Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Soluții Enterprise Resource Planning

Cătălin ALBU

Un ERP reprezintă o infrastructură software ce oferă suport de gestiune și coordonare a diferitelor structuri și procese din companie, în vederea realizării obiectivelor de afaceri.

Scopul ERP

Sistem de gestiune integrată a proceselor de afaceri – este realizarea unei mai bune comunicări în companie, îmbunătățirea cooperării și interacțiunii dintre diverse departamente precum cele de planificare a producției, achiziții, producție, vânzări și relații cu clienții.
Schimbările radicale din domeniul afacerilor și creșterea activităților din cadrul unei companii necesită adaptarea permanentă, adaptare ce pune la încercare capacitățile de efort și analiză ale resurselor companiei.
Sistemele ERP (Enterprise Resource Planning) au fost create ca soluție la aceste provocări, din simplul fapt că sunt capabile să proceseze un volum foarte mare de date și informații agregate în scopul optimizării și eficientizării proceselor.

Sistemul ERP
Prin definiție, un sistem de tip ERP este o soluție software complexă, ale cărei elemente sunt integrate într-o platformă comună, pentru gestionarea resurselor companiei. Sistemele de gestiune a afacerilor au evoluat de-a lungul timpului, începând cu simple programe de planificare a materialelor și apoi a producției, fiind concentrate în special pe gestionarea proceselor de producție și a activităților financiar-contabile.
Sistemele ERP actuale realizează integrarea tuturor funcțiilor de conducere ale unei companii, plecând de la planificare, asigurarea stocului de materii prime și materiale, definirea tehnologiilor, coordonarea proceselor de producție și, nu în ultimul rând, la realizarea gestiunii financiar-contabile, a resurselor umane, a stocurilor de produse finite și terminând cu dezvoltarea și menținerea relațiilor cu clienții și partenerii de afaceri. Un astfel de sistem ERP permite factorilor de decizie realizarea unor analize complete asupra realizării planului de afaceri. Prin opțiunile de simulare a activităților și prin caracterul flexibil și dinamic al aplicațiilor se pot realiza planuri de previziune, evaluări și predefiniri ale tendințelor de evoluție ale industriei din care face parte compania, analize calitative, integrarea cu noile tehnologii e-business și comunicare online.

Beneficiile unui sistem ERP
» Informații online / în timp real pentru toate ariile funcționale ale unei organizații;
» Standardizarea datelor și acuratețe la nivel de întreprindere;
» Aplicațiile includ “cele mai bune practici” din industria respectivă;
» Eficiența pe care o înregistrează compania;
» Analizele și rapoartele ce pot fi folosite la planificări pe termen lung.
Avantajele furnizate de un sistem ERP
» Informația este introdusă în sistem o singură dată;
» Obligă la folosirea “celor mai bune practici” din industrie;
» Permite personalizări;
» Furnizează funcționalități pentru interacțiunea cu alte module;
» Furnizează instrumente de raportare managerială diversificate.

E nevoie de o soluție de tip ERP?
Mai jos sunt câteva semne de întrebare pe care ar trebui să vi le puneți dacă software-ul pe care îl folosiți la momentul actual vă limitează creșterea afacerii:
* Creșterea numărului de plângeri ale clienților referitoare la viteza redusă a personalului din cadrul firmei dumneavoastră în rezolvarea anumitor cerințe;
* Probleme în obținerea cu acuratețe a informațiilor pentru factorii decizionari;
* Trebuie să introduceți aceleași date de mai multe ori în mai multe sisteme independente;
* Pierderea sau coruperea datelor.

Piața
Piața de soluții software pentru planificarea resurselor întreprinderii (Enterprise Resource Planning) a avut anul trecut o valoare de 37-38 milioana euro, a estimat pentru ZF Marius Iurian, director general al Transart, o companie care dezvoltă și distribuie software de business pe piața locală.
De curând, ComputerWorld a realizat un sondaj pe tema “Business Integrated Solutions” în rândul CIO din cadrul companiilor din România. În urma acestui sondaj s-a constatat ca în țara noastră soluțiile ERP/CRM/SCM sunt folosite cu precădere de către companiile mari, în special de către cele care au un model de business orientat către consumator.
Afacerile din România sunt încă în stadiul în care se ghidează după principiul obținerii profitului imediat, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care multe companii nu investesc în soluții mature ERP/CRM/SCM, soluții ce aduc beneficii pe termen lung. În ceea ce privește sectorul IMM-urilor și cel al managementului local, adoptarea unor astfel de soluții se prezintă a fi încă destul de timidă.
O altă concluzie a sondajului este că dintre cele trei tipuri de soluții, ERP-urile sunt prezente în mai multe companii decât CRM-urile și SCM-urile.
Majoritatea companiilor care au implementate soluții ERP/CRM/SCM dispun de o interfață web pentru aceste sisteme, iar cele care nu au doresc să o implementeze, considerând-o utilă.
Cât despre serviciile web pentru integrarea proceselor de business, o mare parte de companii nu dispun de o astfel de facilitate, dar doresc să implementeze acest suport.
Piața globală de ERP își va continua trendul ascendent până în 2009, totalizând peste 12 miliarde USD, față de 8,8 miliarde USD în 2004. Cele două companii care își vor disputa supremația pe această piață vor fi SAP și Oracle.
Vendorii se orientează către clienții stabili, a opinat David O’Brien, vicepreședinte al departamentului de cercetări cantitative la AMR Research. “În mod tradițional, software-ul ERP a fost vândut până acum organizațiilor de dimensiuni mari, astfel că, per total, piața a fost în întregime penetrată. Pentru a-și asigura competitivitatea pe mai departe, companiile trebuie să se focuseze pe  companii medii și mici”, a mai adăugat O’Brien.
Analistul atribuie creșterea interesului pe piața de ERP și companiilor care țintesc sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. “Inevitabil vine vorba de creștere. Când companiile se extind la nivel global, este imposibilă administrarea resurselor organizației în Excel. Astfel se impune standardizarea proceselor de business și concentrarea lor într-un anumit punct. A avea un singur corp în cadrul organizației care să se ocupe strict de analizarea informațiilor facilitează luarea deciziilor la nivel de business. Un sistem ERP are rolul de a ajuta compania să se administreze mai bine. Și acest lucru este absolut valabil și pentru IMM-uri”, a mai adăugat O’Brien.
Publicat în : Tehnologie  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: