Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Nimeni nu învață din greșeli

Cătălin BARBU

lang=EN-US>Atunci când vezi felul în care <%Argentina își administrează în ultimul timp politicile privind cursul valutar și inflația, îți amintești de caracterizarea făcută acum câțiva ani de renumitul economist de la MIT Rudi Dornbusch, pentru Banca Națională a Mexicului. El observa că greșelile făcute de guvernatorii băncii sunt scuzabile. În fond, toți suntem oameni. Dar ceea ce nu înțelegea era cum pot face oamenii aceleași greșeli de fiecare dată.lang=EN-US>În cazul Argentinei, mai ales după experiența dezastruoasă de acum ceva timp privind Planul de Convertibilitate, ar fi fost de așteptat ca factorii de decizie argentinieni să fi învățat că fixarea cursului valutar nu este o idee bună între-o lume a marilor mișcări de capital. Însă în ultimele 15 luni se pare că autoritățile argentiniene au decis încă o dată să stabilizeze cursul de schimb pesos/dolar undeva în jur de 3.10. În acest scop, banca centrală intervine agresiv în piața valutară, pentru a împiedica orice reevaluare apesosului.

lang=EN-US>Judecând după vivacitatea exporturilor Argentinei și după semnificativul excedent al balanței de plăți, nu este nicio îndoială că la o rată de schimb de 3.10 pesos la dolar moneda argentiniană este considerabil subevaluată. Și pentru a înrăutăți și mai mult lucrurile, în perioada următoare sunt toate șansele ca această subevaluare să devină tot mai pronunțată, dat fiind că pesosul este ancorat de un dolar în scădere.

lang=EN-US>S-ar zice crede că menținerea de către <%Argentina a unei rate de schimb subevaluate nu este cel mai rațional mod de administrare a politicii monetare.

lang=EN-US>Iar această slăbire suplimentară a pesosului are loc într-un moment în care prețurile internaționale extrem de mari pentru exporturile argentiniene de cereale și petrol ar fi sugerat nevoia de a întări pesosul. Și într-un moment în care rezervele internaționale ale Argentinei au depășit deja 40 miliarde de dolari și continuă să crească cu 2 miliarde pe lună.

lang=EN-US>Într-o țară cu o lungă și tristă experiență a puseurilor inflaționiste periodice, s-ar zice că menținerea de către <%Argentina a unei rate de schimb subevaluate nu este cel mai rațional mod de administrare a politicii monetare. Pentru că, așa cum arată valorile în creștere ale masei monetare, banca centrală a Argentinei pur și simplu nu are la dispoziție instrumentele necesare pentru a steriliza eficient intrările mari în valută generate de rata valutară subevaluată. Ca rezultat, masa monetară (în sens larg) a Argentinei continuă să înregistreze o rată anuală de creștere exprimată în două cifre, determinând o presiune inflaționistă considerabilă.

lang=EN-US>În încă o situație în care autoritățile economice argentiniene par să nu fi învățat nimic din greșelile vechi, reacția instinctuală la presiunile inflaționiste în creștere este aceea de a reduce presiunea, în loc să se identifice cauza fundamentală a acesteia. În acest scop, creșterile prețurilor la utilități au fost amânate, s-au introdus plafoane de prețuri care deformează piața, și au fost impuse restricții la exporturi, în special la cele de carne de vită.

lang=EN-US>Și, dacă asta nu era sufficient, valoarea oficială a inflației sunt în mod evident exagerate. Toate aceste lucruri se realizează pentru a se asigura că inflația înregistrată nu depășește 10%, într-o perioadă în care majoritatea analiștilor consideră că inflația reală a Argentinei este mai degrabă în jur de 15% și în creștere.

lang=EN-US>În perspective alegerilor prezidențiale din octombrie, nu prea sunt șanse de schimbări reale în domeniul politicilor economice. În fond, o monedă națională ieftină este considerată de administrația argentiniană ca fiind un mijloc eficace de păstrare în funcțiune a motorului creșterii economice. În același timp, suprimarea inflației prin metode brutale este văzută ca un mijloc eficace de menținere a satisfacției bazinului electoral al partidului peronist, cel puțin pe termen scurt.

lang=EN-US>După ce trec alegerile din octombrie, putem spera că noul președinte va folosi din plin spațiul politic acordat unui nou govern pentru a reevalua drastic mixul de politici macroeconomice al Argentinei. Pentru că experiența prea multor țări demonstrează că păstrarea artificială a unei rate de schimb prea scăzute nu duce decât la creșterea inflației, sfârșind prin a submina competitivitatea internațională a țării și prin a împovăra economia cu o inflație ridicată. Iar experiența proprie a Argentinei ne învață că încercarea de inhibare a inflației prin intervenții brutale afectează prea sever creșterea economică pe termen lung și echitatea socială.

<% lang=EN-US>Argentina lang=EN-US> nu trebuie decât să privească spre Brazilia, și va vedea cum o valută care se apreciază poate contribui la reducerea inflației fără a afecta perspectivele de creștere economică pe termen lung. Dar nu este prima dată când <%Argentina decide să ignore experiența de succes a vecinilor și să aleagă un alt drum, cu consecințe mai mult decât problematice pentru economia sa.

Publicat în : Economie  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: