Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pregătiri pentru marea confruntare

Arthur SUCIU

Încă de la începutul mandatului prezidențial, principala strategie abordată de Traian Băsescu a urmărit divizarea scenei politice, atât din punctul de vedere al relațiilor dintre partide, cât și din perspectiva interacțiunilor dintre grupurile interne ale acestora. Tactica strategiei a fost polarizarea în funcție de afinitatea față de inițiativele prezidențiale. Coalizând, în jurul unui nucleu reprezentat de PD, facțiuni și grupări disidente, Traian Băsescu avea drept scop realizarea unei coaliții prezidențiale, care să preia de la PSD rolul de formațiune dominantă.

În realizarea acestui calcul politic, s-a pierdut din vedere posibilitatea ca, în urma polarizării, balanța dintre susținătorii și adversarii președintelui să fie înclinată în favoarea celor din urmă. Greșelile de calcul au dus către o situație total opusă față de cea scontată: coalizarea tuturor partidelor, cu excepția PD și PLD, împotriva lui Traian Băsescu. Rezultatul a fost aprobarea de către Parlament cu o majoritate covârșitoare a propunerii de suspendare a președintelui.
În acest moment, realitatea politică românească este concentrată pe referendumul privind suspendarea președintelui, fiecare dintre cei doi poli acționând în concordanță cu obiectivele declarate. Traian Băsescu, susținut de PD și PLD, a lansat un apel societății civile, solicitând sprijinul acesteia. În actualul context social-politic, discursul întregii clase politice este afectat de o scădere aproape dramatică de credibilitate, situație în care singura voce cu adevărat ascultată devine aceea a societății civile. Acesta este motivul pentru care președintele suspendat a și invocat sprijinul societății civile, de care are nevoie într-o măsură comparabilă suportul organizațional asigurat de partide. Traian Băsescu a beneficiat și până acum de relația privilegiată cu societatea civilă, relație parțial asigurată de susținerea oferită Monicăi Macovei. În ceea ce privește raporturile cu formațiunile politice, pe lângă sprijinul previzibil acordat de democrați, președintele suspendat se bucură și de suportul partidului lui Theodor Stolojan. Pe rând, suspendarea l-a adus pe Traian Băsescu mai aproape de fostul său partid, față de care se distanțase în ultima perioadă. Această regrupare prezintă avantaje atât pentru șeful statului, care beneficiază de logistica partidului, cât și pentru democrați, care mizează pe imaginea liderului-locomotivă pentru a-și îndeplini obiectivul electoral imediat: europarlamentarele. Dezavantajele acestei asocieri necondiționate se vor materializa în cazul unui eșec al referendumului. În continuare, relația privilegiată cu Theodor Stolojan și sprijinul primit din partea partidului acestuia ajută la conturarea imaginii „adevăratei Alianțe D.A.”, cu toate că PD și PLD au negat semnarea vreunui protocol. Mai mult, cele două formațiuni par să fie în competiție pentru capitalizarea eventualelor consecințe pozitive ale succesului la referendum. Cu toate acestea, interesul imediat al celor două partide, cât și al lui Traian Băsescu este colaborarea, aceasta fiind singura soluție pentru ieșirea din izolare și pentru mobilizarea electoratului în vederea câștigării referendumului.
Coaliția antiprezidențială este formată din celelalte formațiuni din arcul parlamentar – PSD, PC, PNL, UDMR și PRM. Asocierea dintre aceste partide, unele dintre ele teoretic grupate antagonic – UDMR și PRM sau PSD și PNL – face ca această coaliție să stea sub semnul eterogenității. Discrepanțele doctrinare și ideologice dintre aceste formațiuni politice reprezintă un factor destructurant, cu atât mai mult cu cât nu sunt legate între ele decât de un obiectiv pe termen scurt: înlăturarea lui Traian Băsescu. Din acest punct de vedere, actuala scenă politică nu este cu mult diferită de cea din 2004, în care partidele s-au coalizat împotriva PSD și a lui Ion Iliescu, diferența fiind că, de această dată, subiectul este Traian Băsescu. Mai mult, experiența postdecembristă a demonstrat că nici o coaliție care nu se bazează pe asemănări ideologice sau programatice nu supraviețuiește fără stabilirea unor obiective pe termen lung. Nou-formata coliție antiprezidențială nu are șanse politice de supraviețuire, cu atât mai mult cu cât partidele componente se află în concurență, fiecare dorind să se legitimeze ca principal adversar al lui Traian Băsescu.
Sondajele de opinie arată că Traian Băsescu va fi reconfirmat în poziția de președinte, astfel încât mizele reale ale celor două campanii lansate cu ocazia referendumului sunt mai degrabă legate de maximizarea și, respectiv, diminuarea impactului pe care l-ar putea avea rezultatul final. Pe de o parte, președintele suspendat secondat de cele două partide care îl susțin doresc o victorie decisivă, al cărei ecou să asigure un avantaj considerabil pentru cele două formațiuni politice în alegerile pentru Parlamentul European. O modificare esențială a scorurilor electorale date de sondaje fiind improbabilă, principalul obiectiv al coaliției prezindențiale este acela de a mobiliza electoratul pro-Băsescu, mai mult decât de a convinge noi categorii de public să îl voteze pe acesta. Principalul impediment în reconfirmarea lui Traian Băsescu nu este lipsa de susținere electorală a acestuia, ci interesul scăzut al populației față de demersul referendar.
De cealaltă parte, coaliția antiprezidențială mizează nu atât pe înlăturarea imediată a lui Traian Băsescu, cât pe minimizarea victoriei acestuia. Adversarii președintelui vor avansa ideea că acesta beneficiază în realitate de o legitimitate scăzută. Mai mult, în perioada în care președintele este suspendat, interimatul fiind asigurat de către PSD, pârghiile pentru realizarea schimbărilor necesare slăbirii puterii de acțiune ulterioară a lui Traian Băsescu se află la îndemâna adversarilor. S-ar putea chiar ca oponenții președintelui să nici nu dorească înlăturarea lui Băsescu prin referendum, o percepție scăzută a legitimității și o putere de acțiune diminuată fiind factori cu un caracter mai puternic eroziv până la viitoarele alegeri prezidențiale.
În concluzie, luând în calcul efortul susținut al ambelor tabere de a-și atinge obiectivele, precum și faptul că până la data referendumului este posibilă apariția unor elemente care să răstoarne actuala situație, se poate spune că rezultatul referendumului rămâne o incertitdine, cu toate că sondajele de opinie oferă o imagine relativ așezată a percepției publice în acest moment. Mai mult decât atât, evoluția scenei politice depinde în cea mai mare măsură nu de rezultatul propriu-zis al referendumului, cât de interpretarea general acceptată a rezultatelor acestuia și de modul în care fiecare dintre cele două tabere va acționa atât în campanie, cât și post-referendum.
Publicat în : Politica interna  de la numărul 47

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: