Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Diplomația românească la 80 de ani

Cadran Politic

Academicianul Mircea Malița și-a lansat recent la Editura C.H. Beck, în Seria Relații Internaționale, într-o formă grafică de excepție, trei lucrări deosebite: „Tablouri din Războiul Rece. Memorii ale unui diplomat român”, „Jocuri pe scena lumii. Conflicte, negocieri, diplomație”, „Între război și pace”. O trecere în revistă a anilor puțin cunoscuți astăzi ai lungului Război Rece, care vor ajuta cititorul, în același timp, să proiecteze o privire asupra viitorului, dar și un corolar al unei activități diplomatice prodigioase.

Obiectivul urmărit de autor – de a oferi cititorului o viziune asupra relațiilor internaționale, ajutându-l să răspundă la întrebările: „Încotro merge lumea? Încotro ne îndreptăm noi?” – este un merit al acestor lucrări. Documentarea insistă asupra elementelor noi de pe scena lumii și asupra celor previzibile. Este înfățișată evoluția metodelor care, prin mijloace existente astăzi și perfectibile mâine, pot ajuta la prevenirea și rezolvarea conflictelor, la purtarea negocierilor fructuoase și la noi unelte (concepte, metode și abordări) pentru practicarea cu folos a diplomației. Funcțiunea centrală a diplomației, negocierea, este intensă în secolul globalității și integrărilor regionale.
Războiul Rece este pe punctul – dacă nu a și făcut-o – de a priva cel de-al doilea război mondial de recordul în ceea ce privește lucrările consacrate (ediții de documente, studii, sinteze etc.). Faptul este cu atât mai remarcabil cu cât, pentru a stabili acest record, marii conflagrații din anii 1939-1945 i-au trebuit câteva decenii. Războiul Rece, care a făcut obiect de investigație și înainte de încheierea lui (practic, în 1989), a cunoscut însă un adevărat boom istoriografic în ultimii șaisprezece ani. Un alt indiciu al viului interes pentru confruntarea Est-Vest în perioada postbelică îl constituie numărul periodicelor axate pe această temă: al doilea război mondial a beneficiat de o singură revistă – „Revue d’historie de la deuxieme guerre mondiale” –, în timp ce despre Războiul Rece scriu trei periodice: „Cold War History”, „Journal of Cold War Studies” și „Bulletin” al lui Cold War International History Project, patronat de Woodow Center din Washington. În această literatură, referirile la România nu sunt foarte numeroase, și ele privesc, de regulă, două momente: Declarația din aprilie 1964 și condamnarea intervenției Uniunii Sovietice și a sateliților ei în Cehoslovacia, în august 1968. Chiar atunci când a existat un interes mai stăruitor în legătură cu politica externă a României în perioada comunistă (Francois Fejto, Helene Carrere d’Encausse, Jacques Levesque, Stephen Fischer-Galați, Joseph Harrington, Bruce Courtey și alții), cei preocupați nu au avut acces la sursele românești și sovietice – fără de care cercetarea este grav mutilată – și au trebuit să se resemneze, de regulă, la informații de mâna a doua.
Astăzi, când izvoarele românești și sovietice au devenit accesibile (cele sovietice nu în măsura așteptată, iar în ultimul timp tot mai greu accesibile), interesul pentru politica externă a României în anii 1945-1989 a scăzut fie pentru că, în străinătate, cercetătorii sunt atrași de studiul acțiunilor desfășurate de Marile Puteri, fie pentru că, în România, retorica anticomunistă, simplificatorie, stânjenește serios investigația științifică, obiectivă, a amintitei perioade din istoria națională. 
În acest climat nefavorabil, apar cărțile de față ale academicianului Mircea Malița, în dubla ipostază de martor și actor în șapte episoade ale Războiului Rece, episoade în care România și reprezentantul ei au jucat un rol deloc neglijabil. Cu inteligența și rigoarea matematicianului, înzestrat cu un acut spirit de observație și cu acea cultură solidă, grație căreia se deslușește sensul evenimentelor istorice, academicianul Mircea Malița își introduce cititorul în lumea oamenilor politici și diplomaților din cele două „lagăre” – „socialist” și „capitalist” – și din „lumea a treia”, angrenați cu toții într-un păienjeniș de manevre, având ca fundal confruntarea Est-Vest, urmărită în paginile acestor cărți, de la Criza rachetelor (1962) la Războiul de Yom Kippur și consecințele sale economice (1973).
Cititorul va constata singur valoarea paginilor ce urmează: este o mărturie de primă însemnătate, cu informații necunoscute din alte surse și fără de care nu se va putea scrie istoria politicii externe a României din acea perioadă
„Volumele academicianului Mircea Malița oferă noi temeiuri pentru a cunoaște și înțelege atitudinile divergente ale autorităților române în raport cu disciplina de bloc, impusă de Uniunea Sovietică. Contribuția domniei sale la istoria politicii externe românești în perioada Războiului Rece este capitală”, notează academicianul Florin Constantiniu.
„Cadran Politic”
Publicat în : Idei contemporane  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: