Numerele anterioare

2, 8, 9, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 34, 35, 36, 38, 39, 41, 42, 43, 45, 46, 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57, 59, 60, 61, 62, 63, 64, 65, 67, 68, 69, 70, 71,
 

Lunile anterioare


 

Autor


 

Deschiderea SUA față de “axa răului”

Virginia MIRCEA

Proliferarea armelor nucleare este de departe principala amenințare la adresa supraviețuirii speciei umane pe această planetă. În ultimii ani, cu precădere după atacurile teroriste din 11 septembrie 1999, asistăm la declarațiile administrației SUA împotriva regimurilor politice care susțin terorismul și care sunt preocupate de producerea armei nucleare. Discursurile președintelui Bush împotriva programului nuclear iranian și schimbarea poziției față de Coreea de Nord dau măsura politicii externe a SUA.La distanță de un test nuclear interzis și cinci ani de la momentul în care SUA au suspendat procesul de pace cu Phenianul, acum americanii au capitulat complet, acceptând un cadru de negociere care recunoaște tacit sporirea arsenalului nuclear al Coreei de Nord. După șase ani de declarații împotriva regimurilor banditești și includerea Coreei de Nord în așa-numita “axă a răului”, președintele George W. Bush permite includerea acestui stat în clubul nuclear, conferindu-i totodată o poziție de negociere întărită.

Atentă la ocupația Irakului, o țară care nu are un program nuclear funcțional, și obsedată de schimbarea regimului din Iran, un stat cu un program nuclear foarte primitiv, administrația Bush a hotărât să se împace cu ideea bombei nucleare nord-coreene și să scoată Phenianul de pe lista finanțatorilor terorismului – nu pentru că dictatorul nord-coreean și-ar fi abandonat ambițiile nucleare, ci mai degrabă pentru că și le-a realizat.

În fond, Statele Unite au ridicat sancțiunile impuse Pakistanului, după ce această țară și-a dezvoltat arsenalul nuclear. Oficial pentru că aveau nevoie de sprijinul Pakistanului în “lupta împotriva terorismului” după atacurile de la WTC. Dar Pakistanul nu a fost niciodată tras la răspundere pentru faptul că a permis “părintelui bombei nucleare islamice”, A.Q. Khan, să răspândească tehnologia bombei atomice și să ofere expertiză “regimurilor banditești”, inclusiv Coreei și Iranului. Khan rămâne în continuare în arest la domiciliu, imposibil de contactat de agenții serviciilor secrete americane care încearcă să ajungă la el. El nu a fost torturat, spre deosebire de miile de prizonieri care nu au fost niciodată acuzați oficial și pe care Statele Unite au ordonat să fie închiși și torturați în întreaga lume, deși nu au putut spune ofițerilor americani care este diferența dintre uraniu și plutoniu.

Administrația Bush tratează “problema nucleară” nu ca pe un pericol real cât mai degrabă ca pe o problemă care poate rezolva interesele SUA în diverse locuri pe planetă sau ambițiile administrației care se află la conducere. Întrebarea care se pune este: primirea Coreei de Nord în clubul nuclear va face lumea mai sigură? Casa Albă a înlocuit bățul cu morcovul în speranța că prin diplomație Phenianul va pune capăt izolării și va urma calea modernizării deschisă de China comunistă? Dacă negocierea, și nu agresivitatea, este calea rațională de urmat, atunci este firesc ca o astfel de strategie să fie aplicată și pentru Iran. Inspirându-se de la predecesori, administrația Bush ne arată un alt mod de a face politică. Încercarea de a pune capăt izolării periculoase a Coreei de Nord este probabil o idee bună, asemănătoare vizitei istorice a lui Richard Nixon la Beijing.

Publicat în : Editorial  de la numărul 46

Comentarii

Nu există nici un comentariu. Fii primul care comentează acest articol!

Număr curent

Coperta ultimului număr al revistei

Semnal editorial

Emil Constantinescu - Pacatul originar, sacrificiul fondator

Revolutia din decembrie ’89: Pacatul originar, sacrificiul fondator este prima carte dintr-o serie de sapte volume dedicate ultimelor doua decenii din istoria României. „Nu am pretentia ca sunt detinatorul unui adevar politic, juridic sau istoric incontestabil, si sunt gata sa discut si sa accept orice documente, fapte sau marturii care pot lumina mai bine sau chiar altfel realitatea. Educatia mea stiintifica si religioasa m-a ajutat sa cercetez faptele în mod obiectiv, eliberat de ura sau intoleranta. Recunosc însa o anume încrâncenare în ceea ce am scris venita din durerea unui om care a trait în miezul evenimentelor si se simte lovit de acceptarea cinica a crimelor, abuzurilor, coruptiei si minciunii, sau de indiferenta la fel de cinica cu care sunt înca privite de catre o mare parte a societatii românesti.... Am scris aceste carti de pe pozitia victimelor mintite sau speriate, care nu-si cunosc sau nu-si pot apara drepturile. Le-am scris de pe pozitia milioanelor de români cinstiti care cred în adevar, în dreptate si în demnitate.” Emil Constantinescu (text preluat din Introducerea cartii).

Mircea Malita - Mintea cea socotitoare

MINTEA CEA SOCOTITOARE
de academician Mircea Malita, Editura Academiei Române, 2009
În volumul de eseuri „Mintea cea socotitoare“, aparut la Editura Academiei Române, acad. Mircea Malita formuleaza în crescendo o serie de întrebari grave ale timpului nostru: Daca omul este rational, de ce se fac atâtea greseli în economie
sau în politica?; Daca rationalitatea nu e de ajuns, care ar fi rolul întelepciunii?; Din viitorul imprevizibil putem smulge portiuni, daca nu certe, cel putin probabile?; Ce si cum învatam pregatindu-ne pentru viitorul nostru?; Este în stare omenirea sa îsi vindece crizele?; Ne asteapta oare un dezastru final? s.a. De-a lungul anilor, acad. Mircea Malita a staruit asupra acestor teme în lucrari recunoscute, însa acum o face raportându-se la dinamica realitatii imediate, inspirat de cuvintele lui Dimitrie Cantemir: „socoteala mintii mele, lumina dinlauntrul capului“. Eseurile sunt structurate pe patru parti - „Mintea senina“, „Metaforele mintii“, Mintea învolburata“ si „Privind înainte“. Finalul este de un optimism lucid care tine seama de potentialul de rationalitate si imaginatie al mintii umane si, fireste, de generatiile tinere care îl pot valoriza benefic.

Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic Virginia Mircea - Poezii (vol.1 - Mișeii, vol.2 - Vise, îngeri, amintiri), Editura Cadran Politic

Această carte de poezie este seismograful de mare sensi­bilitate care înregistrează cele două întâlniri ale sufletului, deo­potrivă cu URÂTUL care ne schilodește ca ființă, ca neam, dar și cu FRUMU­SEȚEA sufletească nepoluată ce stă ca o fântână cu apă curată pe un câmp plin cu peturi și gunoaie nede­gra­da­bile. Ce poate fi mai dureros decât să surprinzi această fibră distrusă de aluviunile istorice încărcate de lașități, inerții, apatii, compromisuri devenite congenitale ale ro­mâ­nului? Vibrația ver­su­rilor, directețea lor, simplitatea dusă până în marginea cotidianului para­do­xal n-au efect distructiv asupra tonu­sului moral al cititorului, ci produc „neli­niștea cea bună”, cum ar spune Sfin­ții Părinți. Citești în revolta și durerea poetei un mănunchi admirabil de calități: o demnitate neînfrântă, o fizio­logie a verticalității și, mai ales, o inimă creștină, „o inimă din ceruri”, cum ar spune poetul latin. Căci, în aceast㠄inimă din ceruri”, există lacrimi deopotrivă pentru românul umi­lit, distrus până și-n visele lui, dar și pentru copilul din Gaza, cu sufletul și trupul chircite sub șenilele tancurilor unui război ce tinde să devină mai lung decât viața lui, ale unui „război-viață”, lacrimi pentru copilul evreu ce nu a putut fi salvat de la deportarea bestială, lacrimi pentru Tibetul sfâșiat. Și toate acestea fără impostura unui ecumenism sentimental, ci izvorâte din acel suspin curat românesc ce face esența lacrimii creștine. (Dan Puric)

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica

ISLAMUL SI SOARTA LUMII - Fundamentalismul islamic ca ideologie politica de Virginia Mircea "Islamul si soarta lumii - Fundamendamentalismul ca ideologie politca invita la o reflectie mai adanca asupra porceselor lumii contemporane. Judecata critica si independenta a autoarei a produs o lucrare de o veritabila investigatie stiintifica, exact la momentul in care tema tratata deseori fara solutii si perspective ocupa scena din fata a politicii si problemelor mondiale. Cititorii o pot aseza cu satisfactie in bliblioteca lor de referinta. Vor fi mult ajutati in intelegerea evenimentelor care ne sesizeaza in prezent si intr-un viitor in care tema nu se va desprinde de mersul lumii contemporane." (academician Mircea Malita)

Parteneri

Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare The National Centre for Sustainable Development

Login: