Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

România în drumul spre euro

Roxana MAZILU

În maxim 8 ani, România se va alătura statelor europene integrate în Uniunea Economică și Monetară. Dar până la momentul istoric când moneda unică europeană va înlocui leul, rămân de parcurs o serie de etape de care depinde succesul adoptării euro, maximizarea avantajelor și reducerea riscurilor care decurg din participarea la Uniunea Monetară.

Pașii spre euro

Într-o declarație recentă, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat intervalul 2012-2014 ca perioada posibilă a adoptării monedei unice. De această perioadă ne despart mai puțin de 10 ani, timp în care politica monetară va fi strict supravegheată de organismele europene într-un proces mai larg care cuprinde  multe etape.
Cel puțin o dată la doi ani, Comisia și Banca Centrală Europeană elaborează un raport asupra progresului făcut de statele membre în ceea ce privește criteriile de convergență de la Maastricht. Dacă în urma acestui studiu Comisia va constata îndeplinirea criteriilor de convergență, poate să propună Parlamentului European ca statul respectiv să treacă la euro. După ce Parlamentul va aproba propunerea, aceasta va ajunge în Consiliul Uniunii Europene care ia decizia finală. Tot Consiliul, după ce se consultă cu Banca Centrală Europeană, stabilește rata de schimb la care euro va înlocui moneda națională.
Această etapă marchează intrarea monedei naționale în Mecanismul de Rate de Schimb II (MRS2). Se apreciază că România va fi pregătită să participe la acest sistem cel mai probabil între 2010 și 2012, ceea ce presupune fixarea unei parități leu-dolar în jurul căreia cursul stabil de piață să varieze într-o marjă de plus/minus 15%.
Dar până să ajungă la acest stadiu avansat, primul pas spre euro este adoptarea unui plan de convergență care să cuprindă în detaliu pașii necesari aderării. Viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a declarat că planul poate fi realizat chiar în cursul lunii martie 2007. Un plan clar și bine structurat crește șansele unei adoptări a  monedei europene fără mari dezechilibre economice, având avantajul de a fi și un semnal pozitiv pentru investitorii străini.

Criteriile de la Maastricht

Ghidul adoptării euro reprezintă cele 4 criterii de convergență nominală cuprinse în Tratatul de la Maastricht. Acestea sunt: o rată scăzută a inflației până la nivelul de 2%;  dobânzi scăzute pentru creditele pe termen lung, care să nu depășească cu mai mult de 2% dobânzile din cele mai performante state membre participante în anul dinaintea examinării; deficit bugetar de maxim 3% din PIB; datoria publică cumulată să nu depășească 60% din PIB. La acestea se adaugă necesitatea stabilității cursului de schimb, în sensul menținerii cursului național în limitele marjelor normale de fluctuație ale MRS2 pentru cel puțin doi ani înaintea intrării în zona euro (conform art. 121 din Tratatul Comunităților Europene). În afară de aceste criterii care urmăresc stabilitatea macroeconomică a statului care dorește să adere la euro, Tratatul mai prevede ca statul să aibă în vigoare toată legislația necesară bunei funcționări a monedei unice inclusiv statutul Băncii Centrale să fie în acord cu prevederile acestuia.
Dacă analizăm compatibilitatea economiei românești cu criteriile mai sus enunțate se observă că în prezent România îndeplinește doar două dintre acestea: deficitul bugetar este sub trei procente din PIB, iar datoria publică, sub 60% din PIB. Trendul global al economiei românești este însă unul pozitiv. Așa cum arată un studiu al Directoratului pentru afaceri economice și comerciale din Comisia Europeană publicat în toamna anului 2006, anul trecut leul s-a apreciat în paralel cu creșterea investițiilor străine și a crescut cu 20% față de dolar, devenind cea mai performantă monedă a anului. Deficitul de cont curent a crescut la 10% din PIB, dar a fost mai mult decât acoperit de infuzia de capital străin care a fost în 2006 de 8 miliarde de euro și se așteaptă la o creștere substanțială și în 2007. Deficitul bugetar a rămas în jur de 1,5% din PIB în  2006, dar se apreciază că poate crește până la 2,5 anul acesta o dată cu alocarea de bani suplimentari pentru refacerea infrastructurii și îmbunătățirii educației. Rata inflației este foarte scăzută ajungând la 5% în octombrie 2006, dar în viitor va fi tot mai greu să fie controlată datorită măsurilor fiscale impuse de UE. Ținta pe care și-o propune BNR pentru 2007 este de 4% (+/- 1% ).

Avantajele și riscurile adoptării monedei unice

Mare parte din noii cetățeni ai Uniunii sunt atrași de ideea adoptării unei monede puternice și relevante pe plan internațional, în timp ce nostalgicii regretă monedele naționale, iar scepticii contestă eficiența trecerii la euro. Conform unui eurobarometru care analizează fluctuația atitudinilor față de euro în cele 10 state care au aderat în 2004 din toamna 2004 până în toamna 2006, se observă o sporire a opiniilor defavorabile monedei unice. Cei mai reticenți sunt cetățenii din Cipru și Letonia, în timp ce locuitorii din Malta și Slovenia cred în efectele pozitive ale euro.
Realitatea ne arată că introducerea monedei europene are într-adevăr și beneficii și riscuri. Așa cum ne dovedește experiența vechilor state membre, principalele beneficii din Zona Euro sunt: reducerea costurilor privind schimburile valutare și scăderea riscului valutar, prevenirea unor atacuri speculative, scăderea dobânzilor la credite și o politică monetară coordonată. O singură monedă generează și economie de timp, și bani pentru populația și firmele rezidente în interiorul Uniunii Monetare, facilitează și multiplică schimburile comerciale în interiorul zonei, stimulează sporirea volumului tranzacțiilor cu acțiuni și obligații din țările membre. Integrarea pieței monetare și financiare va conduce în acest fel la majorarea ratei de creștere economică pe termen mediu și lung a țărilor din Zona Euro. Moneda are efecte și asupra relațiilor comerciale externe cu țări care nu fac parte din UEM și asupra fluxurilor internaționale de capital. Cetățenii români și firmele care desfășoară activități comerciale în Zona Euro vor simți treptat avantajele reale ale introducerii monedei prin simplificarea evidențelor, a contractelor și procedurilor financiar-contabile.
Riscurile asociate cu introducerea în circulație a euro sunt puține la număr, dar au impact direct asupra vieții cotidiene și a sistemului financiar. Cel mai cunoscut dintre acestea este creșterea generalizată a prețurilor care este legată de lipsa de familiaritate a populației cu noile prețuri exprimate în moneda unică, de specularea unor erori de rotunjire, ca și de reducerea costurilor legate de modificarea generală a prețurilor, afișate de acum exclusiv în euro. O altă provocare adresată economiilor UE este dimensionarea adecvată pe termen scurt a lichidităților în euro la nivelul sistemului bancar, având în vedere o cerere de numerar în moneda unică. Criticii euro avertizează că schimbarea monedei naționale presupune și pierderea controlului și a puterii de decizie cu privire la problemele monetare și a flexibilității luării deciziilor care să permită protejarea economiilor de șocurile externe.

Contextul actual

Deocamdată însă, noii membri își fac temele încrezători în beneficiile monedei unice, obligându-se prin însăși tratatele de aderare să devină părți ale UEM. Slovenia a devenit la 1 ianuarie 2007 prima țară din fostul bloc comunist care adoptă euro. Moneda națională slovacă a mai circulat timp de două săptămâni în paralel.
În afara Sloveniei, nici o altă țară membră din 2004 nu îndeplinește toate criteriile de convergență, punctele sensibile fiind rata inflației și deficitul bugetar. Inflația se menține la cote ridicate în toate statele, iar criteriul deficitului bugetar cauzează de asemenea probleme, cinci țări nu îl îndeplinesc dintre care Ungaria are cea mai proastă situație cu 7,8% din PIB în 2005 și 10% în 2006. Ungaria. Malta și Cipru au datorii externe excesive. Probabil că  Malta și Cipru vor fi gata să se alăture Zonei Euro în 2008 respectiv în 2009, în timp ce Statele Baltice, Ungaria, Republica Cehă, Ungaria și Bulgaria vor adopta cel mai sigur euro în a doua decadă ca și România. Cea mai gravă situație este de departe cea a Ungariei care nu îndeplinește în prezent nici unul dintre criteriile de convergență
Zona Euro cuprinde în prezent 13 state cu o populație de mai mult de 316 milioane de oameni și, în ciuda criticilor și euroscepticilor, după mai mulți ani de declin economic la sfârșitul anului trecut cifrele au crescut. Încrederea mediului de afaceri în moneda  europeană este cel mai bun barometru. Iar economia statelor care folosesc euro a început să crească. România privește optimistă la acest peisaj sperând ca, urmând o politică financiară eficientă și abilă, va ajunge să facă parte într-o zi, nu prea îndepărtată, din acest spațiu al bunăstării.

Publicat în : Economie  de la numărul 47

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: