Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Sindromul Irak

Virginia MIRCEA

Timp de aproape trei decenii după ce elicopterele americane au zburat pe deasupra unui Saigon învăluit în fum, Vietnamul a reprezentat un depozit de metafore tragice, folosite de orice american.În filme și literatură, cel care a fost în Vietnam era cineva care s-a întors o epavă, un suflet traumatizat care a văzut sau a comis prea multe orori pentru a mai putea reveni vreodată la o viață normală. În politică, Vietnamul a fost o lecție plătită scump, care a influențat o vreme politica externă a SUA. Pentru americani este o rană nevindecată, cauză de stres posttraumatic, materialul din care sunt făcute coșmarele, iadul pe pământ.
Mult timp, Vietnamul a fost etalonul eșecurilor americane spectaculoase și, în ciuda operațiunilor SUA reușite în alte zone din lume mai târziu, a rămas o rană adâncă și dureroasă. A trebuit să treacă o perioadă după ce s-a sfârșit războiul, ca să înceapă să se facă filme și să se scrie cărți pe acest subiect. A existat o reprimare voită a unicei înfrângeri militare a Statelor Unite ca apoi să apară o serie de producții despre Vietnam. Împreună ele au construit o realitate mitică în jurul experienței americane în Vietnam.
În anii 1980, conservatorii americani au început să susțină că sindromul Vietnam – pe care ei îl vedeau concretizat într-un pacifism nedorit din partea publicului și a autorităților americane – a fost “depășit.” Cel mai faimos dintre ei, George Bush Sr., declara în 1991, după victoria din Golf, că “fantomele Vietnamului și-au găsit pacea sub nisipurile deșertului Arabiei.” Dar gloria victoriei nu i-a adus un nou mandat, iar Vietnamul a continuat să bântuie psihicul colectiv american.
În 2003, a început războiul cu Irakul. S-au făcut multe comparații între cele două războaie. Cu puțină imaginație, dacă înlocuiești vietnamezii cu irakienii ai scene identice: persoane jelindu-și morții, case distruse, trotuare însângerate, prizonieri torturați, membre împrăștiate pe tarabe în piețe, mașini incendiate, bombe la marginea drumului, elicoptere doborâte și soldați americani oribil mutilați.
Se pare că sindromul Vietnam nu poate fi “depășit” de americani printr-o presupusă victorie militară, ci printr-o altă tragedie de proporții egale, dacă nu chiar mai mari. Irakul nu amintește de Vietnam, cât îl înlocuiește în imaginarul colectiv. Simbolurile generate de războiul din Vietnam vor fi înlocuite, probabil: Tiger Cage cu Abu Ghraib, Ho Și Min cu Osama Bin Laden ș.a.
Într-o altă generație, când un viitor președinte SUA va trimite trupe să ocupe vreo țară nesupusă în baza vreunui adjectiv dubios, gânditorii americani își vor pune probabil o întrebare familiară, dar reformulată: “Va fi un alt Irak?”
Soarta unui om nu se deosebește prea mult de cea a unui popor. Pentru că sunt destule state care continuă să repete acte de barbarie, până când probabil se va ajunge la o reconciliere profundă a propriei inimi întunecate. Jung spunea că, “dacă nu absorbi lucrurile pe care le-ai făcut în viață… ești condamnat să le repeți.”   (V.M.)
Publicat în : Ultimul cuvânt  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: