Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

România sub zodia PD

Arthur SUCIU

PD este un partid la modă, o formațiune de viitor, motive pentru care nu prea trezește interesul analiștilor, care au în vedere cu predilecție eșecurile sau perspectiva lor. În același timp, rolul PD de remorcă a președintelui nu este foarte interesant. Prin reducție, politica democraților este aceeași cu a lui Traian Băsescu. Acesta este, până una-alta, marele atu al PD și tot de aici vin riscurile.

Cu o susținere solidă din partea PNL, PD a reușit să treacă de faza de destructurare din 2001-2002 și să ajungă în 2004, înaintea alegerilor, un partid respectabil de dimensiuni mijlocii. Potențialul de creștere era, la acea dată, încă limitat, pe de o parte de exclusivitatea PNL pe partea dreaptă, iar pe de altă parte de caracterul dominant al PSD. Era foarte dificil, dar, după cum s-a dovedit, nu și imposibil, ca democrații să spargă aceste bariere. Este meritul aproape exclusiv al lui Traian Băsescu de a fi oferit PD șansa de a depăși rolul de balama a guvernărilor de dreapta. Acțiunile sale inspirate din 2004, care au culminat cu succesul individual la prezidențiale, au pus bazele unei restructurări adânci a spectrului politic și, mai mult, a așezat PD în centrul noilor schimbări.

De jos în sus, de la stânga la dreapta

Timp de 15 ani și mai bine, stânga a dominat politica românească. Viitorul pare să aparțină, însă, mai degrabă dreptei. Întrebarea, pe care și-a pus-o probabil Traian Băsescu la începutul mandatului de președinte, a fost aceasta: „Cum aș putea să înving și stânga, și dreapta în același timp?” Cum ar putea PD, un partid de stânga mai mic decât PSD, să ajungă un partid dominant de dreapta? Este probabil că PD nu și-ar fi dorit o schimbare de statut și de doctrină, dacă aceasta nu ar fi devenit o necesitate a proiectului politic prezidențial. Cum în politică și poate și aiurea, afirmarea se face întotdeauna pe seama celuilalt, Traian Băsescu a acționat, în numele PD, împotriva PNL și a PSD. Pe de o parte, șeful statului a intenționat să destructureze paradigma iliesciană, în care s-au rezolvat problemele de la Revoluție până astăzi. Este vorba de cadrul constituțional, instituția consensului, logica de funcționare a relațiilor interpartide stânga-dreapta, relația privilegiată cu majoritatea etc. Pe de altă parte, el a vizat să preia de la PNL rolul de alternativă de dreapta, sensul viitorului politic al dreptei.

Cele două majorități

Proiectul politic al lui Traian Băsescu este deosebit de ambițios. El încearcă practic să înregistreze o performanță cel puțin egală cu aceea a lui Ion Iliescu la începutul anilor ’90. Contextul politic îi este, prin comparație, mai puțin favorabil, dar pot fi identificate asemănări cel puțin de atmosferă cu situația existentă în România imediat după Revoluție. Două direcții de acțiune, prin care președintele își poate realiza obiectivele politice, pot fi luate aici în calcul: 1. către obținerea unei majorități parlamentare, formată din reprezentanții unui singur partid (PD); 2. către susținerea majoritară a președintelui de către electorat pentru declanșarea unor modificări esențiale, cum este introducerea votului uninominal sau modificarea Constituției. Cea de-a doua cale aparține în exclusivitate președintelui, capacității sale de a argumenta în favoarea unor soluții convenabile. Traian Băsescu nu și-ar putea impune proiectele politice, chiar peste voința partidelor, decât dacă electoratul este, în majoritate, în mare majoritate, de acord cu el. Prima cale însă trebuie să fie urmată de președinte împreună cu partidul său. Nu este greu de constatat că în acest punct intervine o problemă, care ține de diferența între logica de acțiune a președintelui și cea a unui partid politic. Accesul la resurse schimbă complet agenda liderilor politici. Aceștia sunt preocupați, înainte de toate, de conservarea avantajului obținut și mai puțin de angajarea în proiecte riscante. S-a putut observa, de pildă, că schimbarea doctrinei PD a întâmpinat o oarecare opoziție în partid, pentru că nu servea obiectivelor imediate ale structurii. În același timp, deși îl susțin necondiționat pe președinte, democrații abia își pot ascunde îngrijorarea față de ce s-ar putea întâmpla dacă Băsescu ar trece la fapte. Președintele și prim-vicepreședintele PD au fost aleși ca primari și, în această calitate, sunt direct interesați de asigurarea unei majorități în consiliu. Or, ce s-ar întâmpla dacă Alianța s-ar rupe? De asemenea, cu toate problemele existente între PNL și PD, cu toată critica adusă de președinte Guvernului Tăriceanu, democrații se simt bine la Palatul Victoria și nu vor să plece de acolo.

Între PNL și PLD

Traian Băsescu este pe deplin conștient că rezistența organizației poate să amenințe la un moment dat realizarea proiectelor sale politice. Deocamdată, el nu pare să ceară de la PD mai mult decât o conformare la nivelul imaginii. Va veni, însă, ziua când democrații vor trebui să-și asume riscuri mai mari, ceea ce – probabil – îi va pune în reală dificultate. De exemplu, nici Boc, nici Videanu nu par să vadă vreo utilitate în relația cu PLD. Ce vor face când Traian Băsescu le va cere să colaboreze „foarte strâns” cu Stolojan și Stoica? Aceștia au dat deja semnale că sunt nemulțumiți. Aducând laude președintelui, liderii PLD au criticat în același timp participarea PD la activitatea executivă, în cadrul Guvernului Tăriceanu. Aceasta este ceea ce Băsescu le-ar spune în particular lui Blaga și Berceanu și nu este exclus ca, după ce a fost folosit ca armă împotriva PNL, Stolojan să fie pus să ia în atenție PD. Șantajul, după toate aparențele, deja funcționează. De partea cealaltă, PNL le transmite democraților că este posibil ca, din cauza comportamentului președintelui, să fie înlăturați din Guvern.

Cel dintâi partid al țării

Chiar dacă situația nu este confortabilă pentru PD, să recunoaștem că nu e nici tragică. Liderii PD au anunțat recent că își vor depune mandatul dacă vor înregistra un eșec la alegerile europene. Ei au mai declarat, de asemenea, că ținta PD este 35% la alegerile parlamentare din 2008. Este de-ajuns să comparăm targetul actual cu cel de acum trei-patru ani pentru a ne da seama de schimbarea care s-a produs. Dintr-un partid mic și rău, PD este pe cale să devină un partid mare și tare. La începutul anului 2005, anunțam („Cadran Politic”, nr. 22, articolul „Sfârșitul dominației PSD”) că epoca partidului dominant a luat sfârșit. Imediat după alegerile câștigate de adversarii „partidului-stat”, existau toate datele pentru a anticipa că sistemul de partide se va restructura, devenind un pluripartidism fără partid dominant. Disputa privind fuziunea dintre PNL și PD a acoperit o vreme aspirația PD de a ajunge la statutul de formațiune dominantă, dar conflictul dintre liberali și democrați a făcut mai apoi aspirația vădită. Condus de Băsescu, astăzi PD are cele mai mari șanse să devină întâiul partid al țării.
Publicat în : Cover story  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: