Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Omniprezența Chinei

Virginia MIRCEA

Nu e doar o obsesie occidentală: Beijingul chiar își dezvoltă activitatea diplomatică peste tot în lume.

Indestructibila economie chineză; necunoscuta armată chineză; China în Sudan, China în spațiu, China în mâncarea pisicii... China este peste tot. Începând cam din 2004, cercurile politice și media occidentale și-au dat seama că deodată China stabilea legături comerciale, politice și chiar militare durabile în părți ale lumii în curs de dezvoltare în care înainte avea o influență neglijabilă. Acum, chiar și Bono a observat: “Dacă-ți petreci ceva timp în barurile sau hotelurile din Africa, vezi o grămadă de chinezi care fac afaceri acolo”, spunea el la începutul anului.Marele merit al cărții revoluționare a lui Joshua Kurlantzick este acela de a arata că acest fenomen nu este un accident, nici un proces inconștient, ci o politică externă chineză atent planificată. Ținta nedeclarată a acestei politici este SUA, pe care <%China vrea să o elimine discret din Asia-. China își dorește în plus accesul la resursele de energie de pe alte continente unde Statele Unite să nu pot interveni în caz de război – cum ar fi un război pentru Taiwan. De unde reticența Beijingului în a-și lăsa securitatea energetică în mâna piețelor globale, și acceptarea mai degrabă a pierderilor de imagine induse de legăturile cu guvernul sudanez.

După masacrarea studenților din Piața Tiananmen în 1989, <%China s-a simțit încolțită de criticile Occidentului, de care depindea în totalitate din punctual de vedere al investițiilor, al comerțului și al tehnologiei. A început să-și strângă relațiile cu guverne mai puțin critice, întâi în rândul vecinilor din Asia- și apoi tot mai departe. Primul lider din emisfera vestică sosit într-o vizită în <%China după masacru a fost președintele argentinian Carlos Menem. China și-a refăcut chiar și relațiile cu Cambodgia, al cărei lider Hun Sen declara în 1988 că “la rădăcina tuturor relelor din Cambodgia se află China” – referire la sprijinul acordat de China kmerilor roșii în anii 1970. Astăzi, <%China este cel mai apropiat aliat și cel mai important donator de ajutoare în Cambodgia, iar jurnaliștii și politicienii din opoziție din această țară se gândesc de două ori înainte de a critica <%China. În plus, generația post-Tiananmen de tineri chinezi este mai puțin liberală și mai naționalistă. Datorită acestor relații și datorită sprijinului popular, <%China de astăzi se teme mult mai puțin de criticile occidentale privind opresiunea internă.

Mai presus de toate, <%China pune la bătaie bani și tehnologie prin finanțarea proiectelor de infrastructură de care donatorii internaționali se feresc din cauza preocupărilor legate de mediu sau de corupție.

După o serie de eșecuri la jumătatea anilor 1990, când a încercat să forțeze mâna vecinilor săi, în special în litigiul privind insulele din Marea Chinei de Sud, China a înțeles că o astfel de tactică aducea SUA mai aproape și sporea influența americană în Asia. Beijingul a decis să încerce o abordare mai “soft”. Și-a sporit spectaculos implicarea într-un număr mare de domenii: studii de limba chineză, vizite de studiu în China pentru oficiali guvernamentali, jurnaliști și profesori, cultivarea cu dibăcie a diasporei chineze (anterior pro-taiwaneză) din Asia. Cel mai important, <%China pune la bătaie bani și tehnologie, prin finanțarea proiectelor de infrastructură, cum ar fi magistrala de cale ferată din Filipine sau drumurile din <%Burma și <%Laos, de care donatorii internaționali se feresc din cauza preocupărilor legate de mediu sau corupție.

China s-a extins dincolo de hotarele Asiei. A investit miliarde de dolari în industria petrolieră din Venezuela. A oferit sprijin logistic in campania pentru realegerea lui Robert Mugabe din 2004. A oferit Angolei un credit de 5 miliarde USD, plătibil în petrol, după care <%Angola a rupt negocierile cu FMI. După cum spunea ministerul de finanțe al Senegalului la începutul acestei luni, în cadrul întâlnirii anuale a Băncii Africane de Dezvoltare – organizată, evident, la class=link-external> Shanghai - “chinezii ne tratează ca pe adulți.”

Posibilul succes al noii politici externe a Chinei are implicații importante pentru Occident. Instrumentele diplomatice pe care SUA le-a ajustat pentru un mediu bipolar și unipolar sunt neadecvate pentru o lume în schimbare, în care polaritatea contează mai puțin decât înainte, pentru că nimeni nu mai este la fel de sărac ca înainte și există legături mai directe între națiunile din fosta Lume a Treia, care nu necesită mediere americană sau europeană. Pentru a-și putea păstra sau reconstrui influența în Asia, Africa și America Latină, SUA va fi nevoită să adopte unele instrumente folosite de China. “Puterea soft” în creștere a Chinei nu provine din vreun atașament intrinsec față de China sau de cultura sa. Nimeni în Africa- nu ascultă muzică pop chineză. Influența Chinei provine din capacitatea sa de a oferi finanțări fără să pună întrebări, și s-ar putea reduce semnificativ dacă economia chineză ar întâmpina greutăți.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 48

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: