Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

O dilemă în domeniul securității

Virginia MIRCEA

lang=EN-US>În ultimele săptămâni, Rusia și-a exprimat preocuparea privind amplasarea de câtre SUA a 10 dispozitive de interceptare a rachetelor în Polonia și a unui radar anti-rachetă în Republica Cehă.lang=EN-US>Vladimir Putin, în conferința de presă din 4 iunie, spunea că "pentru prima dată în istorie...există elemente ale capabilității nucleare americane pe continental European și aceasta schimbă pur și simplu configurația securității internaționale" și afirma categoric: "Nu vrem o confruntare. Vrem cooperare".Rusia asimilează SUA cu un rogue state ce pune în pericol securitatea globală prin amplasarea de armament nuclear în Europa sub pretextul că trebuie să asigure apărarea împotriva rachetelor iraniene deși, Putin sugerează că, "aceste rachete nu există.”

lang=EN-US>Secretarul de Stat Condoleezza Rice a respins aceste temeri ca fiind "ridicole", iar un înalt oficial din Departamentul de Stat, specialist în relația cu Rusia, a lansat o nouă serie de acuzații. Între altele, David Kramer, secretar adjunct pentru probleme europene și eurasiatice în cadrul Departamentului de Stat afirma că Rusia "își intimidează vecinii, în timp ce pe plan intern reduce la tăcere opozanții politici și încalcă drepturile omului".

lang=EN-US>Reducerea la tăcere a opoziției politice în Rusia? În SUA, a opt procurori au fost demiși pentru că nu au acuzat pe cine trebuie, conform administrației Bush. Cât despre încălcarea drepturilor omului pe plan intern, nu e nevoie să spui decât "Patriot Act". Și toate astea se întâmplă în timp ce președintele Bush îl invită pe Vladimir Putin să-i viziteze reședința din Maine.

lang=EN-US>Prin ignorarea temerilor unei țări în mod legitim preocupată de propria securitate (Rusia), Casa Albă se mișcă pe linia periculoasă dintre stabilitate și o nouă problemă de securitate/cursă a înarmărilor. Pur și simplu nu poți să instalezi interceptori anti-rachetă la <%ușa rivalilor și să te aștepți ca totul să fie în regulă.

lang=EN-US>Amplasarea interceptorilor și a radarului anti-rachetă în Europa nu va zdruncina doar relația SUA cu Rusia, ci ar oferi Iranului o motivație incredibilă pentru a se grăbi cu construirea armei nucleare, pentru că și ei au o bază militară americană în imediata apropiere.

lang=EN-US>În plus, Iranul vede că societatea irakiană și guvernul irakian sunt tot mai mult sub controlul Statelor Unite și nu vor să pățească același lucru.

lang=EN-US>Este un joc de învăluire, fără nicio îndoială. Casa Albă vrea să obțină sprijin public împotriva Rusiei prin acuzații discutabile, pentru a-și putea duce la îndeplinire planul de a-și menține controlul asupra unei lumi speriate de puterea militară americană.

lang=EN-US>Poate Kremlinul se poartă oribil, dar nici SUA nu sunt mai bune. Ar trebui “să ridice piatra” după ce rezolvă problemele cu GuantanamoBay-, dezastrul din Irak, Patriot Act și abia după aceea să-și facă griji în legătură cu Rusia.

lang=EN-US> 

Publicat în : Editorial  de la numărul 49

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: