Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pentru Estonia și NATO, un nou tip de război

Michael COHEN

Test: o țară europeană, membru cu drepturi depline al NATO și al Uniunii Europene, a suferit recent multiple atacuri îndreptate împoriva instituțiilor sale. Puteți (a) numi țara- respectivă, (b) descrie atacurile și (c) explica ce face NATO drept răspuns?

Dacă nu puteți, nu vă faceți griji: nici măcar NATO nu știe prea bine ce face în privința acestor atacuri, în ciuda Tratatulul Alianței, care declară că un atac armat asupra unuia dintre membri este "un atac împotriva tuturor membrilor". Numele țării este <%Estonia – un membru NATO foarte mic și foarte nou; atacurile au loc în cyberspațiu; și deși autorii lor nu sunt chiar necunoscuți, identitățile lor nu pot fi dovedite.

Ceea ce conduce la o dilemă, sau mai exact la mai multe: este acesta un "atac armat"? Este Alianța NATO obligată să răspundă? Și dacă da, cum? Niciuna dintre aceste întrebări nu au răspuns clar. Iar dacă vă imaginați că teroriștii își au cartierul general în vreun petic neguvernabil al lumii sub-dezvoltate, mai gândiți-vă.style="COLOR: black">Spre deosebire de terorismul clasic, esența războiului cibernetic modern este caracterul anonim.

Pentru a adăuga încă un nivel de complexitate întregii povești, este important să înțelegem că originile sale nu se află în viitorul cibernetic high-tech, ci în trecutul Războiului Rece. Acum câteva săptămâni, guvernul estonian a decis să mute o statuie de bronz a soldatului sovietic din locul tradițional din centrul orașului Talin, capitala Estoniei, într-un cimitir din afara orașului, împreună cu rămășițele soldaților sovietici îngropate sub aceasta. Faptul poate părea unora departe de un casus belli, dar pentru minoritatea rusă din <%Estonia, ale căror familii, în majoritatea lor, au sosit în țară- după ce Armata Roșie a alungat trupele germane în 1945, această statuie a devenit un punct de reper și o justificare a dreptului de a rămâne. Pentru estonieni, din care o zecime au fost deportați în Siberia- după 1945, statuia a devenit un simbol al jumătății de secol de ocupație și oprimare sovietică. Atunci când statuia a fost îndepărtată, s-a produs o rebeliune; un protestatar rus a fost ucis; huligani l-au atacat pe Ambasadorul Estoniei la Moscova; iar câteva zile mai târziu, siturile web ale guvernului, băncilor și publicațiilor estoniene au început să pice.

Estonia - "e-Stonia," cum o numesc fanii – practică forme de e-guvernare avansate chiar și după standardele vest-europene. Estonienii își plătesc impozitele online, votează online, fac operațiuni bancare online. Cărțile de identitate naționale conțin chipuri electronice. La ședințele de guvern, fiecare membru al cabinetului vine cu laptopul. Atunci când siturile web estoniene încep să refuze să ofere serviciile obișnuite, este o problemă.

Desigur, așa cum se întâmplă în astfel de cazuri, originea exactă a atacurilor nu poate fi determinată: spre deosebire de terorismul clasic, esența războiului cibernetic modern este caracterul său anonim. Deși unele atacuri păreau să vină de la PCuri aparținând administrației prezidențiale a Rusiei, altele au venit din Brazilia sau <%Vietnam. În consecință, nici chiar experții guvernului estonian nu au îndrăznit să acuze direct guvernul Rusiei. În fond, hackeri furioși pot organiza oricând și oriunde un "botnet" – computere pe care s-a intrat de la distanță și care au fost silite să transmită spam sau viruși. Într-adevăr, hackerii chinezi "patrioți" au devenit specialiști în astfel de atacuri, folosind computere din întreaga lume pentru a ataca atât situri guvernamentale japoneze, cât și americane în momente de mare tensiune.

Atât caracterul anonim, cât și noutatea s-ar putea dovedi factorii esențiali în alegerea acestui tip de atac, mai ales dacă, așa cum unii oficiali NATO cred acum, atacurile sunt încercări ale Rusiei de "testare" a gradului de pregătire a Occidentului pentru război cibernetic în general și a loialității NATO față de membrii mai noi și mai slabi, în particular. Unii cred că guvernul rus experimentează diverse tactici, încercând să descopere ce forme de hărțuire sunt cele mai eficiente: atacurile verbale la adresa Estoniei, conducta rusească de gaze naturale spre Lituania care dintr-o dată are nevoie de reparații misterioase, sau embargourile asupra importurilor de produse din carne din Polonia sau de vinuri din Georgia.

Dacă este adevărat, cu siguranță lecția ultimelor trei săptămâni este că războiul cibernetic are o mulțime de avantaje: nu dă naștere la reacții zgomotoase, nu atrage sancțiuni economice ca răspuns, nu seamănă cu nicio formă de război "real" și nu face pe nimeni să se îngrijoreze în privința nevoilor energetice pe termen lung ale Europei. NATO a trimis, în cele din urmă, discret, câțiva specialiști în <%Estonia, și la fel (și chiar mai discret) a făcut și Pentagonul. Câțiva europeni s-au plâns puțin de problemă la summitul care a avut loc în weekend. Dar nu se va merge mai departe – cel puțin până când aceia care au scos guvernul estonian din cyberspațiu nu revin online, încă și mai bine înarmați pentru următoarea bătălie.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 48

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: