Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Sursele nervozității Kremlinului

Krasimir PETROV

lang=EN-US>Nu doar succesiunea la conducerea Rusiei crează nervozitate la Kremlin ci și o serie de probleme sociale și economicecare ar putea fi generate de reformele structurale sabotate, înghețate sau chiar complet abandonate, neglijarea „capitalului uman” și deteriorarea infrastructurii industriale învechite. Camuflate de profiturile din pentrol și trecute cu vederea de mass media renaționalizate sau intimidate, aceste bombe politice cu ceas ticăie tot mai tare.lang=EN-US>În ciuda apelurilor regulate, aproape rituale, la o trecere de la exportul de bunuri la o economie bazată pe cunoaștere și tehnică modernă, acest scop a fost subminat de întoarcerea, motivată ideologic, la un control sporit al statului și de teama de inițiativă privată și crearea de profituri. În loc de asta, economia în creștere a Rusiei (și implicit „stabilitatea” pe care se bazează popularitatea lui Putin) rămân extrem de vulnerabile la fluctuațiile prețurilor petrolului. Cel puțin o treime din actualul buget de stat al Rusiei este reprezentată de veniturile din pentrol. Un studiu al Băncii Mondiale concluziona că „Rusia a realizat o creștere economică de 5% sau mai mare doar în perioadele în care prețul petrolului a crescut”. Specialiști independenți consideră că o scădere rapidă a prețurilor la 40 dolari pe baril (ca să nu mai vorbim de mai puțin) ar avea un impact negativ imediat asupra economiei și a nivelului de trai.

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Reformele

lang=EN-US> 

lang=EN-US>În afara absolut necesarelor creșteri ale salariilor cadrelor didactice și ale medicilor, „proiectele naționale” din domeniul sănătății și al educației lansate cu multă pompă în 2005 au realizat foarte puține lucruri în direcția reformării sistemelor de sănătate și educație de stat, sărăcite, rigide și înapoiate moștenite de la Uniunea Sovietică. În plină explozie a prețurilor petrolului, Rusia a alocat sănătății mai puțin, ca procent din PIB în 2005 (ultimul an pentru care există date complete) decât în primul an al fragilei reveniri economice post-sovietice, 1997. Într-un studio național realizat în august 2006, 70% dintre subiecți au declarat că ei și familiile lor nu se pot baza pe existența unor servicii medicale „bune”.

lang=EN-US>Veniturile suplimentare generate de hidrocarburi nu au făcut nimic pentru creșterea speranței de viață, încă 65 de ani, sub cea a Chinei sau a Indiei. Rusia este de asemeni liderul mondial din punctual de vedere al accidentelor industriale, de aviație și circulație. Rata criminalității crește și ea; în utimii 6 ani s-a înregistrat o creștere de 10% a numărului de infracțiuni și o creștere de 73% a numărului de infracțiuni legate de droguri.

lang=EN-US>În timp ce numărul adulților ocupați în muncă, în special al bărbaților, scade vertiginos, principalii economiști ai Rusiei estimează că raportul dintre numărul de angajați și pensionari va ajunge de 1 la 1 „în viitorul foarte apropiat”. Valoarea medie actuală a pensiilor este de 25% din salariul mediu – cea mai scăzută cifră din Europa. O astfel de pensie ajunge la 3.000 ruble (115 dolari), în timp ce cheltuielile minime pentru alimente („doar cât să nu mori de foame”, cum spunea un cotidian rusesc) sunt de 1.500 de ruble. Unii membri ai guvernului au început deja să vorbească despre creșterea vârstei de pensionare ca fiind unica soluție – una împotriva căreia vor protesta, poate chiar violent, cei aprox. 17 milioane de bărbați și femei care urmează să se pensioneze în următorii 10 ani.

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Corupția

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Cei (tot mai puțini) care vor să muncească și să miște lucrurile sunt descurajați și împiedicați zilnic de corupție. Atât ca răspândire cât și ca sume aflate în joc, mita și josnicia din prezent fac ca începuturile din anii 1990 să pară o joacă de copii. Într-un clasament al Transparency International, Rusia ocupă locul 121 din 163 de țări, în urma Albaniei, a Kazahstanului și a Zambiei, și la același nivel cu Benin, Gambia, Honduras sau Rwanda. Sporirea independenței justiției, una dintre cele mai promițătoare realizări ale anilor 1990, a fost anulată de caricaturile de proces în dosarele Yukos-Hodorkovskiși cele de spionaj. Nu doar întreprinzătorii, care au devenit o pradă ușoară pentru înscenări, ci și cetățenii obișnuiți sunt tot mai puțin încurajați să ceară protecție în justiție împotriva funcționarilor lacomi și incompetenți de orice nivel.

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Militarii

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Statul rus nu reușește să ofere protecție eficientă și suficientă nici într-un sens mai concret. Dacă Cecenia a fost „pacificată” pentru moment de fostele gherile islamice care au trecut dintr-o tabără în alta, Caucazul de Nord, mai cu seamă cea mai mare dintre „republicile autonome” de aici, Dagestan, sunt aproape neguvernabile. Forțele armate convenționale sunt complet incapabile să facă față noilor amenințări. Relicvă nefuncțională a trecutului țarist și sovietic, armata rusă este pentru recruții de azi ceva între o închisoare și o cameră de tortură.

lang=EN-US>În contextul în care fiecare familie face tot posibilul să-și protejeze băieții de armată, pe zi ce trece cei care ajung în armată sunt pleava societății: analfabeții funcțional, cei cu antecedente penale sau (foști) dependenți de droguri. Sunt bani mai mult decât suficienți pentru tranziția la o forță militară modernă, flexibilă, mobilă, bine înzestrată, bine pregătită și motivată, sprijinită de milioane de ruși. Însuși președintele Putin promitea acest lucru la începutul primului său mandat, dar reforma a fost abandonată.

lang=EN-US>Fiecare din aceste crize poate exploda. Perspective izbucnirii concomitente a mai multor astfel de crize este îngrijorătoare. Împreună cu scăderea prețurilor petrolului, acestea ar putea cauza echivalentul politic al „furtunii perfecte”. Însă dată fiind slăbirea intenționată a instituțiilor mediatoare ale democrației, centrul de gravitate politică în Rusia lui Putin s-a mutat la vârf, Kremlinl devenind responsabil pentru tot ce merge prost peste tot în țară.

lang=EN-US>Tot ce vor face autoritățile ruse în următoarele 12 luni va fi marcat de acest sentiment de vulnerabilitate, și menit să asigure că dificultățile succesiunii nu sunt sporite sau chiar că scapă de sub control din cauza obsesiei pentru control a statului corupt, în vederea acaparării unei părți și mai mari din veniturile generate de petrol.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: