Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Pancreasul

dr. Melania DRĂGHICI

Este o glandă situată sub stomac, de formă alungită, cu o greutate de circa 70 g. Are atât o secreție externă (exocrină) necesară digestiei, cât și o secreție internă (endocrină) necesare în reglajul glicemiei.

Secreția externă numită și suc pancreatic, se varsă în intestinul subțire. Acțiunea lui influențează în special substanțele adipoase. Este bogat în enzime: amilaza (care transformă glucidele în glucoză), maltaza (maltoza, în glucoză), tripsina (care scoate aminoacizii pe rând din protide și peptide), lipaza (grăsimile cu acizi grași și glicerina), carbonați și bicarbonați de Na, care dau alcalinitatea sucului pancreatic.
Secreția internă este insulina, care reglează cantitatea de zahăr din sânge, reținând surplusul de glucoză sub formă de glicogen, la nivelul ficatului. Lipsa insulinei duce la o boală foarte gravă, numită diabet zaharat.
Pancreasul secretă enzime vitale pentru organism. În caz că se consumă multe alimente prelucrate industrial, se solicită dirijarea unui număr mare de enzime în stomac și intestin. În felul acesta, este compromisă imunitatea, prin scăderea aportului enzimatic al funcțiilor imunitare. Enzimele au multiple roluri: de rupere a alimentelor în bucăți mai mici; determină lanțul reacțiilor chimice care duc la nutrienți; sinteza unor substanțe; determină aglomerarea de atomi în molecule etc.
Când pancreasul este bolnav, acesta devine ca o „bombă atomică” pentru organism. Splina își dublează volumul și doare. La ecografie nu se observă că pancreasul este bolnav. Tumoarea la pancreas este foarte periculoasă deoarece nu prea se vindecă.
Bolile pancreasului sunt:
• Pancreatitele acute – cu dureri în epigastru, cu umflarea abdomenului (abdomen acut) datorită inflamației căilor biliare sau alcoolismului. Dacă se blochează motricea intestinală, e necesară operația.
Pancreatitele hemoragice, apărute la persoane obeze în urma unui prânz abundent (pot duce la moarte) sau care apar în urma bolilor infecțioase (oreion).
• Pancreatita cronică este provocată de o obstrucție parțială a canalului Wirsung (calculi, sarcoame), cu fecale albe și grăsoase, cu resturi nedigerate de carne, cu diaree etc.
• Tumori pancreatice: cancer, sifilis, TBC etc.
• Diabetul zaharat caracterizat prin nepuținta organismului de a utiliza zahărul (glucidele), ceea ce duce la creșterea zahărului din sânge, care este eliminat prin urină (glicozurie). Rolul principal în metabolismul (întrebuințarea) glucidelor îl are hormonul pancreasului numit insulină.
Inflamația pancreasului, sau pancreatita, este probabil cea mai comună boală a acestui organ. Disfuncția se poate rezuma la un singur sau mai multe episoade repetate sau poate deveni o boală cronică. Sunt mulți factori asociați pancreatitei, printre care răni directe, anumite droguri, infecții virale, boli ereditare și deranjamente congenitale ale unui sistem.
Deși cauza imediată a pancreatitei acute nu este întotdeauna clară, pare să implice unul sau mai mulți dintre următorii factori: presiune crescută într-un canal datorată unei obstrucții parțiale, pietre la bilă sau edeme; afecțiuni ale canalelor din organe care permit scăparea enzimelor digestive activate în substanța pancreasului și în țesuturile înconjurătoare.
Suprastimularea mecanismului secretor de producție a enzimelor în celulă poate duce la energizarea sistemelor de enzime intracelulare, rezultând în conversia proenzimelor în forme active care încep să digere organite celulare. Glanda începe astfel să se autodistrugă. Stricăciuni similare se pot produce în alte organe ale corpului cum ar fi plămânii, rinichii și vasele de sânge care primesc aceste enzime activate prin sistemul celular. Nu este clar cum proenzima tripsinogenă este transformată în tripsină în celula afectată. Dar este cunoscut faptul că activarea altor proenzime începe din această conversie.
Gradul de distrugere al celulei pare să depindă de puterea factorilor cauzativi.
Dureri puternice localizate, abdominale și de spate, datorate scurgerii de enzime, distrugerea țesutului și iritarea nervilor este cel mai des simptom de pancreatită acută. În cazuri grave poate apărea stopul respirator, șocul sau chiar moartea. Gravitatea simptomelor depinde în general de cât de afectat este pancreasul; rata de mortalitate este de aproape 50% în cazurile de pancreatită gravă, dar este mai mică de 5% în cazuri mai puțin grave. Diagnosticul este confirmat de detecția unui nivel ridicat de enzime pancreatice în sânge și dacă funcția celulei este perturbată de procesul inflamator, de niveluri ridicate ale glucozei sanguine.
Scanările ultratomografice ale abdomenului superior au arătat un pacreas mărit și infectat. Dureri puternice, de multe ori urmate de febră, sugerează prezența unui pseudochist sau abces provocat de focare de infecție în pancreas.
Pancreatita acută este tratabilă prin terapie susținută, cu înlocuirea fluidului și a sărurilor, prin controlul durerii. În cazuri severe, spălarea țesuturilor moarte și a enzimelor aditive din cavitatea abdominală în timpul operațiilor poate fi benefică. În timpul recuperării postoperatorii, prevenirea unui nou atac este obiectivul principal.
În plus, îndepărtarea pietrelor, oprirea consumului de alcool, scăderea nivelului grăsimilor din sânge printr-o dietă corespunzătoare și încetarea consumului de droguri pot fi măsuri folositoare. Acolo unde atacuri repetate ale pancreatiei au dus la cicatrici ale venei pancreatice principale, repararea pe cale chirurgicală poate preveni alte atacuri.

Pancreatita cronică

Pancreatita cronică urmează rareori atacurilor pancreatice repetate. Pare a fi o dereglare separată care duce la dopuri mucoase și la precipitarea sărurilor cu calciu din venele pancreatice mai mici. Urmează pierderea progresivă a țesutului pancreatic, probabil ca o consecință a inflamației continue datorate blocajului venelor. Calcificarea progresivă care în timp duce la formarea de pietre în canalele pancreatice principale a fost atribuită producției diminuate de proteine care țin calciul în soluții.
Alcoolismul și anumiți factori ereditari sunt responsabili pentru aproape toate cazurile de pancreatită cronică întâlnite în țările vestice. Malnutriția cronică de proteine este un factor important în țările subdezvoltate. Dureri abdominale, diabetul și malabsorbția intestinală a nutrienților dietari sunt simptomele principale ale pancreatitei cronice. Pierderea greutății și deficiența de vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K) sunt frecvente. Tratamentul include abstinența de la alcool și ingestia de enzime pancreatice care să controleze malabsorbția.

Fibroza chistică a pancreasului

Fibroza chistică este moștenită, dar nu se manifestă decât dacă ambii membri ai unei perechi de cromozomi omologi poartă boala. Principala anormalitate funcțională la aceste persoane pare să fie elaborarea de către glandele mucoase a secreției cu concentrații mari de proteine și calciu. Acest dezechilibru duce la creșterea vâscozității secrețiilor și la precipitarea mucusului și a constituenților organici din canalele pancreatice. Procesul de înfundare din pancreas duce la o inevitabilă distrugere a țesuturilor. Un proces similar din sistemul hepatic biliar produce focare de proliferare a infecțiior biliare, o formă de ciroză. La această boală tratamentul constă în înlocuirea pe cale orală a enzimelor pancreatice.

Cancerul

Îmbolnăvirea pancreasului apare în principal de la sistemul de canale. Frecvența cancerului pancreasului a cresut (mai mult la bărbați decât la femei) și a depășit rata cancerului stomacal.
Nu au fost identificați anumiți factori de risc, cu toate că s-a sugerat că această boală apare mai mult printre diabetici și la persoanele cu pancreatită cronică. Dureri abdominale, deseori radiind spre spate, și scăderea în greutate sunt cele mai frecvente simptome ale cancerului pancreatic. Diagnosticul este dat în cele mai multe cazuri de tomografia computerizata, de multe ori diagnostic întărit de biopsie.
Nu există tratament eficient, și mai mult de 90% din pacienți mor în primul an de la diagnostic. Dacă masa tumorală este localizată și nu a invadat vasele de sânge și nervii care înconjoară pancreasul, poate fi scoasă prin operație. Radiațiile și chimioterapia s-au arătat a fi tratamente promițătoare ca agenți terapeutici dacă terapia începe prompt în cursul bolii și e continuată pentru perioade lungi.
Publicat în : Sanatate  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: