Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Opoziția sud-americană față de SUA

Michael COHEN

Washingtonul se află într-o stare de negare în ce privește realitatea politică a Americii Latine. Negarea este și mai accentuată în ce privește aspectele economice. Casa Albă va încerca prin vizita pe care George Bush o va intreprinde, luna aceasta, în cinci țări din America Latină să contracareze valul politic populist care a adus la putere guverne de stânga în aproape jumătate din regiune.

Reforme neoliberale eșuate

De 25 de ani guvernul SUA face presiuni pentru o serie de reforme în întreaga regiune: politici fiscale și monetare mai stricte, bănci centrale mai independente, deschidere nediscriminatorie față de comerțul și investițiile internaționale, privatizarea întreprinderilor de stat și abandonarea strategiilor de dezvoltare economică și a politicilor industriale. Administrația Bush consideră că aceste reforme, cunoscute în America Latină sub numele “neoliberalism,” sunt exact formula potrivită pentru stimularea creșterii economice.
În realitate, creșterea economică a Americii Latine în ultimii 25 de ani a fost catastrofală – cel mai grav eșec pe termen lung în acest domeniul din ultimul secol. Din 1980 în 2000 PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu doar 9 %, iar între 2000 și 2005 cu încă 4 %. Comparați cu 82 % în doar două decenii, între 1960 și 1980, explică de ce candidații care promit noi politici economice au fost aleși (iar unii realeși) în Argentina, Bolivia, Brazilia, Ecuador, Nicaragua, Uruguay și Venezuela. Și au fost la un pas să o facă și în Mexic, Peru și Costa Rica.

Guvernele de stânga au succes

Guvernele de stânga care au introdus politici economice noi s-au descurcat destul de bine: Argentina crește cu un extraordinar 8,6 % pe an de aproape cinci ani, cu peste 8 milioane de locuitori dintr-o populație totală de 36 de milioane salvați de sub pragul sărăciei. În Bolivia, veniturile din hidrocarburi au crescut cu aproape 6,7 % echivalent PIB, sumă care ar echivala cu 900 miliarde USD în Statele Unite, și folosește veniturile suplimentare pentru a-și ajuta populația, în majoritate săracă. Și Venezuela folosește veniturile în creștere din producția de petrol pentru acordarea de servicii medicale, educaționale și alimente subvenționate săracilor. Toate aceste guverne au reușit tocmai implementând politici cărora Washingtonul s-a opus.
Aducând vagi promisiuni privind eforturile comune în producția de etanol – dar nu și o ofertă de reducere a barierelor tarifare pe piața americană – președintele Bush speră să ademenească Brazilia să fie de partea sa împotriva dușmanului lui de moarte, președintele Venezuelei Hugo Chavez. Pură iluzie.
Președintele Braziliei Lula da Silva a ținut ca prima sa vizită peste hotare după realegerea în funcție, în octombrie anul trecut, să fie în Venezuela. Acolo a condus ceremonia de inaugurare a unui pod peste Orinoco în valoare de 1,2 miliarde USD, finanțat de guvernul brazilian și a fost foarte generos în aprecierile față de Hugo Chavez, oferind popularului președinte venezuelean sprijin suplimentar în campania pentru un nou mandat.
Politica actualei administrații americane, care încearcă să izoleze Venezuela de vecinii săi, nu a reușit decât să izoleze Washingtonul. Săptămâna trecută, într-un discurs ținut în Caracas, președintele argentinian Nestor Kirchner respingea scurt ideea că Argentina sau Brazilia ar trebui să îl contracareze pe președintele Chavez, pe care îl numea “un frate și un prieten.” Într-o aluzie evidentă la Washington, Kirchner spunea: “Nu se poate ca cineva să fie deranjat de integrarea țărilor noastre.” În același timp, el anunța că Venezuela și Argentina vor lansa împreună o emisiune de obligațiuni, “Bond of the South” în valoare de 1,5 miliarde USD.
Președintele Bush se va bucura de o primire bună în țările cu guverne de dreapta: aliații săi apropiați din Mexic, Columbia și Guatemala. Columbia se confruntă cu un uriaș scandal național legat de responsabilitatea oficialilor guvernamentali față de uciderea în masă și asasinarea inamicilor politici. În Columbia sunt uciși în fiecare an mai mulți lideri sindicali decât în restul lumii la un loc. Guatemala este un alt aliat de dreapta, cu un istoric cumplit în ce privește drepturile omului: acum două săptămâni, trei parlamentari din America Centrală au fost uciși de o echipă a morții formată din polițiști guatemalezi. Toate cele trei guverne au legături cu traficanții de droguri, dar foarte probabil președintele Bush îi va lăuda pentru cooperarea în lupta împotriva drogurilor.
Totul se reduce la negare. Schimbările politice și economice care mătură America Latină reprezintă o ruptură serioasă de politicile eșuate din trecut. Influența Washingtonului s-a păbușit, și nu prea are șanse să-și revină. 

Publicat în : Politica externa  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: