Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Cine îi va succeed lui Putin?

Krasimir PETROV

lang=EN-US>După moartea lui Boris Elțân pe 23 aprilie, toate televiziunile rusești au așteptat aproape trei ore înainte de a difuza știrea. Se temeau să spună orice înaintea Kremlinului. Trei zile mai târziu, într-un discurs în parlament privind starea națiunii, Vladimir Putin anunța „suspendarea” unilaterală de către Rusia a tratatului din 1990 privind mărimea și poziționarea forțelor convenționale în Europa. Cu doar câteva zile înainte, forțe ale poliției estimate la 4.000 de agenți au descins asupra câtorva sute de protestatari din Moscova cu o agresivitate care a șocat chiar și pe unii parlamentari și oficialități guvernamentale.lang=EN-US>Chiar și pentru Rusia lui Putin, aceste episoade se remarcă prin acuitatea impertinenței autoritariste și a disprețului față de opinia publică națională și internațională. La Kremlin există o nevozitatea generată de schimbarea președintelui în alegerile de anul viitor.

lang=EN-US>În ciuda propagandei oficiale care proclamă zilnic perspectiva unei schimbări fără crize în urma alegerilor prezidențiale din martie 2008, succesiunea este departe de a fi aranjată. Eroziunea sau chiar eradicarea voită a ceea ce am putea numi mecanismele de atenuare a șocurilor oferite de democrație, care conferă legitimitate procesului și rezultatului unei tranziții – aleși locali, parlament și mass media independente, și o opoziție veritabilă – a deschis calea incertitudinii și riscurilor. Fundamentul mult-lăudatei „verticale a puterii”, cum este numit noul sistem de dominare de către Kremlin a politicii țării și a ramurilor cheie ale economiei, este fragil. Treptele de coborâre sunt șubrede și pot să cedeze sub o greutate prea mare.

lang=EN-US>La aceste probleme generale legate de succesiunea într-un regim autoritar, Rusia contemporană adaugă două complicații serioase. Prima este tradiția culturii politice ruse și sovietice, pe care Mihail Gorbaciov și Boris Ielțân au încercat din răsputeri să o depășească, dar pe care Vladimir Putin (care a deplâns prăbușirea Uniunii Sovietice drept „cel mai mare dezastru geopolitic al secolului XX”) pare să o admire și să o ducă mai departe. Succesiunea nu era o problemă ușoară nici în timpul țarilor, când puținii pretendenți legitimi la tron (sau chiar ocupanții legitimi ai acestuia) erau înecați, sufocați, înjunghiați sau siliți să se retragă în mănăstiri. În epoca sovietică, nici unul din cei recunoscuți ca posibili moștenitori nu au ajuns la putere. Lenin nu l-a dorit niciodată pe Stalin ca succesor; Stalin nu l-a vrut pe Hrușciov; acesta, detronat în urma unei lovituri de stat, nu l-a uns pe Brejnev; Brejnev pe Andropov; Andropov, pe Cernenko; sau Cernenko pe Gorbaciov.

lang=EN-US>Celălalt obstacol în calea unei tranziții line este însăși mărimea mizei. Nicodată, în secole de istorie în care puterea politică s-a tradus în proprietate asupra sau control al majorității bogățiilor naturale ale țării, jackpotul nu a fost atât de spectaculos: în fiecare zi peste 19.000 de barili de petrol intră pe conducte pentru a fi exportați. În 2006, conform ultimului studiu al Băncii Mondiale, exporturile de energie reprezentau 63,3% din totalul veniturilor din exporturi (303,9 miliarde dolari) ale Rusiei, adică aprox. 192 miliarde de dolari.

lang=EN-US>Indiferent câte promisiuni de împărțire a profiturilor se fac aspiranților la președinție și acoliților lor, verticala puterii este o structură cu o arhitectură simplificată, chiar austeră. Pur și simplu nu există destule posturi de conducere generos remunerate în politica rusă și în sectorul de stat care crește de la o zi la alta, care să fie împărțit tuturor pretendenților actuali: nu sunt destule posturi de președinți de comisii în Duma (unde se spune că se încasează comisioane de un million de dolari pentru introducerea unei legi), de guvernatori regionali, de posturi de conducere în foarte bănoasele agenții vamale sau de poliție, de președinți și membri în consiliile de administrație din industria petrolieră, a gazelor naturale, în siderurgie, armament, auto sau aviație.

lang=EN-US>În regimul tip „câștigătorul ia totul” decizia lui Putin de a realiza transferul de putere nu anunță deloc o perioadă de certitudine și liniște. Așa cum spunea unul dintre cei mai incisivi observatori politici ruși, Mark Urnov, „cei care nu au reușit să devină moștenitori nu vor avea nimic de pierdut. Pariurile au fost făcute, nu le rămâne decât să lupte”.

lang=EN-US>Menținerea elitelor în suspans

lang=EN-US>În Rusia lui Vladimir Putin președinții nu pierd puterea, ci mor. Așa că numirea succesorului va trebui amânată cât mai mult posibil, pentru a-i împiedica pe pretendenții nemulțumiți să-și unească forțele sau chiar să apeleze la opoziția pro-democratică. O astfel de alianță ar fi coșmarul cel mai rău al Kremlinului: o mișcare populară care ar putea escalada, cerând alegeri libere, nearanjate și corecte, similară „Revoluției portocalii” din Ucraina în 2004. Jocul de-a sucesiunea s-ar putea prelungi până spre sfârșitul toamnei, și nu ar fi o investiție din cale-afară de proastă dacă am paria o sumă mică în ruble (care se apreciază constant față de dolar) că nici unul din principalii candidați de azi, prim vice-premierii Dmitri Medvedev și Sergei Ivanov, nu vor primi acceptul lui Putin.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: