Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Guvern minoritar PNL – o ipoteză luată în calcul din ce în ce mai serios

Dan BARBU

Evenimentele politice din ultimele luni, printre care retragerea PC de la guvernare, decizia PD de a merge pe liste separate la alegerile pentru Parlamentul European, dar mai ales ruptura definitivă dintre președintele Traian Băsescu și premierul Călin Popescu Tăriceanu au adus în discuție posibilitatea ca România să fie condusă de un guvern minoritar format exclusiv de PNL. La nivelul declarațiilor politice, șansele unui astfel de executiv sunt extrem de mari. Totuși, pentru a se ajunge la o astfel de formulă politică trebuie îndeplinite câteva condiții, cheia aflându-se în principal în mâna premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Restructurarea – primul pas spre guvern minoritar PNL
S-a scris și s-a vorbit foarte mult în ultima perioadă despre o posibilă ieșire de la guvernare a Partidului Democrat, care ar putea declanșa o criză politică în urma căreia să se ajungă chiar la alegeri anticipate. Lucrurile nu s-au întâmplat așa, din simplul motiv că reprezentanții PD nu au nici un interes să părăsească barca guvernării. Singurul om politic care a dorit cu adevărat ca PD să iasă de la guvernare a fost chiar președintele Traian Băsescu. Acesta însă pare să se fi lovit de rezistența liderilor democrați, care nu cred că ar avea mai mult de câștigat dacă ar părăsi Executivul decât dacă ar rămâne la guvernare. S-a ajuns chiar în situația ca cele două partide componente ale Alianței D.A., PNL și PD, să se suspecteze reciproc că ar dori să trădeze și să iasă de la guvernare. Liberalii în nici un caz nu au motive să iasă din Guvern. Îl au pe primul ministru, Călin Popescu Tăriceanu, care între timp și-a dat seama de prerogativele extrem de importante pe care le deține. Din această cauză, premierul Tăriceanu a decis să pună piciorul în prag și să preia inițiativa politică în dauna președintelui Traian Băsescu și a PD. Acest lucru s-a văzut cel mai bine în momentul în care a anunțat că PNL nu este neapărat legat de PD și că există și alte formule politice care pot asigura actul guvernării. O astfel de formulă este și un guvern minoritar PNL. Dar cum s-ar putea ajunge la un astfel de guvern? Cine va susține o asemenea guvernare?
De câteva luni se vorbește cu insistență despre restructurarea Guvernului. Așa cum a spus și premierul Tăriceanu, restructurarea se face și nu se discută, ceea ce înseamnă că vom fi puși în fața faptului împlinit. Fiind încă o coaliție de partide, restructurarea necesită negocieri, în condițiile în care dispar ministere și posturi în aparatul de lucru al Guvernului. Premierul Călin Popescu Tăriceanu are de optat între restructurare cu păstrarea algoritmului coaliției de guvernare sau restructurare cu scoaterea PD și UDMR de la guvernare. În aceste condiții, restructurarea guvernamentală ar putea fi primul pas către un guvern minoritar PNL.

Guvernul minoritar PNL – avantaje și dezavantaje

Cel mai important avantaj al unui guvern minoritar PNL este susținerea politică pe care ar putea să o aibă. Imediat după ce a ieșit de la guvernare, Partidul Conservator a anunțat că este dispus să susțină un guvern minoritar PNL condus de Călin Popescu Tăriceanu. Mesajul de susținere a fost repetat în mai multe rânduri de liderii conservatori, care însă au amenințat că, în cazul în care nu se va forma un guvern minoritar PNL, atunci nu sunt dispuși să susțină guvernarea, mai ales dacă din aceasta va face parte în continuare Partidul Democrat. Mai mult, PC a anunțat că este dispus să depună și o moțiune de cenzură împotriva unui Executiv format în continuare din PNL, PD, UDMR. Cel mai important susținător al guvernului minoritar PNL ar putea fi principalul partid de opoziție, PSD. Exista deja numeroase semnale venite din partea liderilor importanți ai PSD, care sunt dispuși să susțină un guvern minoritar liberal. Mesajul PSD către premierul Tăriceanu este unul foarte clar: să vină cu o formulă restructurată de guvern, din care bineînțeles să dispară PD, cu un nou program de guvernare, și astfel se poate vorbi despre o minimă susținere din partea PSD. Întâmplător sau nu, liderul PSD care s-a exprimat extrem de clar în favoarea susținerii unui guvern minoritar PNL a fost Ion Iliescu. Inițiativele fostului președinte pot fi explicate prin atacurile lansate de actualul șef al statului, Traian Băsescu, la adresa PSD și a lui Ion Iliescu. Atacurile lansate de președintele Băsescu la adresa clasei politice, inclusiv la adresa partidelor de opoziție, nu au făcut altceva decât să scoată din amorțire partide ca PSD și PRM, care au început să devină parteneri serioși într-o viitoare formulă de negociere pentru susținerea guvernului minoritar PNL.
În ceea ce privește dezavantajele unui executiv minoritar format exclusiv de liberali trebuie spus că problemele ar putea apărea chiar din partea celor care au spus că susțin acel guvern. Nu trebuie uitat că PSD este un partid de opoziție, un partid aflat de multă vreme în criză de imagine și care caută să puncteze la capitolul imagine. Din această cauză nu este exclus ca, după o scurtă perioadă de coabitare între PNL și PSD, social-democrații să se răzgândească în privința susținerii guvernului PNL. Motive pot fi multiple, în special din perspectiva programului de guvernare și a legilor care trebuie trecute în Parlament. Este greu de crezut că un viitor guvern minoritar PNL cu susținere PSD ar putea funcționa după principiul: voi ne votați legile, iar noi vă lăsăm în pace. În aceste condiții, marile probleme ale unui posibil executiv minoritar PNL ar putea veni chiar din partea PSD.

Guvern minoritar PNL în paralel cu suspendarea președintelui

Decizia finală pentru ca România să aibă guvern minoritar PNL se află la premierul Călin Popescu Tăriceanu. Acesta se află în prezent într-o poziție politică extrem de favorabilă, care însă nu va dura foarte mult. Primul ministru are de ales să meargă în continuare pe mâna PD, chiar dacă acest partid a decis să meargă singur la alegerile europene sau să îi scoată pe democrați din guvern și implicit de la guvernare. Așa cum arată evenimentele politice, lucrurile par să se îndrepte spre un guvern minoritar PNL și spre scoaterea PD și UDMR de la guvernare. Totuși, liberalii nu ar trebui să îi subestimeze pe democrați, care, în situația în care vor fi scoși din guvern, vor căuta cu orice preț să se răzbune. În altă ordine de idei, nu este exclus ca liberalii să continue să guverneze alături de PD și UDMR, dar cu o condiție: democrații să se distanțeze din punct de vedere politic de președintele Traian Băsescu. Greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, mai ales dacă procedura de suspendare a șefului statului nu se va solda cu demiterea sa.
Discuțiile despre guvernul minoritar PNL și despre suspendarea președintelui nu sunt întâmplătoare. Funcționarea unui astfel de executiv depinde și de succesul demersului de suspendare a președintelui. Dacă procedura de suspendare nu se va concretiza și cu demiterea președintelui Băsescu, șansele de funcționare pe termen mediu și lung ale guvernului minoritar PNL sunt reduse, în condițiile în care șeful statului va reveni pe scena politică mai puternic decât oricând.
Este un moment politic important pentru Călin Popescu Tăriceanu, care trebuie să aleagă între guvern minoritar PNL, cu susținere PSD, ceea ce implică riscuri enorme, și coabitare politică cu PD și Traian Băsescu, care s-a văzut până acum cum a funcționat.
Publicat în : Politica interna  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: