Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Romania imobiliară

Anton COMĂNESCU

 

<%Într-un sat uitat de istorie, pierdut printre munții ce străjuiesc valea Oltului, stăteam de curând de vorbă la un capăt de uliță cu un localnic apăsat de vremuri. Omul se plângea de sărăcie și lăsa să se întrevadă în spatele său o curte desfundată de noroi la capătul căreia stătea să se prăvăleasca o casă de chirpici.<%Ajunsesem la el din om în om, aflând că avea de vânzare o fâneață de câteva hectare pe un deal la câtiva kilometri de sat. Fiind un împătimit al muntelui, îmi doream de mult un loc departe de agitația turistică unde să-mi construiesc o cabană simplă, pentru odihna de la sfârșitul unei excursii montane. Locurile îmi plăcuseră și speram să-l pot convinge pe localnic să-mi vândă un petec din moșia lui. Omul păru la început destul de rezonabil și îmi arătă un titlu de proprietate unde figurau 4,5 hectare de fâneață pe numele lui, în locul cu pricina. După discuția despre sărăcie și despre decăderea agriculturii de tranziție, am trecut la subiectul vânzării terenului. Prima informație importantă a fost aceea că terenul nu era de vânzare pe bucăți. Trebuia să cumpăr toate cele 4,5 hectare fiindcă omul nu mai voia să-și „rupă spinarea toată vara la coasă”. Următoarea informație, și mai descurjantă, a fost prețul: 10 euro metrul pătrat. După un calcul rapid mi-am dat seama că ar fi trebuit să scot din buzunar nici mai mult nici mai puțin de 450 000 euro.

<% 

<%L-am întrebat pe cetățean dacă este conștient că cerea aproape 15 miliarde de lei vechi pe fâneața lui din deal unde cu greu se putea ajunge chiar si cu o mașină de teren. Omul, deși puțin bulversat la rezonanța cifrei, s-a arătat neclintit în ofertă și chiar m-a avertizat că prețurile vor crește „cu intrarea în Ieuropa”. Am plecat dezamăgit, aruncându-i o ultimă privire săteanului desculț, rezemat de gardul de uluci cioplite, care rămăsese bucuros, cu un fel de mândrie a averii sale colosale, așteptând următorul orășean care să-l curteze.

<% 

<%Și așa am început să meditez la un fenomen care agită din temelii economia noastră de tranziție: fenomenul imobiliar. De la agenții spilcuiți din București și până la țăranul desculț din vărf de munte, informația din piața imobiliară pare să circule mai abitir ca la bursă. Se fac averi peste noapte, prețurile cresc amețitor, unii se îmbogățesc iar alții rămân visând la o casă proprie.

<% 

<%Apartament cu 3 camere, bloc comunist, Șoseaua Olteniței – 95 000 euro; Vilă Pipera, fără canalizare – 2 300 000 euro.

<% 

<%Apartament cu 3 camere, central, Berlin – 75 000 euro; Castel Valea Loirei, cu domeniu de 140 ha – 1 300 000 euro.

<% 

<%Descoperiți diferența.

<% 

<%Deși părerile privind piața imobiliară din România diferă în funcție de statul de potențial vânzător respectiv cumpărător al opinentului, este imposibil să nu fie remarcate discrepanțele uriașe dintre piața de la noi și cea din Europa de vest. În plus, apare un fabulos efect de avere, în cazul celor care descoperă, mai mult sau mai puțin justificat, că au devenit milionari în euro peste noapte, prin simplul fapt că au o proprietate bine plasată.

<% 

<%Situația este similară în privința chiriilor. Discutam recent cu reprezentantul FMI în Romania, Jose-Fernandez Ansolla, care se plângea că apartamenul pe care l-a închiriat în Bucureși îl costă mai mult decât unul similar pe care îl părăsise nu demult la Paris.

<% 

<%O analiză publicată în ultimul număr al revistei „Emerging Markets”, editată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnalează pericolul exploziei unei bule speculative în țările Europei de Est, cu posibile efecte majore la nivelul sistemului bancar și al investițiilor străine. Ratele din ce în ce mai scăzute ale inflației, coroborate cu rate relativ mici ale dobânzilor la împrumuturile în euro, au făcut ca în anumite țări, gradul de îndatorare la nivelul creditului imobiliar să crească la cote îngrijorătoare. În Ucraina, există un apetit deosebit pentru cumpărarea acțiunilor firmelor cu proiecte în domeniul imobiliar, ale căror prețuri au crescut de câteva sute de ori în ultimul an. În aceste condiții, numeroase fonduri speculative din vest au găsit noi oportunități de plasament pe piețele din est, trecând de la rate ale profitului de maxim 10% la niveluri de peste 50% pe an. Este vorba aici mai ales de acele „hot capitals” care investesc sume uriașe în proiecte pe care sunt gata să le vândă la cel mai mic semn de turbulență pe piață.

<% 

<%Evident, trebuie făcută diferența față de proiectele bine fundamentate, a căror investiție este justificată de o cerere reală de locuințe. Conform unui expert de la European Convergence Propery Fund, firmă cu experiență îndelungată în domeniul imobiliar și cu investiții în întreaga Europă, Bucureștiul dispune la acest moment de 570 000 de apartamente dintre care 500 000 sunt sub-standard. Evident, această situație impune necesitatea dezvoltării unor vaste proiecte imobiliare pentru acoperirea deficitului de ofertă. Este normal ca pe măsură ce aceste proiecte se vor realiza, presiunea cererii de locuințe să se reducă iar prețurile să scadă.

<% 

<%Există însă pericolul unei prăbușiri abrupte a prețurilor, mai ales pe acele segmente unde supra-evaluarea este evidentă, așa cum s-a întâmplat recent în Statele Unite și în Spania. De aceea o fundamentare economică a prețurilor actuale, ținând cont de perspectivele pe termen mediu si lung, ar fi de bun augur, fluidizând piața și descurajând capitalurile speculative. În momentul când cei care își doresc o proprietate de lux vor realiza că 2 milioane de euro pentru o vilă în Pipera fără utilități este un preț speculativ, capitalurile vor fi drenate spre noi proiecte rezidențiale, prețurile vor scădea iar calitatea va crește. Iar când săteanul cu orgoliu de moșier va întelege că valoarea averii lui este reală în măsura în care își găsește un cumpărător, atunci va putea să vândă fâneața si să-și trăiască liniștit viața la țară, evident după ce-și va fi reparat casa de chirpici.

<% 

Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 48

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: