Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Alegeri prezidențiale anticipate... fără Traian Băsescu

Dan BARBU

Suspendarea președintelui Traian Băsescu și, implicit, referendumul pentru demiterea șefului statului ar putea să aducă o mare surpriză pe scena politică: alegeri prezidențiale anticipate. Dar nu orice fel de alegeri. Unele în care e foarte posibil ca Traian Băsescu să nu mai poată candida pentru un nou mandat. În această situație, cine sunt candidații care vor participa la alegeri, dar mai ales cine sunt favoriții? Cum vor arăta alegerile anticipate prezidențiale fără Traian Băsescu?

Băsescu s-ar putea opri la doi ani și jumătate de mandat

Deși a declarat în numeroase rânduri că dorește să ocupe fotoliul de la Cotroceni pentru două mandate consecutive, Traian Băsescu ar putea să se oprească la jumătatea drumului din primul mandat. Problemele legate de suspendare ar putea fi pentru Băsescu mult mai mari decât și-a închipuit. Politicienii din așa-zisa „coaliție antiprezidențială” i-au pus gând rău președintelui Băsescu și vor face tot posibilul să îl împiedice să se mai întoarcă la Palatul Cotroceni. Concret, juriștii din PNL și PSD se gândesc serios să modifice Legea electorală, astfel încât președintele suspendat de către Parlament sau demis în urma unui referendum să nu mai poată candida la viitoarele alegeri. Motivul este simplu: sancțiunea din partea Legislativului. Mai mult ca sigur o astfel de modificare legislativă va fi contestată la Curtea Constituțională de către parlamentarii PD și PLD. Deși istoria recentă ne-a arătat că judecătorii Curții i-au fost mai degrabă favorabili președintelui Traian Băsescu, adversarii politici ai acestuia speră ca, după întreaga procedură legată de suspendare, șeful statului să își piardă din influența asupra unora dintre instituțiile statului.
Posibilitatea ca Traian Băsescu să nu se mai întoarcă la Cotroceni pare a fi luată în calcul și de premierul Călin Popescu Tăriceanu care, poate fără să vrea, a anticipat puțin evenimentele politice următoare. „Vom avea o relație instituțională corectă și eficientă, după luni în care am văzut un președinte în conflict cu toate instituțiile statului”, a spus Tăriceanu, după prima întâlnire de lucru cu președintele interimar, Nicolae Văcăroiu. „Ne vom înțelege bine în următoarele luni cu Nicolae Văcăroiu”, a declarat optimist premierul, în condițiile în care Traian Băsescu este suspendat pentru 30 de zile.

Partidele fac calcule și strategii

Posibilele alegeri anticipate la președinție au prins partidele politice destul de nepregătite. Fiecare formațiune politică a început să facă calcule, care însă sunt date peste cap în condițiile în care la scrutin ar putea să nu participe Traian Băsescu, considerat favorit în cursa electorală. Situația este extrem de complicată, în condițiile în care PNL și PSD, cel puțin deocamdată, sunt mai degrabă aliați politici decât dușmani. Totuși, în cazul unor asemenea alegeri, liberalii și democrații vor trebui să își desemneze candidați, care inevitabil se vor confrunta din punct de vedere politic.

PNL – Antonescu, Orban... Isărescu

Liberalii au recunoscut din start că nu sunt pregătiți pentru a susține o candidatură la  președinție. Totuși, în interiorul partidului, au început să se facă diverse calcule și au fost vehiculate mai multe nume de posibili candidați liberali pentru Palatul Cotroceni. Crin Antonescu este una din posibilele variante. Nu trebuie uitat că Antonescu a refuzat să intre în Executiv, deși i s-a propus conducerea Ministerului Educației. Cel mai probabil, vicepreședintele Crin Antonescu pregătește o carieră politică importantă, care include și o viitoare candidatură la cea mai înaltă funcție în stat. Și vicepreședintele Ludovic Orban este o soluție luată în calcul de liberali, dar această candidatură depinde în mare măsură de ceea ce va decide colegul său de partid, Crin Antonescu. Există voci în PNL care susțin chiar candidatura guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. În 2000, Isărescu a intrat în politică după ce președintele Emil Constantinescu i-a oferit garanții că se va putea întoarce la Banca Națională după terminarea mandatului, lucru care s-a și întâmplat. În această situație, liberalii sunt dispuși să-i facă aceeași ofertă guvernatorului BNR.

PSD – Geoană, Diaconescu... Țiriac

Deși este inițiatorul procedurii de suspendare a președintelui Traian Băsescu și ia în calcul foarte serios o blocare a candidaturii sale în cazul alegerilor anticipate prezidențiale, Partidul Social Democrat nu pare pregătit să propună un candidat cu șanse mari pentru Cotroceni. Liderul Mircea Geoană este favorit în interiorul partidului, dar nu pare dispus să intre în luptă decât dacă există șanse mari să câștige cursa prezidențială. În plus, Ion Iliescu, președintele de onoare al PSD, a spus foarte clar că Mircea Geoană nu e neapărat candidat la președinție doar pentru că e președintele partidului. Există în PSD și varianta numită Cristian Diaconescu, un politician echilibrat, cu notorietate, care se bucură de sprijinul unor lideri importanți din partid. Dacă în PNL circulă și varianta candidaturii lui Mugur Isărescu, social-democrații ar putea să încerce să-l convingă pe Ion Țiriac să candideze la președinție. Șansele ca omul de afaceri să accepte o asemenea propunere sunt însă destul de mici, în condițiile în care acesta are cu totul alte priorități și a declarat în numeroase rânduri că nu vrea să intre în politică.

PD, PLD – Stolojan

Partidul Democrat ar putea fi formațiunea politică care va avea cel mai mult de suferit de pe urma blocării candidaturii lui Traian Băsescu. Democrații nu au o variantă de rezervă.  Din această cauză vor fi nevoiți să apeleze la aliații lor politici, liberal-democrații, care cu siguranță îl vor arunca în luptă pe Theodor Stolojan. Practic, PD va fi nevoit să susțină candidatura lui Stolojan în eventualitatea unor alegeri anticipate prezidențiale.

PRM - Vadim, PNG - Becali, PIN - Gușă

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, nu are rival în interiorul partidului și va încerca din nou să câștige cursa prezidențială. Totuși, președintele PRM este în vizibilă scădere la capitolul încredere, având un adversar redutabil în persoana liderului PNG, Gigi Becali. Finanțatorul clubului Steaua este un candidat cert pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni, șansele de reușită ale acestuia urmând să scadă pe măsură ce va începe campania electorală. O voce care se va face cu siguranță auzită în campania electorală este cea a liderului PIN, Cozmin Gușă, care este un bun orator și, în plus, deține foarte multe informații despre adversarii politici. Totuși, scopul intrării în campania electorală pentru Gușă este publicitatea și creșterea notorietății partidului pe care îl conduce.

Alegeri prezidențiale anticipate fără mari favoriți

Referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu ar putea fi punctul de plecare pentru stoparea carierei politice a acestuia. Sunt șanse mari ca Băsescu să fie împiedicat să mai candideze, chiar cu riscul încălcării unor prevederi constituționale. Miza politică este prea mare și ea are legătură cu izolarea lui Traian Băsescu. În situația blocării candidaturii acestuia pentru a putea participa la alegerile prezidențiale anticipate, România va avea în premieră o campanie electorală fără mari favoriți, din care va ieși învingător cel care va ști să negocieze mai bine.

Publicat în : Politica interna  de la numărul 47

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: