Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Ramona Mănescu

George ANGLIȚOIU

Interviu cu doamna Ramona Mănescu, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Tineret și candidat din partea PNL la alegerile pentru Parlamentul European

Parcurgându-vă CV-ul am putut observa implicarea dumneavoastră în numeroase proiecte politice și profesionale, în timp ce viața privată nu a avut de suferit, ci dimpotrivă, aveți o căsnicie reușită și doi copii. Poate o femeie modernă și ambițioasă să aibă o carieră politică de succes fără ca aceasta să însemne sacrificarea vieții de familie?
Cred cu tărie în valorile vieții de familie și am în vedere aici familia în sens larg, bunici, parinți, soț, copii și sper nepoți. M-am căsătorit în anul 1995 cu Rareș (n.red. om de afaceri și politician liberal), fiul fruntașului liberal din perioada imediat post-belică Virgil Mănescu. Socrul meu, doctor în drept la Sorbona, a fost unul din acei oameni extraordinari care s-au sacrificat cu adevărat pentru idealurile politice liberale și naționale ale generației sale. Cadru universitar și secretar de stat în vremea ministeriatului lui Mihai Romăniceanu din guvernul Groza, a fost arestat la scurtă vreme după abolirea monarhiei și întemnițat în gulagul comunist pentru 7 ani. După eliberare a continuat să primească același tratament degradant din partea autorităților comuniste, o personalitate ca dânsul fiind silit la șomaj și venituri mizere din meditații la franceză. Îi sunt recunoscătoare soțului meu atât pentru faptul că nu m-a condiționat nicicând de atingerea unor obiective de grandoare, cât și pentru faptul că m-a sprijinit deplin indiferent că a fost vorba de studii, proiecte politice sau cariera mea de avocat. În același timp, am reușit să ne completăm reciproc și mă mândresc cu faptul că am o căsnicie care mă împlinește. Am întâlnit numeroase femei care preferă cariera în defavoarea vieții de familie. Le înțeleg nevoia de afirmare ca expresie a recunoașterii valorii, dar le-am incurajat si o voi face intotdeauna sa nu sacrifice «proiectul» care implineste pe deplin orice femeie și anume acela de a avea o familie frumoasă.

Puțini politicieni români suportă bine critica. Ne-ar interesa să știm cum stați la capitolul autoevaluare, mai precis care sunt plusurile și minusurile carierei dumneavoastre politice de până acum. De asemenea am dori să aflăm scenariile de viitor politic în ceea ce vă privește și șansele lor de reușită.
Studentă fiind la Facultatea de drept, m-a atras încă din primul an acel concept din dreptul roman de cursus honorum, adică aceea construire metodică a carierei publice întemeiată pe parcurgerea ascendentă și merituoasă a treptelor ierarhice. Concret, am îndeplinit în partid succesiv funcțiile de președinte al organizației de tineret a filialei PNL sector 6, de ofițer internațional al TNL, iar ulterior pe cele de vicepreședinte al TNL și al IFLRY (Internaționala de tineret liberală), poziții care mi-au lărgit orizontul cunoașterii și a practicii politice la nivel de tineret. Actualmente dețin funcția de membru în Biroul teritorial al PNL sector 6 și o dată cu instaurarea guvernului Tăriceanu pe cea de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Tineret (ANT). Dintre plusurile mandatului meu la conducerea ANT aș aminti reabilitarea programului Comunitar Youth, coordonarea și monitorizarea activității ANSIT (Agenția Națională pentru Sprijinirea Inițiativelor Tinerilor), respectiv celei a ASS (Agentia pentru Sprijinirea Studenților), organizarea de evenimente naționale și europene (Săptămâna Europeană a Tineretului, Târgul ONG-urilor de tineret, „ Parlamentul Tinerilor”, întâlnirea multiculturală din cadrul proiectului „A.C.T.! – Authorities. Cooperation. Twining!” etc.). Stegulețul galben la capitolul politici pentru tineret de la începutul mandatului a fost preschimbat într-unul verde, contribuind astfel la neîntârzierea datei de aderare, 1 ianuarie 2007. La capitolul minusuri trebuie să menționez faptul că deși îmi doresc cu ardoare o specializare doctorală în drept internațional public nu am reușit să-mi fac încă timpul necesar pentru a o realiza. În privința viitorului meu politic, vreau să devin parlamentar european din partea PNL la viitoarele alegeri din toamnă, iar eligibilitatea mea ține atât de scorul general obținut de actualul partid de guvernământ la alegeri, cât și de capacitatea mea de a convinge în primul rând electoratul tânăr că sunt o persoană responsabilă care va milita pentru promovarea intereselor lor ca cetățeni europeni.

Ajungem astfel la punctul central al discuției noastre. Care este programul dumneavoastră politic și de ce alegătorii români ar trebui să vă prefere pe dumneavoastră în detrimentul candidaților altor formațiuni, și am în vedere aici reprezentanții în România ai principalelor două forțe din Parlamentul European, popularii (PD) și socialiștii (PSD)?
Programul meu politic se bazează pe promovarea valorilor liberalismului contemporan, cele care stau la baza construcției europene, dar care în România din cauza anilor tranziției prea lungi și cu accente neocomuniste au început să fie implementate doar la presiunea partenerilor din Vest. Doar o dată cu venirea la putere a PNL în anul 2005, România s-a lansat pe traiectoria economiilor emergente bazate pe stimularea investițiilor, relaxarea impozitării, reducerea deficitului public și a inflației, într-un cuvânt pe dezvoltare durabilă, și nu haotic-propagadistică specifică guvernării PSD. Amintiți-vă numai acele privatizări în regim de monopol (Petrom, EADS-securizarea frontirelor, autostrada Bechtel) foarte greu atacabile din punct de vedere juridic la acest moment. Personal, vă repet, mă voi axa pe interesele tineretului român. Carta drepturilor și a libertăților fundamentale trebuie respectată și în cazul cetățenilor români, membri de dată recentă ai familiei comunitare, dar egali în drepturi cu cetățenii statelor vechi. Învățământul, sănătatea, justiția, mediul și piața locurilor de muncă competitive sunt priorități naționale, fără de care tinerii români nu se vor mai putea regăsi pe deplin în țara lor, riscând astfel să asistăm la o migrare a creierelor cu un impact negativ profund. Indiferent de puterea de la București voi acționa pentru continuarea reformelor necesitate de dinamica aprofundării integrării europene și pentru consolidarea vocii europene a României. Un sprijin real îmi este acordat deja de o mică echipă de tineri specialiști. Cât privește concurența candidaților PD și PSD, cred că este una benefică doar dacă este bazată pe o ofertă politică a competenței personale și a relevanței doctrinare. Spre deosebire de alții, nu caut o sinecură în Parlamentul European, ci oportunitatea de a fi în folosul cetățenilor europeni. Ușa cabinetului meu parlamentar va fi larg deschisă celor interesați, așa după cum se poate verifica că este și cea de la ANT.

Vedem totuși că parlamentele naționale continuă să aibă întâietate, adoptarea Constituției Europene este în impas, se vorbește de deficit democratic, iar la nivel strict instituțional de rolul decisiv al Consiliului de Miniștri în defavoarea Parlamentului European. Este totuși Parlamentul European un for relevant pentru cetățenii români? Vom vota pentru prima dată în toamnă, probabil rata de participare la urne va fi ridicată, cel puțin pe motiv de noutate, dar la ce bun?
Grele întrebări. Construcția europeană a oscilat mai mereu între eurooptimism și euroscepticism, între interguvernamentalism și federalism. Rămâne de văzut dacă românii își vor dori în viitor atingerea stadiului de “Statele Unite ale Europei”. Eurobarometrele ne indică în mod constant a fi cei mai europtimiști dintre națiunile UE, dar greul abia a început. Armonizările cauzate de piața unică, dificultățile absorbției fondurilor structurale și de coeziune își vor spune cuvântul în sens negativ. Totuși, clasa politică are datoria morală de a informa constant și precis electoratul cu privire la rațiunea continuării prezenței României în UE.
În altă ordine de idei, v-aș contrazice în privința rolului minor pe care l-ar juca Parlamentul European. Legislativul european a crescut constant în pondere, iar extinderea ariei de aplicare a procedurii codeciziei a egalizat “piedestalele” în relația de putere cu Consiliul. Mai mult, cetățenii europeni tineri apar a fi din ce în ce mai interesați de această identitate nouă bazată pe libera circulație a persoanelor și a profesiilor, pe euro și pe căutarea prosperității. Parlamentul European și parlamentele naționale nu sunt în competiție, ci dimpotrivă acestea trebuie să conlucreze pentru circumscrierea și implementarea binelui social european concomitent cu prezervarea identităților naționale..

Interviu realizat de George Anglițoiu

Publicat în : Interviu  de la numărul 47

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: