Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Guvernul PNL-UDMR. Puncte-forte, puncte slabe, oportunități, amenințări

Dan BARBU

După o lungă perioadă dominată de criză politică și incertitudine guvernamentală, România are un nou guvern, de data aceasta minoritar, format din două partide și susținute de cel mai mare partid de opoziție. Care sunt șansele actualului Executiv? Care sunt punctele-forte și punctele slabe? Ce oportunități are Guvernul Tăriceanu II, așa cum i se mai spune? Ce amenințări bat la ușa Palatului Victoria, dar mai ales la adresa PNL? Pentru a descoperi răspunsurile la aceste întrebări, e nevoie să înțelegem contextul politic care a favorizat instalarea guvernului minoritar PNL-UDMR.

Puncte-forte

Unitate în luarea deciziilor. Marele avantaj al noului Guvern este faptul că cele mai importante decizii guvernamentale vor fi luate fără să mai existe scandaluri și poziții divergente din partea unuia dintre membrii coaliției. Istoria politică recentă ne-a arătat că UDMR s-a dovedit un partener loial, care, deși a susținut propriile proiecte legislative, nu s-a opus atunci când au existat și decizii care nu erau pe placul formațiunii maghiare. Premierul Tăriceanu și PNL au posibilitatea acum să treacă mai ușor prin Executiv proiectele legislative, fără să mai existe miniștri care se opun și nu doresc să contrasemneze legile.
Liberali în poziții-cheie ale statului. Până nu demult se spunea că reprezentanții PD conduc cele mai importante ministere (Justiția, Internele, Apărarea, Transporturile). Eliminarea democraților de la guvernare a făcut ca aceste ministere să ajungă la  liberali, care își pot plasa acum cu ușurință oamenii. Pe lângă conducerile unor ministere-cheie, democrații au mai pierdut o serie de agenții și structuri guvernamentale importante, printre care Garda de Mediu, Autoritatea Sanitar-Veterinară, Casa Națională de Pensii sau Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.  Nici președintele Traian Băsescu nu va fi lipsit de probleme, având în vedere că se modifică structura politică a CSAT. Liberalii și Călin Popescu Tăriceanu devin majoritari și în CSAT, acolo unde se știe că deciziile se iau în unanimitate. Schimbarea componenței politice a CSAT vine într-un moment în care se discută aprins despre retragerea trupelor românești din Irak, iar în Parlament așteaptă votul final pachetul de legi privind siguranța națională. Nu ar fi exclus ca, în noile condiții, președintele Traian Băsescu să convoace din ce în ce mai rar Consiliul Suprem de Apărare al Țării.

Puncte slabe

Prezența UDMR în Executiv. Faptul că UDMR este parte componentă a Executivului se poate transforma într-un mare dezavantaj. Dacă liberalii vor fi o țintă predilectă pentru PD, formațiunea maghiară se va afla cu siguranță în colimatorul PRM și PC, care nu vor ezita să atace Guvernul, folosind ca pretext acțiunile reprezentanților UDMR la guvernare. Nu este exclus ca și o parte a PSD, mai exact aripa naționalistă de la Cluj, să susțină atacuri puternice la adresa Executivului, tocmai din cauza prezenței UDMR în Guvern. De altfel, în momentul în care PSD a luat decizia de a susține Executivul PNL-UDMR, în interiorul partidului au existat voci, printre care fostul președinte Ion Iliescu, care au atras atenția asupra pericolului ca social-democrații să transmită un mesaj confuz electoratului din Ardeal, prin acordarea unui sprijin parlamentar unui guvern în care UDMR deține câteva ministere importante.  
Lipsa de notorietate a unor miniștri. Chiar dacă au trecut cu ușurință de comisiile de specialitate ale Parlamentului, mai mulți miniștri din actualul Executiv sunt posibile ținte ale atacurilor din două motive: fie nu au notorietate, fie sunt personalități politice controversate. În prima categorie intră noul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, despre care s-a spus că este prea tânăr pentru o asemenea funcție. În plus, Chiuariu a fost plasat deja în sfera de influență a unor grupuri politice reprezentate de liberalul Relu Fenechiu. În aceeași situație se află noul ministru al Educației, Cristian Adomniței, care nu a fost privit cu ochi buni nici de sindicate, nici de clasa politică. Din categoria personalități controversate face parte cu siguranță noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeș, care a rămas în istorie ca ministrul ce a introdus taxa pe scaunele din cârciumi. De asemenea nu trebuie uitat și trecutul politic controversat al lui Remeș, care a plecat din PNL la PNȚCD, apoi a trecut la conservatori, iar apoi s-a reîntors în PNL.

Oportunități

Aplicarea strategiei post-aderare. Noua formulă guvernamentală are șanse mari să pună în aplicare în sfârșit strategia post-aderare, despre care se vorbește mult și se face puțin. Cu ajutorul acestei strategii, România are șanse să implementeze programele guvernamentale care vor ajuta la absorbția cu succes a fondurilor comunitare.
Reușita programului de guvernare. Succesul actualului Guvern depinde exclusiv de prestația miniștrilor liberali. UDMR este partidul care în orice condiții obține un scor electoral care îi permite să intre în Parlament. În aceste condiții, greul guvernării se află pe umerii premierului Tăriceanu și ai miniștrilor PNL. De reușita programului de guvernare depinde în mare măsură creșterea sau scăderea liberalilor în sondajele de opinie. De acum încolo, liberalii nu vor mai putea da vina pe democrați că nu sunt lăsați să implementeze programul de guvernare.

Amenințări

Instabilitatea politică. Deși a trecut de votul Parlamentului cu un scor foarte clar (302 voturi pentru, 27 împotrivă), noul Guvern este extrem de fragil din punct de vedere al susținerii politice. Mai exact, actualul Executiv va rezista atâta vreme cât va dori PSD. Social-democrații nu au la acest moment altă soluție decât să susțină Executivul PNL-UDMR din simplul motiv că nu sunt interesați de alegeri anticipate. În schimb, așa cum au susținut Guvernul, așa îl vor ataca și nu este exclus să încerce să îl dărâme prin intermediul moțiunii de cenzură. Lucrurile din această perspectivă sunt foarte clare: orice guvern minoritar generează instabilitate politică și trebuie să guverneze într-un astfel de climat, care se bazează exclusiv pe negocierea politică.
PD și Traian Băsescu. Cea mai mare amenințare la adresa Guvernului PNL-UDMR vine din partea președintelui Traian Băsescu, acompaniat din Parlament de PD. Șeful statului și democrații formează adevărata opoziție politică, și nu va trece mult până când vor pune tunurile pe liberali. Apropierea dintre PNL și PSD, precum și Guvernul controlat de interese economice sunt doar două din temele de atac la care va fi supus noul Executiv. Tabloul politic până la alegerile europarlamentare va fi clar din acest punct de vedere: atacuri susținute din partea binomului Traian Băsescu-PD și o poziție oarecum rezervată la început din partea PSD, care va acorda o perioadă de grație noii formule guvernamentale. În același timp, ultimele evoluții politice ne arată că România a intrat într-o normalitate a sistemului politic, în care nici un partid nu va mai reuși să obțină suficiente voturi pentru a forma singur Guvernul, iar soluția se află în negocierea politică. Asta dacă cineva nu va schimba regulile jocului politic din dorința de a rămâne cu orice preț la putere. (D.B.)

Publicat în : Politica interna  de la numărul 47

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: