Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

PSD, barca fară vâslași

Radu GEORGESCU

lang=EN-US>Campania lang=EN-US> de demitere a presedintelui Basescu a readus in centrul atentiei eforturile, pana la un punct disperate, principalului partid de opozitie PSD de a reveni in prim-planul scenei politice de la Bucuresti.lang=EN-US>Adrian Nastase a lasat un partid cifrat la peste 35% in momentul alegerilor; schimbarea puterii a determinat o cadere in gol, o lovitura aproape fatala pentru PSD. Luptele intre diferitele grupuri de interese din cadrul partidului au subrezit increderea populatiei in aceasta formatiune politica. Acuzatiile grave de coruptie atribuite unui numar important de lideri au creat imaginea unui partid elitist, un partid lipsit de substanta pierdut intre mesaje populiste si tehnocrate, dar mai ales cu o ideologie lipsita de claritate.

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Greseli strategice?

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Dupa campania nereusita de demitere a lui Traian Basescu, PSD se afla intr-un con de umbra creat de propriile greseli. Dupa debarcarea lui Adrian Nastase am asistat la o campanie de “improspatare” a echipei de conducere. Strategia consta in aducerea in prim-plan a celor din rangul doi, pentru a demonstra capacitatea de revenire a PSD cu forte noi.

lang=EN-US>Aducerea unui numar relativ mare de oameni “noi” in prim-plan intr-un timp foarte scurt, poate crea confuzie in randul electoratului. Alaturi de echipa relativ noua a lui Mircea Geoana s-au strecurat si personaje compromise politic, care nu au facut altceva decat sa subrezeasca si mai mult firavele incercari de relansare a partidului.

lang=EN-US>Programele initiate de echipa lui Geoana s-au pierdut in timp, sa ne amintim doar de “Revolutia binelui” sau “Generatia 2008”; toate aceste scheme au fost abandonate la fel de repede cum au fost initiate. Aceasta atitudine poate avea la baza doua cauze majore: fie aceste programe nu au fost elaborate pe termen lung fiind lipsite de esente; fie la nivelul aparatului de partid a PSD se poate inregistra o criza majora si anume incapacitatea de a sustine un program de modernizare.

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Lider sau programe?

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Unul dintre cei mai importanti cercetatori ai stiintei politice, Giovanni Sartori,arata ca electoratul poate avea doua mari tendinte cand vine vorba de vot- o tendinta de vot bazata pe chestiuneaproblemelor societatii si raspunsul venit dinspre politician cu privire la acele probleme sau un vot bazat pe identificarea cu un partid.

lang=EN-US>PSD incearca, in prezent, prin orientarea sa spre centru-stanga sa propuna solutii ca si alternative la incapacitatea puterii de a rezolva problemele sociale. Acceptand modelul lui Sartori, PSD incearca sa se apropie de cei interesati de programe si de solutii la diferitele probleme ale societatii.incercand astfel sa compenseze lipsa unui lider carismatic capabil sa atraga electoratul.

lang=EN-US>Aceasta schema a PSD poate avea decat unsuccess limitat, determinat de doua posibile cauze: societatea romaneasca la aproape doua decenii de la revolutie este inca in cautarea unui personaj politic puternic cu o mana aproape de fier( popularitatea lui Basescu si pana la un punct a lui Becalli), iar pe de alta parte PSD foloseste doar critici ale programelor puterii fara a veni cu alternative lasand un gol strategic considerabil.

lang=EN-US>

lang=EN-US>

lang=EN-US> 

lang=EN-US>PSD aparenta fara esente

lang=EN-US> 

lang=EN-US>Decizia PSD de a sustine guvernul Tariceanu poate avea efecte nocive pe termen lung gandindu-ne la viitoarea campanie electorala. PSD se va afla in incapacitatea de a ataca guvernul pe care l-a sustinut; iar in acelasi timp partidul va fi vulnerabil la atacurile furibunde ale PD- partid ce nu se afla la putere.

lang=EN-US>PSD se confrunta cu problema haosului la trei nivele majore: a) la nivelul solidaritatii interne- tendintele de fragmentare si de lupta intre grupuri se mentin putand afecta insasi capacitatea decizionala a formatiunii; b) la nivel strategic- lipsa unor strategii clare pe termen mediu si lung si inlocuirea acestora cu programe firave si temporare poate avea consecinte asupra capacitatii de reactie a partidului la problemele societatii c) la nivel doctrinar- se poate observa o combinatie, in stil balcanic, intre ideile promovate de Internationala Socialista si populismul autohton.

lang=EN-US>PSD va trebui sa decida asupra propriei identitati si asupra felului in care aceasta identitate va fi promovata la nivelul societatii. O noua greseala la acest nivel poate fi fatala atat lui Mircea Geoana cat mai ales intregului partid, Un ultim element extrem de important pe viitor va fi felul in care PSD isi va gestiona potentialul de coalitie, mai ales in dificilele calcule ale viitoarelor alegeri.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: