Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Descoperiri revoluționare în tratarea cancerului de sân

dr. Melania DRĂGHICI

Peste 260.000 de femei vor fi diagnosticate anul acesta cu o formă de cancer de sân. O veste teribilă. Însă, datorită cercetărilor clinice și a posibilității de descoperire din faze incipiente, rata de supraviețuire este mai mare ca niciodată.

Între 1990 și 2002 numărul de morți cauzate de cancerul de sân a scăzut cu 2,3% pe an. Astăzi aproape 98% din femeile care suferă de o formă incipientă de cancer de sân trăiesc încă cel puțin 5 ani. Multe au vieți lungi și complete.
Aceste câștiguri medicale se datorează în parte noilor medicamente, multe din ele lansate în ultimele câteva decenii. Între ele se numără clasa taxanelor, un medicament numit Herceptin care se concentrează asupra unui receptor specific evidențiat de unele tipuri de cancer de sân, și terapiile avansate cu hormoni. Alte terapii inovatoare au fost aprobate, între care una care taie influxul de sânge către tumoră, numită Anti-VEGF, și, mai recent, un medicament cu acumulare specifică în țesutul tumoral, numit Tykerb.
Aceste progrese ar trebui să continue în viitor. Peste 500 de compuși sunt testați clinic în prezent, pentru toate tipurile de cancer, de patru ori mai mulți decât pentru orice alt tip de boală. Pacienții cu cancer de colon trăiesc și ei mai mult acum, în parte datorită exploziei de noi medicamente din ultimii ani; cele mai noi dintre ele sunt Anti-VEGF și Erbitux. În 2004, numărul total de morți cauzate de cancer a scăzut cu peste 3.000, după ani și ani de creștere, ceea ce demonstrează o schimbare în bine.
Deși tendințele pozitive recente în domeniu nu pot fi puse doar pe seama noilor medicamente, este neîndoielnic faptul că medicamentele mai eficiente și mai puțin toxice au un impact real.

O luptă în singurătate împotriva cancerului?

Și totuși aceste îmbunătățiri nu sunt realizate în întreaga lume. Europa ar trebui să ia parte la aceste progrese împotriva cancerului, însă au fost ridicate bariere birocratice, menite să diminueze costurile prin încetinirea introducerii de noi medicamente și restricționarea modului în care medicii le pot folosi.
Din nefericire, unii vor să importe modelul european și în America, și într-un anumit sens acest lucru deja s-a întâmplat. Un proiect de lege privind medicamentele “dintr-o singură sursă”, sau unice, ar transforma sistemul american de sănătate într-unul asemănător celui european, corelând accesul de deciziile legate de prețuri.
Întrucât autoritățile de reglementare europene nu permit ca medicamentele noi să ajungă la pacienți înainte ca negociatorii guvernamentali să obțină un preț favorabil de la sponsori, medicamentele pentru cancer ajung adesea în SUA cu câteva luni – dacă nu ani – mai devreme. În 2003, când au fost lansate 31 de medicamente noi în întreaga lume, aproape 60% din ele au fost disponibile în SUA cu câteva luni înainte de Europa. Între 1995 și 2001, cele 15 medicamente împotriva cancerului aprobate în Europa și SUA au avut nevoie de 468 de zile pentru a ajunge la pacienții din Europa, față de 273 de zile în America. Herceptinul a fost prins în proceduri de autorizare care au durat 550 de zile, în care europenii s-au luptat pentru un preț mai bun, în timp ce SUA l-a autorizat în mai puțin de 120 de zile.
Negocierea unui preț mai mic înseamnă impunerea de condiții privind pacienții care pot avea acces la medicamente, prin refuzul de a plăti utilizarea repetată, chiar și în cazurile aprobate de autoritățile de reglementare mondiale.
Există un preț pentru aceste politici. Un studiu realizat în 2003 pentru National Health Service din Marea Britanie a dezvăluit că, la multă vreme după aprobare, peste o mie de paciente cu cancer de sân eligibile din Anglia încă nu primeau Herceptin. Cei cinci ani de supraviețuire cu cancer de sân în fază incipientă se înregistrează la 78% din pacientele din UK, spre deosebire de 98 % în SUA. În Germania, un studiu a arătat că 41% din medicii germani tratau cancerul de sân în fază inițială cu taxane, spre deosebire de 60% în America în aceeași perioadă. Rata mortalității asociate cancerului de sân în Germania a scăzut cu 9% între 1990 și 1998, în timp ce în SUA aceasta s-a redus de două ori mai mult. În ansamblu, între 2004 și 2006, numărul de morți cauzate de cancerul de sân în Europa a crescut cu aproape 1,5%, iar de cancer colorectal cu 1,8%. Cercetări recente realizate de economistul Frank Lichtenberg de la Columbia University, care a analizat statisticile europene privind cancerul, au indicat că folosirea de medicamente mai noi este strâns corelată cu creșterea ratei de supraviețuire.

Bani vs. vieți

Chiar și în SUA, contribuabilii sunt tot mai reticenți în ce privește finanțarea utilizării eficiente a medicamentelor împotriva cancerului. Un studiu pe scară largă pentru Herceptin, deja aprobat pentru cancerul de sân în fază avansată, a indicat că folosirea sa reduce recurența la pacientele cu cancer în fază incipientă cu în jur de 50%. Dar numeroși beneficiari ai sistemului public Medicare din nord-vest nu au putut avea acces la medicament aproape 4 luni, deoarece compania locală de asigurări a Medicare a refuzat să finanțeze distribuirea. Medicare dorește tot mai multă flexibilitate pentru a putea limita sau refuza accesul la noile utilizări ale medicamentelor împotriva cancerului – și au chiar susținători în Congres dispuși să le-o ofere.
Costul ridicat al dezvoltării medicamentelor împotriva cancerului se reflectă în prețurile ridicate. Unele dintre aceste medicamente pot ajunge și la 50.000 dolari pe an, care se adaugă la costurile medicale generale și creează probleme unor pacienți. Dar restricțiile arbitrare asupra politicii de prețuri – și mai ales asupra prescrierii acestor medicamente – stabilite de agențiile din Washington  vor îndepărta SUA de trendul actual și le vor apropia de modelul european.
Există controverse privind ce ar trebui să facem în legătură cu costurile în creștere ale medicamentelor împotriva cancerului, când de fapt ar trebui să ajungem la un consens asupra a ceea ce trebuie să refuzăm. Modelul american în cercetarea și dezvoltarea de medicamente împotriva cancerului este în mare măsură un succes. Iar continuarea progresului nu va fi, probabil, foarte ieftină.
Problema mai generală este aceea a concepției privind modul în care plătim pentru serviciile medicale. Majoritatea oamenilor cred că asigurările există pentru a ne ajuta la o gripă, când de fapt ele există pentru a ne oferi servicii complete în cazuri catastrofale precum cancerul. Atâta vreme cât se așteaptă ca asigurătorii să acopere toate cheltuielile medicale de rutină ale tuturor, aceștia vor fi tot mai atenți la costurile ridicate ale serviciilor speciale acordate unui număr mic de pacienți. Când vorbim despre medicamente scumpe împotriva cancerului, trebuie să ne asigurăm că prețurile reflectă adevărata valoare oferită de aceste medicamente prin modul în care sunt folosite; prețurile nu trebuie fixate arbitrar prin programe de finanțare publică.
Hotărârea lui John și Elizabeth Edwards este o sursă de inspirație. Societatea datorează acestei familii și altora ca ea furnizarea de terapii avansate atunci când este mai mare nevoie de ele. Dar progresele medicale nu sunt nici ieftine, nici ușoare: a fost și este greu, scump și riscant și pentru pacienți, și pentru producători. Experiența Europei ne arată că progresele de până acum pot fi ușor anulate de politici prost gândire la Washington.
Publicat în : Sanatate  de la numărul 47

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: