoană, a cărui poziție în PSD nu este actualmente deloc confortabilă, are tot interesul de a crea emulație în jurul său cu scopul de a provoca nu doar celelalte partide, ci și pe membrii propriei formațiuni, de a coagula partidul în jurul persoanei sale. În același timp, se poate aprecia că vicepreședinții sunt la rândul lor interesați de succesul partidului, aflându-se într-o situație asemănătoare cu cea a lui Mircea Geoană. A vedea un conflict între președintele și vicepreședinții PSD este o ipoteză destul de slabă.
De aceea, mai degrabă se poate aprecia că inițierea moțiunii a fost o idee coagulantă și reconfortantă pentru PSD în întregul său, un proiect care ar putea ajuta partidul să strângă rândurile și nu să intre într-o nouă criză. Ideea centrală de la care s-a plecat este probabil aceea că o creștere a partidului în sondaje, în condițiile în care acesta este dependent de susținerea parlamentară a Guvernului, nu este de conceput, și că PSD nu are altceva de ales decât să riște, să creeze o ruptură. La luarea deciziei mai mult ca sigur a contribuit și presiunea exercitată asupra conducerii centrale de către organizațiile locale, nemulțumite de faptul că PSD nu se află nici la guvernare (la resurse), nici în opoziție, iar Guvernul pe care partidul îl susține nu face nimic pentru social-democrați.
În special zona politică dominată de Traian Băsescu a fost surprinsă neplăcut de inițiativa PSD. O dovadă în acest sens sunt articolele de presă apărute în publicațiile apropiate de Cotroceni, în care decizia PSD a fost considerată iresponsabilă pentru țară și sinucigașă pentru partid (anterior, nevotarea de către PSD a unei moțiuni a PD a fost considerată o dovadă de slăbiciune a PSD și o iresponsabilitate). Persoana președintelui PSD a fost ridiculizată de mass-media fără să existe de această dată un motiv serios. Scopul este acela de a induce percepția că PSD nu are nici o șansă să revină, astfel încât să se descurajeze potențialul de atracție al moțiunii atât pentru membrii și simpatizanții PSD, cât și pentru electorat.
Paradigma șantajului

Într-un al doilea pas, s-a încercat interpretarea moțiunii PSD ca o nouă fază a negocierii cu liberalii. Nu ar fi vorba în realitate decât de o strategie pentru obținerea unor beneficii materiale de către reprezentanții PSD din administrație. Mai mult decât atât, prin informații prezentate pe surse, s-a încercat să se demonstreze că PSD nici nu are voința parlamentară de a vota moțiunea, senatorii și deputații acestui partid neînțelegând sensul unei asemenea inițiative. Aceste argumente au venit din tabăra liberală (vezi declarațiile ministrului Adomniței), dar și din aceea a PD. Emil Boc a refuzat să vadă în moțiunea PSD mai mult decât un „șantaj” la adresa liberalilor și s-a arătat convins că parlamentarii PSD nu vor vota până la urmă moțiunea. Aceasta pare să fie însă doar dorința PNL și a PD, care sunt în egală măsură îngrijorate de moțiunea PSD: PNL, pentru că ar pierde guvernarea; PD, pentru că nu știe cum să reacționeze deocamdată la inițiativa PSD. În realitate, opțiunea PSD și seriozitatea cu care va trata moțiunea se vor vedea la vot, iar PNL și PD nu pot miza nicidecum pe neseriozitatea PSD.
Public, PNL a anunțat deja că nu va negocia cu PSD nici o prezență a acestora în guvern, și nici alte condiții pentru obținerea susținerii PSD. Aceasta nu a determinat PSD să bată în retragere și să renunțe la moțiune. De cealaltă parte, PD a transmis interpretarea potrivit căreia șantajul PSD este subteran și că, în schimbul unor beneficii, PSD va face ca moțiunea să cadă la vot. Mai mult decât atât, prin accentuarea relației PNL-PSD, Emil Boc a dorit să sugereze că între PD și PSD nu există cale de negociere (nici oficială, nici neoficială).
Avem așadar o paradigmă „slabă” a moțiunii ca șantaj, în care rezultatul se presupune că este previzibil: el nu va schimba status-quo-ul. Există însă și o paradigmă „tare” a moțiunii, conform căreia PSD are o intenție clară și o dorință sinceră de a da jos guvernul liberal. Această paradigmă este cea care trezește cele mai multe neliniști PD, dar și PNL. Prin refuzul de a negocia cu PSD, PNL trimite la paradigma „tare” și obligă celelalte partide, în frunte cu PD, să ia o poziție față de moțiune. Toate partidele și-au spus punctul de vedere privind opțiunea de vot, doar PD a refuzat până acum să facă acest lucru.

Rațiunile democraților

Întrebarea care se pune este următoarea: de ce oare PD, care, alături de Traian Băsescu, dorește căderea Guvernului și organizarea alegerilor anticipate, refuză să anunțe că va vota moțiunea, și asta în orice condiții (așa cum a anunțat deja PLD)? PD încearcă să discrediteze moțiunea PSD pentru că asta îi avantajează în orice situație, fie că vor vota, fie că nu vor vota moțiunea. Democrații doresc să limiteze impactul imagologic al moțiunii, în așa fel încât orice decizie vor lua să fie în favoarea lor. Astfel, amânarea deciziei ar trebui să mărească miza, dar nu a moțiunii, ci a felului în care va vota PD, pentru ca rezultatul moțiunii să pară că reprezintă în fapt o contribuție necesară și suficientă a PD. Dacă va vota „pentru”, PD va spune că a dorit eliberarea țării de o guvernare dezastruoasă și o coaliție rușinoasă (PNL-PSD). Ei își rezervă de asemenea posibilitatea de a vota împotriva unui text care amendează nu actualul guvern, așa cum este constituțional, ci întrega guvernare 2005-2007. Altfel spus, PD nu poate fi de acord cu un text în care foștii săi miniștri sunt puși la zid.

Publicat în : Cover story  de la numărul 50

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: