Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Marko divorțează de electoratul maghiar

Claudiu PĂDUREAN

Referendumul din data de 19 mai a arătat falia căscată între conducerea UDMR și electoratul maghiar din Transilvania. Președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor, Marko Bela, a ajuns în cea mai delicată situație din întreaga sa carieră politică. Liderul UDMR a încercat să impună alegătorilor maghiari o temă pe care aceștia au respins-o: demiterea președintelui României, Traian Băsescu.

Nu este pentru prima dată când Marko Bela face o asemenea greșeală. În anul 2004, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidențiale, el a anunțat că îl sprijină pe candidatul PSD, Adrian Năstase. Numai că lucrurile nu au ieșit deloc așa cum ar fi vrut Marko Bela. Liderul UDMR s-a salvat la limită, în urma unei negocieri dure cu reprezentanții Alianței "Dreptate și Adevăr", în care Uniunea Democrată a Maghiarilor din România și-a folosit din plin potențialul de șantaj de care dispunea. Acum, însă, Marko Bela este pe cale să piardă tot ceea ce a câștigat ca urmare a deciziei neinspirate de a se alătura membrilor coaliției anti-Băsescu.

De data aceasta, liderii UDMR nu au reușit să îi mobilizeze pe maghiari să se prezinte la urne. Astfel, a dispărut mitul potrivit căruia maghiarii ar fi un electorat fidel și disciplinat. Mai mult, aproape două treimi dintre maghiarii ardeleni care s-au prezentat la urne au votat altfel decât le ceruse Marko Bela. Acest lucru este cel mai grav semnal pe care îl poate primi actuala conducere a Uniunii. Și asta pentru că el denotă faptul că Traian Băsesc este primul politician care a reușit să spargă monopolul politic al UDMR asupra voturilor maghiarilor. Traian Băsescu nu a făcut greșeala regionaliștilor români, care au încercat să supraliciteze pe tema autonomiei. Președintele României a propus, pur și simplu, o altă temă, mai puternică decât cea a autonomiei. Dacă propunerea de autonomie a Ținutului Secuiesc nu este decât un ideal relativ vag, în condițiile în care nici măcar liderii radicalilor maghiari nu știu exact până unde anume ar trebui să se întindă acest ținut, Traian Băsescu a propus tema luptei împotriva corupției. Mulți dintre secui găsesc că modul în care senatorul Attila Verestoy și-a construit averea este mai degrabă suspect. Pentru ei, pedepsirea corupților este acum mai importantă decât formarea unei regiuni secuiești, care ar avea însă capitala la Târgu-Mureș, oraș majoritar românesc.

Un alt motiv pentru care semnalul dat de alegătorii maghiari este deosebit de îngrijorător este faptul că, pentru prima dată, ungurii din Ardeal au o alternativă la monopolul politic al UDMR. Este vorba de candidatura episcopului reformat de Piatra Craiului, Laszlo Tokes, pentru Parlamentul European. Laszlo Tokes, adversarul tradițional al lui Marko Bela, este cea mai charismatică figură a elitei politice a maghiarilor ardeleni. Episcopul reformat de Piatra Craiului se bucură și de susținerea episcopului reformat din Cluj, Geza Papp. Practic, în acest moment, Laszlo Tokes este liderul spiritual al protestanților ardeleni. El a demonstrat deja că are capacitatea de a se folosi de Biserica Reformată ca de un instrument politic. Și asta cu atât mai mult cu cât ierarhii reformați, spre deosebire de cei catolici ori ortodocși, trebuie aleși, deci dispun de o bogată experiență electorală. Practic, în afara influenței directe a lui Laszlo Tokes se află doar vechile scaune secuiești rămase catolice.

Chiar dacă episcopul reformat nu va avea puterea să învingă UDMR, totuși, el ar putea aduna suficient de multe voturi pentru a lăsa Uniunea Democrată a Maghiarilor din România în afara Parlamentului European. Și asta cu atât mai mult cu cât Laszlo Tokes a demonstrat că are capacitatea de a-i mobiliza în jurul său pe toți nemulțumiții din cadrul Consiliului Național al Maghiarilor din Transilvania, Consiliulului Național Secuiesc ori Uniunii Civice Maghiare. Practic, Laszlo Tokes va dobândi în interiorul comunității maghiare exact potențialul de șantaj pe care îl are UDMR pe scena politică românească. Așa că membrii conducerii UDMR, oricare ar fi ei, nu ar avea încotro decât să îl accepte în calitate de partener pe Laszlo Tokes.

Pașii greșiți ai lui Marko Bela au stârnit deja primele critici. La Cluj, președintele Comisiei Juridice din Senat, fostul ministru al Minorităților Naționale, Peter Eckstein-Kovacs, și-a exprimat în mod deschis nemulțumirea în legătură cu faptul că maghiarii nu au fost lăsați să decidă în conformitate cu propria lor conștiință. În calitate de președinte al Cercului Liberal din UDMR, Peter Eckstein-Kovacs are una dintre cele mai influente voci din comunitatea maghiară. Nu ar fi pentru prima dată când semnalul schimbărilor politice din UDMR vin de la Cluj. În anul 2004, la alegerile locale, UDMR l-a susținut în lupta pentru Primărie pe candidatul PSD Ioan Rus, la unison cu conducerea centrală a Uniunii, care avea un protocol de colaborare cu formațiunea social-democrat. Numai că după alegerile locale, reprezentanții Alianței PNL-PD au făcut UDMR Cluj o ofertă pe care aceștia nu au putut-o refuza: un post de viceprimar al Clujului și două posturi de vicepreședinți la Consiliul Județean. Așa că, în ciuda opoziției grupului condus de Marko Bela, clujenii din UDMR au întrerupt colaborarea cu PSD. Polița alegerii greșite, adică a colaborării cu PSD, a fost plătită de deputatul Sandor Konya-Hamar, cel care a pierdut postul de președinte al filialei clujene, în fața consilierului local Attila Laszlo.

style="FONT-SIZE: 16pt">De fapt, totul nu a fost decât un preludiu pentru alegerile generale. Deși UDMR a avut propriul său candidat la alegerile prezidențiale, pe același omniprezent Marko Bela, între cele două tururi de scrutin, liderii Uniunii au negociat susținerea candidatului PSD, Adrian Năstase. Din înfrângerea politică suferită, Marko Bela nu a scăpat decât în urma unei negocieri foarte abile, care a transformat eșecul în victorie și care a dus UDMR la guvernare. Marko Bela este cel care a cules roadele acestei negocieri și a obținut postul de vicepremier. Acum, tot el trebuie să plătească factura eșecului la referendum. Cei care cer acest lucru sunt tot mai vocali. Și asta cu atât mai mult cu cât Marko Bela este cel mai longeviv președinte de partid din România. În perioada de mai mult de un deceniu și jumătate în care a condus UDMR, imaginea sa s-a erodat progresiv, în timp ce imaginea principalului său rival, Laszlo Tokes, a rămas intactă. Și asta din simplul motiv că Laszlo Tokes nu a fost niciodată cu adevărat la conducerea UDMR. Dar poate că nu Laszlo Tokes este principalul pericol la adresa lui Marko Bela. În fond, maghiarii ardeleni își doresc să vadă și figuri proaspete ăîn politică.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 48

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: