Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Tortura, în sfârșit judecată

Mark THOMPSON

Metodele crude folosite de echipele de investigație americane după 11 septembrie pentru a “sparge tăcerea” prizonierilor sunt în sfârșit judecate. Administrația Bush plănuia să îl acuze pe José Padilla de apartenență la o rețea cu legături cu teroriștii internaționali. Dar avocații lui Padilla susțin că acesta nu este apt pentru a participa la proces deoarece a fost adus în pragul nebuniei de către autorități.Arestat în mai 2002 pe aeroportul O’Hare din Chicago, Padilla, născut în Brooklyn și fost membru al unei găști, a fost considerat “combatant inamic” și dus într-o închisoare a marinei din Charleston, Carolina de Sud. A fost ținut într-o celulă foarte mică, fără să vadă lumina zilei, fără ceas și calendar. De câte ori era scos din celulă, Padilla era pus în lanțuri, cu ochelari negri și căști pe urechi. Padilla a fost deținut în aceste condiții 1.307 zile. I s-a interzis să contacteze pe oricine în afara celor care îl interogau și care alternau privarea senzorială extremă cu o suprasarcină senzorială, bombardându-l cu lumină foarte puternică și zgomote stridente. Padilla mai spune că i s-a injectat “serul adevărului”, substanță despre care avocații săi cred că era LSD sau PCP.
Conform avocaților săi și potrivit declarațiilor a doi psihiatri care l-au examinat, Padilla a fost atât de traumatizat încât nu mai are capacitatea de a contribui la propria apărare. El este convins că avocații săi fac “parte dintr-un program de interogare prelungită” și îi consideră pe cei care îl țin prizonier protectorii săi. Pentru a demonstra că “tortura prelungită la care a fost supus domnul Padilla i-a afectat capacitatea de a raționa,” avocații săi vor să povestească judecătorilor ce s-a întâmplat în decursul anilor petrecuți în închisoarea marinei. Acuzarea se opune cu îndârjire, susținând că “Padilla este competent” și că tratamentul în detenție este irelevant.
Judecătorul a cerut câtorva angajați ai închisorii să depună mărturie în privința stării mentale a lui Padilla în audierile care au început luna trecută. Ei vor fi întrebați cum de un om presupus a fi fost implicat în complicate comploturi antiguvernamentale se poartă acum, așa cum spunea un angajat al închisorii, “ca o mobilă.”

Proceduri a la Guantanamo Bay

Importanța acestor audieri nu poate fi subliniată suficient. Tehnicile folosite pentru a “sparge tăcerea” lui Padilla sunt procedurile standard folosite la Guantanamo Bay încă de când au fost aduși aici primii prizonieri, acum cinci ani. Aceștia au fost siliți să poarte ochelari mați și căști fonoizolante și ținuți în carceră, izolarea prelungită fiind întreruptă periodic de lumini orbitoare și muzică heavy metal. Aceleași practici au fost descries în zeci de cazuri de “detenție specială” realizate de CIA, precum și în închisori din Irak și Afganistan. Mulți au prezentat aceleași simptome ca Padilla. Potrivit lui James Yee, fost preot musulman al armatei în Guantanamo, există o întreagă secție a închisorii, numită Blocul Delta, pentru deținuții care au ajuns să sufere de halucinații. “Îmi răspundeau cu voci pițigăiate, vorbind absolut fără sens. Mulți cântau cu voce tare cântece pentru copii, repetând același cântec din nou și din nou.” Toți prizonierii din Blocul Delta erau ținuți sub permanentă supraveghere pentru a-i împiedica să se sinucidă.
Human Rights Watch a dezvăluit amănunte despre închisoarea administrată de americani lângă Kabul, cunoscută ca “închisoarea întunericului” – celule mici, negre ca păcura, zgomote puternice și ciudate. “Foarte mulți și-au pierdut mințile”, își amintește un fost deținut. “Auzeam oameni dându-se cu capetele de pereți și de uși.”
Aceste proceduri standard de slăbire a rațiunii nu au fost niciodată supuse analizei unui tribunal american, deoarece deținuții din închisori sunt străini și li s-a retras dreptul de habeas corpus – o hotărâre care, revoltător, tocmai a fost susținută de o curte de apel federală din Washington DC. Există un singur element prin care se deosebește cazul Padilla – acesta este cetățean american. Inițial autoritățile nu au intenționat să-l aducă pe Padilla la tribunal, dar când s-a contestat, la Curtea Supremă, statutul său de combatant inamic, administrația și-a schimbat brusc atitudinea, punându-l pe Padilla sub acuzare și transferându-l într-o instituție civilă. Iată de ce cazul Padilla este singular – este singura victimă a iadului juridic de după 9/11 care beneficiază de un proces obișnuit.

Tortură ca la manual


Acum când starea mentală a lui Padilla a devenit problema principală a dosarului, procurorii au o problemă. CIA și armata știau încă de la începutul anilor 1960 că privarea senzorială extremă și suprasarcina senzorială cauzează dezintegrarea personalității – aceasta era și ideea. “Privarea de stimuli induce regresie, lipsind mintea subiectului de contactul cu o lume exterioară și forțându-l astfel să se concentreze asupra lui însuși. În același timp, doza calculată de stimuli administrată în timpul interogatoriilor tinde să îl facă pe subiectul regresat să-l privească pe cel care îl interoghează ca pe un model paternal.” Este un citat din “Interogarea de contraspionaj Kubark”, un manual CIA de interogare a “surselor reticente” din 1963, declasificat.
Manualul se baza pe descoperirile faimosului program MK-ULTRA al agenției, care în anii 1950 a alocat aproape 25 milioane USD cercetătorilor în domeniul “tehnicilor neobișnuite de interogare”. Unul dintre psihiatrii finanțați de CIA a fost hulitul Ewen Cameron, de la Universitatea McGill din Montreal. Cameron a supus sute de pacienți ai secțiilor de psihiatrie la doze mari de electroșocuri și izolare senzorială totală și i-a drogat cu LSD și PCP. În 1960 Cameron a susținut o conferință la baza aviatică Brooks din Texas, în care a afirmat că privarea senzorială “produce simptomele principale ale schizofreniei.”
Este suficient pentru a demonstra că armata americană știa foarte bine că Padilla va înnebuni. Manualul de teren al armatei, reeditat chiar anul trecut, scrie: “Privarea senzorială poate duce la anxietate extremă, halucinații, idei bizare, depresie și comportament antisocial”, precum și la “suferințe psihologice semnificative.”
Dacă aceste tehnici l-au înnebunit pe Padilla înseamnă că guvernul american a dus intenționat sute, poate mii de prizonieri din întreaga lume dincolo de pragul nebuniei. Ceea ce se judecă în Florida nu este sănătatea mintală a unui om. Ci întregul sistem de tortură psihologică americană.

Publicat în : Politica externa  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: