Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Arhiva electronică - de la teorie la practică

Coralia Denisa NOVE

Promulgată după o serie de eforturi și dezbateri în mediile de specialitate, legea 135 din 15 mai 2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică consfințește statutul și modul de organizare al documentelor informatice în contextul gestionării și securizării acestora.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> style="mso-tab-count: 2">                   Născută pe bazele unor mai vechi idei și proiecte, legea mai sus menționată oferă repere calitative în ceea ce privește asigurarea materialului documentar creat și deținut de toate unitățile care își desfășoară activitatea în mediul de stat sau cel privat. Dar pentru a avea o bună aplicabilitate trebuie evidențiate și respectate câteva aspecte menite a construi o fundație solidă, atât la nivel conceptual cât și practic, pe baza căreia să putem conserva fondurile arhivistice și într-o altă manieră decât cea cea de până acum.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> style="mso-tab-count: 2">                   În acest sens, putem evidenția legătura indisolubilă dintre momentul creării unui document și stocarea acestuia într-o arhivă virtuală. În fiecare dintre fazele identificabile în ciclul lor de viață, documentele electronice trebuie să fie gestionate conform unor proceduri bine stabilite class=MsoFootnoteReference> style="mso-special-character: footnote"> class=MsoFootnoteReference> lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">[2], pentru asigurarea integrității și autenticității lor. Astfel, ca să putem vorbi de o arhivă electronică trebuie implementate aplicații pentru managementul documentelor, de pildă folosirea unor rețele de tip intranet. Pentru ca o instituție sau companie să aibă succes, astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să beneficieze de un sistem de comunicare rapid și performant, de un mediu securizat și eficient de lucru.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%">Arhitectura unui intranet poate fi configurată ținând cont de elaborarea unui plan strategic pe termen lung. Pentru aceasta este foarte important să identificăm tipurile de documente existente într-o instituție sau companie. Interfața aleasă, menită a înlesni accesul utilizatorilor logați la rețea, trebuie configurată astfel încât să se poată regăsi toate elementele necesare unui flux de documente:

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> 

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%">

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 14.0pt">Soft destinat managemetului de documente

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 7.5pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt"> 

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Profilul/rezumatul documentului

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Spații de lucru electronice (în care va avea loc redactarea propriu-zisă a documentelor)

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Instrumente de căutare și vizualizare

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Titlul documentului

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Numărul de înregistrare

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Tipologia care reiese din nomenclatorul arhivistic

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt">Parametrii de securitate asignați acelui document

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 9pt; mso-bidi-font-size: 12.0pt"> 

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%">

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> 

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> style="mso-tab-count: 1">         De asemenea, este imperios necesar să acordăm o atenție deosebită formatului în care vor fi salvate datele și versiunii aplicației care le-a creat pentru a ajunge la constituirea unei arhive electronice permanente Evident, trebuie să ne asigurăm că suportul de stocare va putea fi citit pe toată durata perioadei de păstrare a datelor. Dar menținerea în stare bună a acestui suport reprezintă numai jumătate din soluție: dacă unitățile noi nu citesc formatele sau aplicațiile media vechi, devenind astfel inaccesibile, trebuie să avem în vedere migrarea documentelor între platformele hardware și software pe măsura schimbărilor survenite în tehnologie. Dacă până acum se vorbea de durata de viață a unui suport de stocare a documentelor (benzi magnetice, CD, DVD sau mai nou discurile Blue Ray) în raport cu asigurarea fondului documentar, se pare că acest aspect nu mai este de interes prioritar, deoarece grija creatorilor și deținătorilor de documente se va îndrepta către compatibilizarea periodică a diferitelor sisteme informatice, pentru a asigura păstrarea documentelor conform legislației în vigoare.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> style="mso-tab-count: 1">         Un alt aspect care s-ar desprinde din lucrul practic cu o arhivă electronică, este reprezentat de problema pe care o ridică documentele hibride (cele aflate pe suport de hârtie în combinație cu documentele electronice), deoarece pot apărea dificultăți în colatarea informațiilor care se referă la aceeași problematică; însă acest lucru ar putea fi rezolvat numai printr-o instruire temeinică a personalului cu atribuții în administrarea unei arhive, respectiv prin punerea accentului pe metodologia corespunzătoare acestui tip de operațiune arhivistică. Astfel, la documentele create de o instituție sau companie și deci aflate în baza de date proprie, trebuie alăturată toată corespondența care face obiectul aceleiași problematici. Acest lucru își va dovedi fezabilitatea numai utilizând soluții complete de scanare și mai apoi realizând importuri ale documentelor în cadrul fișierelor deja existente.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> style="mso-tab-count: 1">         Așadar, putem desprinde faptul că documentele electronice reprezintă atât o oportunitate cât și o sursă de potențiale riscuri în ceea ce privește gestionarea informațiilor în cadrul organizațiilor. Astfel, accesul facil sau căutările interactive pot dezvălui aspecte care nu sunt aplicabile în cazul documentelor aflate pe suport de hârtie. Nu este de neglijat nici alura compactă a arhivei de tip electronic fașă de cea clasică, care nu necesită pentru crearea și păstrarea acesteia spații de depozitare de o mare anvergură. În același timp, natura fragilă a mediului electronic și felul dinamic în care tehnologia informației se desfășoară pot amenința integritatea și autenticitatea unui document, mai ales dacă procedurile de management al acestora nu sunt corect aplicate. Totodată, trebuie găsită o soluție în ceea privește implementarea unor softuri adecvate în toate instituțiile ale căror materiale documentare fac parte din Fondul Arhivistic Național al României, și nu doar în cadrul unora dintre ele, lăsând astfel loc pericolului de pierdere a unui procent important de date.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> style="mso-tab-count: 1">         Cum vom putea rezolva aceste aspecte? Care va fi puterea noastră de adaptabilitate la noile provocări ale societății informaționale? Aceste lucruri își vor găsi un răspuns constructiv, numai dezvoltând o mentalitate de bună practică printre manageri și utilizatori.

lang=EN-US style="FONT-SIZE: 14pt; LINE-HEIGHT: 200%"> class=MsoFootnoteReference> lang=EN-US> style="mso-special-character: footnote"> class=MsoFootnoteReference> lang=EN-US style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">[1] lang=EN-US> Hot. nr. 1007 din 4 octombrie 2001 pentru aprobarea strategiei Guvernului privind informatizarea administrației publice;

lang=EN-US>Legea nr. 455 din 18 iulie privind semnătura electronică

class=MsoFootnoteReference> lang=EN-US> style="mso-special-character: footnote"> class=MsoFootnoteReference> lang=EN-US style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: ''; mso-ansi-language: EN-US; mso-fareast-font-family: ''; mso-fareast-language: EN-US; mso-bidi-language: AR-SA">[2] lang=EN-US> Legea nr. 16/1996 privind Arhivele Naționale;

lang=EN-US>   Instrucțiuni privind activitatea de arhivă la creatorii și deținătorii de documente, aprobate de conducerea Arhivelor Naționale prin Ordinul de zi nr. 217 din 23 mai 1996    

Publicat în : Tehnologie  de la numărul 48

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: