Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pax Americana realitate?

Radu GEORGESCU

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 12pt; FONT-FAMILY: ''; mso-fareast-font-family: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">O serie de dezbateri importante au avut si au loc in Statele Unite ale Americii privind orientarea diplomatiei americane si viitorul politicilor de securitate. Aceste dezbateri au avut in centrul lor pozitia adoptata de neoconservatorii americani, iar ideile principale avute in vedere se refera la necesitatea adoptarii unei politici interventioniste a SUA; acest tip de constructie a politicii externe a fost mereu privit ca un wilsonianism mai radical.

lang=EN-US>Acest concept poate fi identificat ca o incercare de normalizare a rolului Statelor Unite ale Americii de dupa sfarsitul Razboiului Rece, ca o justificare pentru un nou tip de hegemonie globala sub conducerea SUA, avand ca si scop eliminarea acelor dictaturi si ideologii ostile care ar putea ameninta interesele si principiile democratice promovate de SUA. La inceputul secolului xx, fostul presedinte american Woodrow Wilson a incercat sa construiasca o pace democratica bazata pe institutii internationale ca si Liga Natiunilor, dorinta lui a fost promovarea democratiei la nivel international printr-o noua ordine legala.

lang=EN-US>Orientarea contemporana a neoconservatorilor americani prevede inlocuirea institutiilor internationale cu puterea coplesitoare a fortelor armate a SUA, reorientarea aliantelor si parteneriatelor SUA si dezvoltarea proiectului “Strategic Defense Initiative”(SDI) ce se refera la protectia teritoriului american impotriva atacurilor balistice. Exista o anumita tendinta indreptata spre ideea de a schimba regimurile nedemocratice, aducand argumentul comform caruia intelegerile, tratatele si negocierile cu regimurile tiranice aduce doar beneficii pe termen scurt, pe cand inlocuirea acelui regim poate fi unica optiune pentru promovarea intereselor pe termen lung a SUA; de altfel este mult mai usor sa influentezi o democratie decat un regim nedemocratic.

lang=EN-US>Neoconservatorii William Kristol si Robert Kagan au fost unii dintre cei mai importanti suporteri ai unei astefel de orientari a politicii externe; ei au sprijinit ideea schimbarii de regim din Irak si au privit faptul ca SUA nu l-a eliminat pe Saddam in 1991 ca pe o greseala. Neoconservatorii au sustinut ideile de schimbare de regim, exceptionalismul american si loviturile de pre-emptiune inca de dinainte de alegerile din 2000. Multe dintre elementelepe care le sustineau au devenit componente ale “Doctrinei Bush” si ale Strategiei de Securitate Nationala a SUA din 2002 si in special a orientarii SUA din Orientul Mijlociu. Au fost foarte multe persoane care au sprijinit ideea de Pax Americana in Orientul Mijlociu, iar schimbarile initiate de administratia Bush la nivelul regiunii au un impact deosebit pe termen lung, astfel incat urmatoarea administratie de la Washington va fi nevoita sa mentina cel putin o parte din directiile de actiune initiate.

lang=EN-US>Trebuie sa reflectam asupra faptului ca dupa caderea URSS se pot identifica din ce in ce mai multe puncte commune intre teoria realista a relatiilor internationale si viziunea neoconservatoare ameriacana asupra politicii externe. Posibilitatea promovarii ideilor liberale prin puterea americana a devenit o principala optica pentru neoconservatori, iar mai mult atat realistii cat si neoconservatorii privesc sceptic capacitatea institutiilor internationale sa previna si sa rezolve principalele probleme de securitate. Aceste viziuni pun accentual pe stat ca si actor primordial si recunosc superioritatea puterii americane. “Doctrina Bush” si Strategia de Securitate din 2002 reprezinta un mesaj clar al SUA care subliniaza rolul sau ca super-putere si exprima determinarea de orpi orice amenintare la adresa pozitiei sale globale.

lang=EN-US>Israelul la randul lui, poate juca un rol important in constructia “hegemoniei luminate” a SUA in regiunea Orientului Mijlociu si in special inlocuirea graduala aregimurilor anti-americane cu unele mai apropiate viziunii occidentale asupra politicii globale. Este de altfel in interesul Israelului sa sprijine stabilizarea Irakului, atat ca baza a influentei americane in regiune cat si un posibil inlocuitor al Arabiei Saudite ca si partener al SUA.       Stabilizarea Irakului poate da legitimitate agendei americane din Orientul Mijlociu, iar mai mult aceasta stabilizare poate asigura faptul ca nici o viitoare administratie de la Washington nu va putea modifica intr-un mod drastic aceasta agenda. Poate ca fostul secretar american de stat Henry Kissinger avea dreptate cand afirma, in cartea sa Diplomatia, ca SUA vor fi nevoite sa construiasca o noua ordine mondiala aplicand propriile valori intregii lumi.

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: