Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Morișca republicană oferă iluzii

Anthony McARTHUR

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">În SUA, democrații insistă să se adopte recomandările Comisiei privind atentatele de la 11 septembrie șivor retragerea din Irak pentru că aceasta va permite Administrației să se concentreze asupra restului lumii. Pentru republicani problema securității este mană cerească. Ultimele trei alegeri federale s-au decis pe probleme de securitate, iar republicanii au câștigat două dintre ele.

lang=EN-US>Alegerile din 2006 au fost dominate de problema Irakului, dar cea de-a doua prioritate era protejarea SUA de terrorism. Dacă amenințarea terorismului nu vă atrage atenția, cifrele o vor face cu siguranță. Conform unui sondaj național realizat în 11-14 iunie 2007 de Peter D. Hart Research:

lang=EN-US>Din alegătorii chestionați asupra intențiilor de vot, dacă s-ar organiza alegeri în acest moment, 46% ar vota cu democrații și 31% cu republicanii – o diferență de două ori mai mare decât cea din noiembrie 2006.

lang=EN-US>La întrebarea „Cu cine ați vota, dacă ar trebui să alegeți candidatul care v-ar apăra cel mai bine de terorism”, avantajul de 15 puncte al democraților dispare cu desăvârșire.

lang=EN-US>Alegătorii sunt mai preocupați decât acum doi ani de atentatele teroriste din SUA: în iulie 2005, 48% din electorat spuneau că un alt atentat major este „foarte probabil”; acum, 57% îl consideră „foarte probabil” iar alți 32% „destul de probabil”.

lang=EN-US>În ierarhia priorităților, Irakul ocupă primul loc, cu un grad mediu de importanță de 8,1 pe o scară de la 1 la 10, dar apărarea Americii de terorism îl urmează îndeaproape, cu 7,9 – înaintea educației, a sănătății, a impozitelor și a bugetului, și mult în fața încălzirii globale.

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Întrebați dacă democrații acordă o importanță prea mare sau prea mică anumitor teme, 30% din alegători au răspuns că democrații acordă Irakului „prea multă atenție” iar 37% - „prea puțină”. Dar, în ce privește „apărarea SUA de terorism prin întărirea securității naționale”, 9% din alegători consideră că democrați acorda subiectului „prea multă atenția”, iar 51% - „prea puțină”.

lang=EN-US>Alegătorii consideră că democrații acordă atenția cuvenită Irakului și neglijează securitatea națională, dar problema poate fi ușor rezolvată de democrați. În fond, republicanii nu pot oferi decât iluzia securității.

lang=EN-US>Securitarea națională

lang=EN-US>De exemplu, 15.000 de uzine chimice din SUA stochează cantități mari de materiale periculoase. Conform EPA, există 823 de uzine amplasate în apropiere de centre urbane populate, în care un atentat asupra unei singure uzine ar putea provoca între 100.000 și un million de victime. S-ar zice că un partid care pune accent pe securitate ar căuta o soluție la această problemă. Asta au și făcut republicanii. Au modificat metodologia prin care EPA măsoară impactul asupra comunităților locale, reducând numărul unităților care ar putea ucide peste 100.000 de oameni la doar 123. Apoi, guvernul a colaborat cu Congresul pe atunci dominat de republicani la o serie de propuneri privind evaluarea pericolelor, dar au lăsat uzinele să măsoare singure gradul de siguranță al fiecărei unități. Rezultatul? Uzine chimice în centre populate din întreaga <%Americă, rămase la fel de neprotejate și nemonitorizate ca înainte de 9/11.

lang=EN-US>Securitatea liniilor aeriene s-a îmbunătățit întrucâtva odată cu introducerea verificării pasagerilor, așa că acum americanii au cei mai siguri pantofi din lume, dar sunt verificate sub 5% din pachetele încărcate în containerul de bagaje. Pentru 4 miliarde de dolari pe an, primim cozi în aeroporturi, doar pentru a ne putea urca în avioane cu o încărcătură în care eticheta de identificare a bagajului este singura măsură de securitate.

lang=EN-US>Containerele de marfă au fost recunoscute drept cel mai eficient sistem de transport al armamentului nuclear inventat vreodată, dar la aproape 6 ani de la 9/11, doar 5% din cele 9 milioane de containere de marfă care intră în porturi americane în fiecare an sunt controlate.

lang=EN-US>La ultimele alegeri, Bush și Kerry au căzut de acord asupra unei idei: accesul la dispozitive și materiale nucleare reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității SUA; cu toate acestea, în primul buget de după 9/11 și din nou în proiectul de buget pe 2008, Bush propune reducerea fondurilor pentru securitatea materialelor nucleare.

lang=EN-US>Iluzia de securitate a republicanilor

lang=EN-US>Întrebați cu ce măsuri de apărare a SUA de terorism sunt de acord în mare măsură sau cărora li se opun în mare măsură, alegătorii au considerat cele două pietre de temelie ale politicii republicane de securitate ultimele din 10 opțiuni: doar 27% s-au declarat de acord în mare măsură cu continuarea finanțării războiului din Irak, și doar 36 % au fost în mare măsură de acord cu Patriot Act.

lang=EN-US>Ceea ce preferă alegătorii și consideră mai eficient sunt îmbunătățirea controalelor asupra mărfurilor (77 % de acord în mare măsură); îmbunăățirea securității agenților biologici (74 de acord în mare măsură); îmbunătățirea securității uzinlor chimice (72 %); sporirea finanțării pentru echipele de intervenție rapidă (71 %); îmbunătățirea securității facilităților nucleare (68 %); mai multe fonduri pentru polițiștii de frontieră (58 %); și instalarea de dispozitive, în avioanele de pasageri, pentru contracararea sistemelor de rachete portabile (46 %).

lang=EN-US>Republicanii au cheltuit între unul și două trilioane de dolari (incluzând toate costurile) pentru războiul din Irak de care opinia publică are acum oroare, dar mai nimic pe măsurile de securitate pe care le doresc alegătorii. Aceasta le oferă democraților o ocazie uriașă de a neutraliza avantajul tradițional al republicanilor pe tema securității.

lang=EN-US>Promisiunile democraților

lang=EN-US>Una dintre promisiunile făcute de democrați în alegerile din noiembrie 2006 a fost aceea de a adopta recomandările din raportul Comisiei 9/11. Dacă fac acest lucru, alegătorii sunt pregătiți să îi răsplătească: 74% din electorat declară că ar fi „mai favorabili” democraților dacă aceste recomandări ar fi transpuse în legislație. Dacă republicanii se grăbesc întotdeauna să acuze democrații că sunt gata să cheltuie prea mult pentru orice, alegătorii se tem că democrații vor cheltui prea puțin pentru a apăra America: 49 % au declarat că se tem că „democrații nu vor investi suficient în securitatea națională”, în timp ce doar 35 % se tem că „democrații vor cheltui prea mult”.

lang=EN-US>Democrații se pricep și să vorbească despre asta. Atunci când alegătorilor li s-au citit două fraze, prima accentuând nevoia de concentrare a eforturilor asupra capturării și uciderii teroriștilor înainte ca ei să lovească, iar cealaltă accentuând nevoia de investiții în măsuri care să sporească securitatea granițelor și a porturilor, instalarea de dispozitive de detectare care să găsească bombele ascunse în compartimentele de marfă, stoparea răspândirii armelor nucleare și creșterea securității în facilitățile nucleare, uzinele chimice și facilitățile de depozitare a agenților biologici periculoși (scenariul democrat), americanii au preferat scenariul democrat în proporție de 68% față de 26%.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: